Výpověď u osvč

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
7.4.23 06:47

Výpověď u osvč

Ahoj všem, dělám pro jednu společnost externě webové stránky, jako živnostník - mám takto nasmlouvaných více společností. Chtěla jsem zde nastoupit na HPP, ale byla jsem odmítnuta. Nyní se mi naskytlo skvělé zaměstnání na HPP, ale potřebují mě už od 1.5. na full time.

S nynější firmou nemám žádnou smlouvu - ani jsme nikdy neřešili podmínky odchodu apod. Chtěla bych jim nabídnout, že třeba ještě v květnu budu dělat weby, dokud si nikoho nenajdou, ale bojím se, že mi budou dělat velké nachvály a problémy. Na druhou stranu mě nechtěli ze zjištných podmínek přijmout na HPP a já nechci přijít o nabídku jinde, kterou jsem nedostala. A 2 úvázky nechci dělat po dobu 2 měsíců, to by bylo na zbláznění.

Dodrželi byste 2 měsíce výpovědi i tak? Bojím se případného žalování z jejich strany např. za ušlý zisk, jsou toho schopní.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
20858
7.4.23 06:52

A na základě čeho ti posílají peníze? Máš od nich nejspíš jen objednávku na služby, které pro ně děláš a pak fakturujes ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101532
7.4.23 07:20

A na základě ceho by te meli zalovat, pokud mezi sebou nemate zadnou smlouvu :think: Nehledě na to, ze u OSVČ zadna 2 mesicni lhuta neexistuje, tak kde beres to přesvědčení, ze když vtam budes jeste 2 mesice, tak problemy delat nebudou.
Ale ty, si taky hezky protirecis, pises, ze mas nasmlouvanych vic firem, ale resis jen jednu z nich a když tam zustanes, tak to budou 2 plné uvazky… Takze ono to s temi vice firmami nebude tak zhave a tahle jedna bude svarc jak vysity, ze :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
7.4.23 07:26

Ty zbylé bych si chtěla nechat, dodávají mi minimum zakázek a ty zvládnu:) Tak děkuju!

• Citovat
  • Upravit
9085
7.4.23 07:36
@Anonymní píše:
Ahoj všem, dělám pro jednu společnost externě webové stránky, jako živnostník - mám takto nasmlouvaných více společností. Chtěla jsem zde nastoupit na HPP, ale byla jsem odmítnuta. Nyní se mi naskytlo skvělé zaměstnání na HPP, ale potřebují mě už od 1.5. na full time.

S nynější firmou nemám žádnou smlouvu - ani jsme nikdy neřešili podmínky odchodu apod. Chtěla bych jim nabídnout, že třeba ještě v květnu budu dělat weby, dokud si nikoho nenajdou, ale bojím se, že mi budou dělat velké nachvály a problémy. Na druhou stranu mě nechtěli ze zjištných podmínek přijmout na HPP a já nechci přijít o nabídku jinde, kterou jsem nedostala. A 2 úvázky nechci dělat po dobu 2 měsíců, to by bylo na zbláznění.

Dodrželi byste 2 měsíce výpovědi i tak? Bojím se případného žalování z jejich strany např. za ušlý zisk, jsou toho schopní.

Asi je pravda trochu jiná, že? Mj. tu nabídku jinde jste dostala nebo nedostala? Píšete, že nedostala…a co to tedy vlastně máte nasmlouvané?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
79818
7.4.23 07:55

Jak můžeš jako OSVČ dávat výpověď? Z čeho? Buď jsi OSVČ a máš třeba smlouvu o dílo, kde je stanoven rozsah a termíny a taky třeba sankce za pozdní dodání díla, nebo jsi zaměstnanec a můžeš odejít buď dohodou nebo dát výpověď. Jinak ne. OSVČ je totiž osoba SAMOSTATNĚ výdělečně činná, jo?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21509
7.4.23 08:07

A na základě čeho jim fakturuješ? Ty nemáš žádnou smlouvu nebo objednávku? V tom případě můžeš skončit kdykoliv a oni na tebe nemají páku. Nebo máš nějaká zadání práce v emailech? Poslala bych jim písemnou informaci, že pro ně dokončíš konkrétní práci v určitém rozsahu a považovala to za vyřízené. Pokud se bojíš problémů, domluv si sezení u právníka a prober s nim všechny detaily aktuální spolupráce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3600
7.4.23 08:14
@inkakřivák píše:
Jak můžeš jako OSVČ dávat výpověď? Z čeho? Buď jsi OSVČ a máš třeba smlouvu o dílo, kde je stanoven rozsah a termíny a taky třeba sankce za pozdní dodání díla, nebo jsi zaměstnanec a můžeš odejít buď dohodou nebo dát výpověď. Jinak ne. OSVČ je totiž osoba SAMOSTATNĚ výdělečně činná, jo?

a nebo může mít klasicky uzavřenou smlouvu s výpovědní dobou dva měsíce. Ne jen o dodání díla. Klasicky to uzavírá třeba účetní, takže správa webu bude podobná. Máš uzavřenou smlouvu na konkrétní činnost za konkrétní částky, měsíčně třeba a je tam výpovědní lhůta dva měsíce. Zrovna teď jsem řešila účetní, protože zdražila, chceme jinou. Máme s ní takto uzavřenou smlouvu, má ji tak se všema klientama. Takže jsem ji klasicky dala výpověď ze smlouvy.

Zakladatelko, pokud nemáte uzavřenou žádnou smlouvu, jen jsi vždy vyfakturovala na základě jejich objednávky nějakou činnost, tak jim jen napiš, že další objednávku už nepřijímáš a hotovo. Jen si buď jistá, že jste skutečně neuzavřeli žádnou smlouvu. Nemohou nic.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4731
7.4.23 10:23

Takze to je nejaky Svarc system? Jestli ne a nemate spolu zadnou smlouvu, ktera by upresnovala co mas pro ne delat a za jakych podminek, tak jim dej proste na vedomi, ze 1.5. ukoncujes cinnost :nevim: dodelej, co mas pro ne rozdelaneho a dalsi objednavky neprijimej..na tebe se nevztahuji povinnosti zamestnec, musis se jen ridit pripadnymi smluvnimi podminkami a rozpracovanymi objednavkami

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7926
7.4.23 11:29
@Anonymní píše:

Na základě čeho ti současná firma vyplácí peníze? Fakturuješ jim pravidelně každý měsíc nějaký paušál, nebo jde o zakázkové práce na základě objednávky, které následně vyfakturuješ podle objemu prací?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tala20
7.4.23 12:56
@j.a.n.i1 píše:
u OSVČ zadna 2 mesicni lhuta neexistuje, tak kde beres to přesvědčení, ze když vtam budes jeste 2 mesice, tak problemy delat nebudou.

@j.a.n.i1 se mýlí.

§ 2431
Obstarává-li někdo určité záležitosti jako podnikatel, má povinnost, byl-li o obstarání takové záležitosti požádán, dát druhé straně bez zbytečného odkladu výslovně najevo, zda na sebe obstarání záležitosti bere nebo ne; jinak nahradí škodu tím způsobenou.
§ 2440
(1) Příkazník může příkaz vypovědět nejdříve ke konci měsíce následujícího po měsíci, v němž byla výpověď doručena.
(2) Vypoví-li příkazník příkaz před obstaráním záležitosti, kterou byl zvlášť pověřen, nebo s jejímž obstaráním začal podle všeobecného pověření, nahradí škodu z toho vzešlou podle obecných ustanovení.

Mýlí s také všichni kdo naznačují že nebyla sjednána smlouva. Samozřejmě že smlouva sjednána byla! Zakladatelka je touto smlouvou vázána a zbaví se své povinnosti jedině výpovědí, nebo dohodou obou stran.

Výpovědní doba ovšem není dvouměsíční. Pokud nebylo ujednáno něco jiného, pak se řídí ustanovením § 2440 odst. 1 občanského zákoníku.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat