Výpomoc v baru a kritika od nadřízené
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Výpomoc v baru
Ahoj holky, potřebuju trochu nadhled a asi i podporu. Začala jsem brigádně dělat ve vinotéce/baru, mám za sebou dvě směny a dneska mám třetí.. poprvé přímo se šéfovou a jsem z toho úplně nervózní.
„Zaškolení“ proběhlo tak, že jsem tam asi 3 hodiny koukala, jak to funguje, a pak jsem šla rovnou do první ostré směny. Jenže to byl úplný masakr velká zahrádka, vnitřek, lidi všude, pivo, víno, koktejly, káva, jídlo, mytí nádobí, úklid… lítaly jsme tam jak blázni. Takže žádné klidné vysvětlení stylu „takhle se točí pivo, takhle děláme drinky“ neproběhlo, prostě jsem jela.
Na druhé směně mi pak šéfová začala vyčítat věci typu:
- že točím nadmíráky piva
- že můžu dávat do piva desetikoruny
- že dávám moc ledu
- že dávám moc máty
Jenže mi to nikdo předtím pořádně neukázal ani neřekl, jak to chtějí mít konkrétně nastavené. Já to fakt dělám poctivě a snažím se, ale měla jsem pocit, že mě furt kontroluje a hledá chyby. Kroutila očima apod., což mě úplně rozhodilo.
Paradox je, že když odešla a byla jsem tam jen s kolegyní, byla jsem úplně v klidu, všechno mi šlo, hosté spokojení, žádný problém. Dokonce mi lidi říkají, že působím, jako bych to dělala roky.
Jenže dneska mám se šéfovou první celou směnu a jsem úplně stažená. Mám pocit, že udělám něco „špatně“, i když vlastně nevím co. Mám malé dítě, vstává v 6:30, končíme reálně kolem půlnoci, takže jsem vyčerpaná a asi i citlivější.
Za víkend mám 150 Kč/h + dýška (ty ale vidíme až ve výplatě, kasu ani nepočítáme).
Jsem přecitlivělá, nebo by vás taky rozhodilo, kdyby vás bez pořádného zaučení začali hned kritizovat? A co byste dělaly na mém místě? ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
@Michelle27 píše: Více
Bohužel, to je časté, že místo zaučení se jen kritizuje a dupe po novém pracovníkovi. Kdysi jsem dělala brigádu v Ikei a tam mi řekli, že jejich etická pravidla toto přímo zakazují a pokud místo zaučení, někdo po mě bude dupat, mám to okamžitě ohlásit, že za takovéto chování hrozí výhazov, že pěstují dobré vztahy a že si na ně potrpí. Myslím, že takovýto přístup tady má akorát Ikea.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Michelle27 píše: Více
Přecitlivělá nejsi, ale taky nemáš věšteckou kouli že jo. Když ti nevysvětlí co a jak, tak jak to máš vědět? S tímhle přístupem si šéfová koleduje akorát o to, že jí v polovině směny se vším šmihneš a může si to dělat sama, když je tak chytrá. A 150 kč na hodinu teda taky není žádný zázrak.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak tam bych buď ukázala zuby a jasně jí vysvětlila, že když tě nezaučili, nemohou očekávat lepší výsledky, nebo šla do háje. Stresovat se nemá smysl, jsou jiné brigády, kde k tobě budou přistupovat s větším respektem.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Záleží také, jak to šéfová řekla. Jestli jen slušně upozornila, že čepujete přes míru, máte příliš ozdobené koktejly, tak to považuji za normální. Ono se to nezdá, ale i při takových „maličkostech“ vznikají podniku ztráty a konkrétně v gastru jsou náklady dost vysoké. Kroucení očí je samozřejmě neprofesionální, ale všude je něco. Ještě bych brigádě zkusila dát šanci, sama se v nové práci začínám cítit komfortně třeba až po půl roce až roce. Do té doby jsem také pořád nervózní, že něco zkazím.
Co bych si určitě pohlídala, tak jestli se šéfová jinak chová férově, platí zavčasu, peníze jsou na pásce, dodržuje sliby…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak jí řekni ať ti to teda ukáže jak to máš dělat když se jí to nelíbí ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Hele lidi v gastru jsou prostě od rány, buď taky držka, řekni pravdu, že ti to nikdo neukázal a ať tě to naučí a budeš to dělat dobře
Takhle na začátku bych to nevzdávala, když tě práce baví.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ked niekto po tebe nieco chce tak ta musi zaskolit a vysvetlit ti to - to je absolutne relevantna poziadavka.
ALE chciet skolenie na to co je MIRA? To by som na teba vybehol aj ja. Si ako predstavujes ze niekto ti bude pol dna vysvetlvat ze pivo sa capuje na tu ciarku co je na kazdom pohari, ked je ho menej tak je to podmirak a ked je ho viac je to nadmirak (jedno vadi organom a druhe majitelovy, idealne je sa trafit na tu ciarku). Ake zaskolenie na takuto jednoduchu vec by si si predstavovala?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@IcePlanet7 píše: Více
Ono to není tak snadné, neznám tvoje zkušenosti s točením piva, ale na tu míru to musí být po opadnutí pěny, někdy to pění jak prase a bohužel třeba provozní nutí točit hodně pěny a podmíráky. Spoléhají, že se konzument napije a už to pak nepozná. Jsem teda amatér, pracovala jsem v gastru jen při škole.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ty to znáš akorát z druhé strany toho výčepu, co?
Z té, ze které se dobře soudí. Sorry, ale učený z nebe nespadl a pivo pracuje, je to dost o cviku, aby se člověk naučil, jak to má být optimální.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak je to brigáda za 150,– na hodinu. Logicky tam asi neberou zkušené výčepáky. Řekla bych, že zakladatelce by stačilo kdyby jí šéfová prostě ukázala co a jak se dělá. Do čepování piva se prostě člověk musí dostat a trvá to chvíli. On se zrovna tohle ani člověk nemá jak naučit až prostě někde v provozu. Třeba vedle mě na brigádě tehdy stál šéf a fakt mě to čepování po rysku učil. A dneska po letech bych to zas už na první dobrou nedala.
Jinak zakladatelko ty se ohraď, že bys tu práci ráda dělala jak si představují. Ale to by ti to musel nejprve někdo ukázat. A ne že se to dozvídáš až jako kritiku, že to děláš špatně. A pokud to bude v tomto duchu pokračovat. Tak bych se asi začala rychle ohlížet po jiné brigádě. Jako co si budem 150,– na hodinu ti daj dneska už skoro všude.
Ono se prostě pod špatným manažerem dělat nedá. A za ten stres to vážně nestojí.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Karinkas Uznavam ze 150 na hodinu nieje vela, ale ze by som niekoho musel ucit capovat pivo to mi fakt pride ako ulet. Ja som sa to tiez naucil tak ze mi to 2× ukazali, potom som sa spytal na co je ta smiesna packa na boku a to bolo vsetko uz som capoval ![]()
@Neboj Z druhej strany to nepoznam, pivo nepijem, takze iba z tej strany zakladatelky.
Objektivne je ale pravda ze som sa tym nezivil, robil som to na roznych akciach ktore boli zdarma takze ja som za to nic nedostal ani ludia za to pivo neplatili.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
„Ja som sa to tiez naucil tak ze mi to 2× ukazali, potom som sa spytal na co je ta smiesna packa na boku a to bolo vsetko uz som capoval“
Tak to je ale ten problém, tobě to dvakrát někdo ukázal… Zakladatelce ne.
A jako člověk, co se tím živil ti říkám, že to opravdu není jen tak, správné pivo má určité standardy a není to pouze o míře… Přístup, který autorka popisuje, je absolutně neprofesionální. A srovnávat nějakou chlastačku s přáteli a práci v podniku, kde se opravdu očekává preciznost, za kterou zákazník platí… no nevim, chlape.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Neboj Zakladatelka 3h koukala jak se to dela. Tak ocakavam ze za 3h stihli viac ako 2 piva, ale mozem sa mylit ![]()
To kazdopadne neznamena ze by som nejako chcel spochybnovat nutnost zaucenia. Iba mi pride ze zaucat sa na to co je MIRA je trochu moc…
Nehovoriac o tom ze na tej ‚kamaratskej‘ chlastacke bolo niekolko stoviek ludi (mozno aj 1000 nepocital som) a za barom sme sa striedali asi siesti ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
- načítám...
- Citovat
- Zmínit