Změna zkráceného úvazku - dovolená

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
5298
26.2.26 14:28

změna zkráceného úvazku - dovolená

Ahoj, nevíte někdo jak to je, když během roku změním úvazek ze 30hod/týden na 35hod/týden, jak se mi změní dovolená?
Vím, že se čerpá na hodiny. Nárok máme na „20 dní“ dovolené, tzn. já mám 20× 6hod dovolené. Letos jsem zatím žádnou dovolenou nečerpala. Když ten úvazek během roku změním, budu mít rovnou 20×7hod anebo se mi to nějak poměrově pokrátí? Že např. když tu změnu udělám od dubna, budu mít nárok jen na 5× 6 hod za leden - březen a 15×7 hod za duben - prosinec = celkem 135 hod dovolené?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
35429
26.2.26 15:15

B je správně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4814
26.2.26 15:33

Ano var.2

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8993
26.2.26 16:30

Jak píší i přede mnou. Teoreticky ti to zaměstnavatel může dorovnat, ale nedělá se to, takže tím přijdeš o nějaké dny dovolené.
Tip: před navýšením úvazku všechnu dovolenou, na kterou v té době budeš mít nárok vyber.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35429
26.2.26 16:48
@Serpentini píše: Více

Proč by měla navýšením úvazku o nějakou dovolenou přijít. Dostane přesně to na co bude mít nárok dle úvazku co odpracovala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6626
26.2.26 16:56

Mě to zaměstnavatel přepočítal na celý dny a ty mi pak převedl, takže mi 15dní z úvazku 0,5 převedl na 15 dní při úvazku 0,87. Ale byla to jeho dobrá vůle.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5298
27.2.26 07:53

To právě nechci, dovolenou potřebuju na léto.
@Janli no tak nějak doufám, že se domluvíme stejně, šéf je naštěstí dost v pohodě. Ale chtěla jsem vědět, jak je to ze zákona, abych byla připravená :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16027
27.2.26 07:59
@Popokatepetla píše: Více

Jestli je to větší firma, neumím si představit vyplatit zbytečně o Xh víc. Já bych ti ty prachy nedala (neobhájila bych to), ale pokud by ti šlo o to volno, tak bych ti schválila vzít si na ten 1-2 dny rozdílu neplacené volno. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18204
27.2.26 08:08

A tím by si mela pomoci jak? Ten objem dovolené bude v součtu na hodiny pořád stejný, bez ohledu na to, kdy ji vybere.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16027
27.2.26 08:42
@bertoldina píše: Více

Tím si pomůže na počet volných dní, ne každému jde o prachy, pro někoho je důležitější to množství volna. Proto píšu, že za zaměstnavatele bych jí nedorovnavala prachy, jako to udělal velkoryse zaměstnavatel Janli, ale to volno na počet dnů bych jí dopřála, jen ty chybějící hodiny jako neplacené.
Z opačného pohledu se matkám velmi vyplatí vrátit se z RD v listopadu na poloviční úvazek, za dobu RD tam najede část dovolené za plný úvazek, a na hodiny to potom vyjde na spoustu dnů volna navíc :jazyk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6626
27.2.26 09:05
@zrcadlo píše: Více

Víš jak, někteří zaměstnavatelé si zaměstnanců váží a chápou, jaký problém jim to může způsobit, zvlášť u rodičů s dětmi, co to volno potřebují na zajištění základní péče. A nemají problém jim to dorovnat. Díky nohu za ně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16027
27.2.26 09:15
@Janli píše: Více

Já to chápu a beru, ale je spousta zaměstnavatelů, kteří jsou svázáni pravidly, rozpočty, controllingem, audity docházky apod., a tam to tak jednoduché být nemusí. Proto píšu, že třeba u konkrétního zaměstnavatele bych to já udělat nemohla (neseděly by mzdové náklady), ale dodržení volného počtu dní bych umožnila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15406
27.2.26 09:23

My jsme malá rodinná firma, takže něco takového by se vůbec neřešilo a prostě ty dny by se dorovnaly. Ale naprosto chápu, že ne všude to tak jednoduše jde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18204
27.2.26 09:29

Listopad už bude pozdě, musí být odpracovaných 12 tydnu :D.
Neplacené volno u nás třeba není problém, ale nikdo o něj nemá zájem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5298
27.2.26 09:47

@zrcadlo nene, je to menší rodinná firma a i ty vztahy tu jsou takové na pohodu. Já mám i volnou pracovní dobu, se kterou si hýbám dle svých potřeb. Dote´d nebyl problém, že volno, co jsem potřebovala navíc, jsem si napracovala. Ale když si úvazek zvýším, bude už to náročnější. Za pár dní to se šéfem proberu a uvidíme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat