Výpověd a nefér jednání
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
výpověd a nefér jednání
Přeju všem dobrý den. Potřebovala bych radu
snad se tu někdo najde.Jak postupovat, když mám smlouvu pracovní uzavřenou na dobu neurčitou, k 31.12.2014 mi skončí pracovní poměr, dohoda o skončení pracovního poměru se uzavírá z podnětu zaměstnance. Takto to stojí na papíru. mám nárok na odstupné? totiž tahle forma výpovědi mi dnes při příchodu do práce byla předána, vůbec jsem na to nebyla připravená, uplný šok! jak se bránit? ve firmě kde jsem pracovala klesly tržby, takže je to podle mě z důvodu nadbytečnosti…ale když jsem řekla, že to nepodepíšu tak se šefka ohradila, že jsem porušila pracovní kázen, tím, že jsem 1.12.tento měsíc nenastoupila na ranní směnu. na tu směnu jsem opravdu nešla ale neumyslně, ale stím, že jsme se špatně domluvili s kolegyní(zástupkyní vedoucí),s kterou jsme si to i následně v klidu vyříkali. vše tedy bylo v naprostém pořádku. dál jsem chodila uplně bez problému do práce, až dodneška. Ta zástupkyně vedoucí dnes vše překroutila, uplně ze mě před tou šéfkou udělala debila. mám nijakou jinou možnost, než podepsat dohodu? prý pokud teda nepodepíšu, tak se přistoupí na paragraf 52
, takže já ted vůbec nevím
porádíte? dekuji za odpovedi
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Nepodepisovat pokud by te chteli vyhodit za porusovani pracovnich povinnosti musis dostat 2 vytykaci dopisy a pri tretim uz dostavas vypoved. osobne bych to nepodepsala nebo se zkusila domluvit na odstupnem. takhle nemas narok na nic pujdes na pracak a budes mit nizssi podporu v nezamestnanosti.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já nic nepodepsala. přišlo mi to strašně nefér, vždyt do práce jsem pravidelně dojížděla. to oni si prostě museli najít nijaký důvod, aby mi to odstupné nemuseli vyplácet a vyšoupli mě pro nadbytečnost ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Trvej na svem ze to podepisovat nebudes at ti poslou vytykaci dopis ale na druhou stranu s epriprav na to ze ti asi v praci budou delat peklo ze zivota
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
I kdyby si neprisla z jakeho koliv duvodu tak si myslim, ze by ti nejdriv museli dat vytykaci dopis. Ten jsi neobdrzela ne?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@gabki Určitě to nepodepisuj!
Nenech se zastrašit. I kdybys měla jednu neomluvenou absenci, nemohou Tě kvůli tomu vyhodit.
Par. 52 obsahuje i normální výpověďní důvody, takže to je v pořádku.
Pokud je to pro nadbytečnost, musí Ti dát výpověď dle par. 52 písm. c.
Je tam dvouměsíční výpovědní lhůta a samozřejmě odstupné, záleží, jak dlouho u zaměstnavatele pracuješ, odstupného se týká par. 67.
Zde máš odkaz i na zákoník práce, klidně ještě napiš, pokud bys potřebovala něco vědět.
http://business.center.cz/…cast2h4.aspx
Příspěvek upraven 16.12.14 v 12:08
- Citovat
- Upravit
Nepodepisuj, pak opravdu na odstupné nárok nemáš. A pokud jsi za to nenastoupení nedostala tzv. výtku/vytýkací dopis, pak je to jejich smůla a odvolávat se na to nesmí, tudíž Tě ani nemohou vyhodit dle §52 ZP.
Řekni jim, ať Ti dají řádný výpovědní důvod - tu nadbytečnost - pak ale s odstuppným. Nebo že podepíšeš dohodu, ale s tím, že chceš odstupné a dohoda bude z podnětu na straně zaměstnavatele.
Klidně mi napiš SZ ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Kvůli tomu, že jsi nenastoupila na 1 ranní směnu a následně jsi to vysvětlila, tě vyhodit nemůžou, maximálně ti můžou dát napomenutí. Řekni jim, že pokud chtějí, aby skončila, tak jedině s odstupným, v opačném případě předáváš celou věc právníkovi a navíc zvážíš, že dáš jejich postup k prošetření inspektorátu práce, z toho má většina zaměstnavatelů vítr, protože v případě pochybení dostávají pokuty. Nedej se, jsi v právu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@quickyq píše:
Nepodepisuj, pak opravdu na odstupné nárok nemáš. A pokud jsi za to nenastoupení nedostala tzv. výtku/vytýkací dopis, pak je to jejich smůla a odvolávat se na to nesmí, tudíž Tě ani nemohou vyhodit dle §52 ZP.Řekni jim, ať Ti dají řádný výpovědní důvod - tu nadbytečnost - pak ale s odstuppným. Nebo že podepíšeš dohodu, ale s tím, že chceš odstupné a dohoda bude z podnětu na straně zaměstnavatele.
Klidně mi napiš SZ
Prosímtě, když už radíš, tak neraď špatně. Samozřejmě jí mohou dát výpověď dle par. 52, např. pro nadbytečnost, 52c.
- Citovat
- Upravit
@gabki urcite nic nepodepisovat..na UP by byla snizena podpora a nevic tato vypoved je bez odstupneho..unas to taky zkouseli, ale holky podepsat nechteli, zle jsme jim nedelali, odstupne nakonec dostali..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ty bláho
![]()
Jak se tu už psalo, hlavně nepodepisovat nic!!
Vzala bych si snad i právníka na tohle ![]()
to je neuvěřitelné, co si zaměstnavatel dovolí ![]()
Drž se, a nedej se!
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Dee.21 píše:
Kvůli tomu, že jsi nenastoupila na 1 ranní směnu a následně jsi to vysvětlila, tě vyhodit nemůžou, maximálně ti můžou dát napomenutí. Řekni jim, že pokud chtějí, aby skončila, tak jedině s odstupným, v opačném případě předáváš celou věc právníkovi a navíc zvážíš, že dáš jejich postup k prošetření inspektorátu práce, z toho má většina zaměstnavatelů vítr, protože v případě pochybení dostávají pokuty. Nedej se, jsi v právu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Meha píše:
Prosímtě, když už radíš, tak neraď špatně. Samozřejmě jí mohou dát výpověď dle par. 52, např. pro nadbytečnost, 52c.
MOC SE OMLOUVÁM, MÁŠ PRAVDU, JÁ NARÁŽELA NA OKAMŽITKO, na které by případně neměli nárok - půdu by si byli schopní připravit kvůli nepřijití do práce, ale takové zrušení pracovního poměru by bylo neplatné.
Zakladatelko, opravdu se omlouvám, koukla jsem na Tebou zmiňovaný paragraf a mechanicky opsala ![]()
Pokud dostaneš ten §52 - pak jde o důvod, zda bude pplatný, a budeš mítnárok na odstupné.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@quickyq V pohodě, jen jsem nechtěla, aby z toho zakladatelka byla zmatená.
Okamžité zrušení je par. 55.
- Citovat
- Upravit
@Meha píše:
@quickyq V pohodě, jen jsem nechtěla, aby z toho zakladatelka byla zmatená.
Okamžité zrušení je par. 55.
Já vím
(nedělám sice přímo pracko, ale mám to vystudované, takže fakt díky za opravu
)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit