Výpověď v neschopnosti
- Fotoalbum (1)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Reakce:
Odvádí jako brigádník platbu na sociální a zdravotní? protože to se na hodně brigádách neodvádí a potom nemá nárok na peníze v době marodění a jestli jde ukončit vztah, to nejspíš jo
Ale nevím, jakou smlouvu měl podepsanou, na tom záleží. Ještě doplním, vzhledem k tomu, že jde o velký řetězec a ne o soukromníka, pak jistě postupujou dle smlouvy, nějak nevěřím, že by mu kecali ![]()
Příspěvek upraven 29.03.13 v 11:09
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Měl smlouvu brigádnickou na dobu určitou, kterou mu před nemocí prodloužily, a v nemoci ukončily. Já bych řekla, že v nemoci nic ukončovat nemůžou ![]()
A že na něj mohly udělat nějaký podraz. Dřív jsem tam taky pracovala a viděla jsem, že v mnoha případech se neštítí ničeho, aspon u nás jsou stím vyhlášení, že se chovají jako prasata
![]()
- Citovat
- Upravit
Nerozumim. Co je brigadnicka smlouva? HPP na dobu urcitou, DPP, nebo DPC? Od toho se nejspis odviji vse ostatni…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A kolik si měsíčně vydělal? Pokud měl malé výdělky, tak neodváděl sociální pojistné a tudíž neměl nárok na nemocenskou… a pak je taky důležité, na jakou dobu měl dohodu sjednanou… jestli jen na měsíc, nebo na neurčito… a jakým způsobem byla ukončena… k tomu musel dostat nějaký papír, ne?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Dohoda o pracovní činnosti - náležitosti, vzor smlouvy
Dohoda o pracovní činnosti musí být písemná a musí uvádět
sjednané práce
sjednaný rozsah pracovní doby
dobu, na kterou se dohoda uzavírá (doba určitá nebo doba neurčitá)
Abychom z odměny nemuseli odvádět pojištění, musí být dohoda sepsána tak, aby bylo zřejmé, že měsíční odměna nedosáhne 2.500,– Kč nebo nelze předem stanovit výši odměny (například „počet hodin podle potřeby“, „sazba odměny podle druhu vykonané činnosti“). Pokud je ale dohoda sepsána na měsíční odměnu 2.500,– Kč nebo výše a zaměstnanec jí z nějakého důvodu nedosáhne, tak se odvádí pojištění i z odměny nižší, třeba z tisícovky.
Dohody o pracovní činnosti - vzor zdarma ke zkopírování.
Ukončení Dohody o pracovní činnosti
Dobu trvání dohody můžeme ve smlouvě výslovně omezit nebo může vyplynout z povahy prací. Jinak je dohoda uzavřena na dobu neurčitou.
Způsob zrušení dohody můžeme uvést přímo ve smlouvě nebo podle § 76 odst. 5 zákoníku práce zrušit dohodou účastníků ke sjednanému dni. Jednostranně může být dohoda zrušena i bez uvedení důvodu, a to s 15denní výpovědní dobou. Okamžitě může být zrušena jen v případech, kdy je možné okamžitě zrušit pracovní poměr.
Zdanění Dohody o pracovní činnosti
Zdanění Dohody o pracovní činnosti se řídí výší výdělku a tím, zda u zaměstnanec podepsal Prohlášení k dani. Blíže viz Brigády a daně.
Pojištění
Zdravotní, sociální a nemocenské pojištění platí zaměstnanec i zaměstnavatel až z odměny od 2500 Kč za měsíc (do konce roku 2011 to bylo jen 2000 Kč za měsíc).
Z odměny do 2499 Kč za měsíc zaměstnanec ani zaměstnavatel pojištění neplatí.. To je obrovská výhoda oproti pracovnímu poměru.
(Pokud ovšem zaměstnanec nemá v konkrétním měsíci žádný příjem, z kterého by bylo odváděno zdravotní pojištění, a ani za něj neplatí zdravotní pojištění stát, musí se přihlásit do 8 dnů zdravotní pojišťovně jako osoba bez zdanitelných příjmů a platit každý měsíc příslušné pojistné.)
Dohoda o pracovní činnosti a zákon
Dohoda o pracovní činnosti je vymezená v §74 - 77 Zákoníku práce.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
@mroe Měl DPC
Způsob zrušení dohody můžeme uvést přímo ve smlouvě nebo podle § 76 odst. 5 zákoníku práce zrušit dohodou účastníků ke sjednanému dni. Jednostranně může být dohoda zrušena i bez uvedení důvodu, a to s 15denní výpovědní dobou. Okamžitě může být zrušena jen v případech, kdy je možné okamžitě zrušit pracovní poměr.
Takže ano, můžou ji zrušit a pokud měl smlouvu na méně než 2.500,– pak z toho neodváděl pojistné a nemá nárok na nemocenské dávky ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Holky já nevím, ale měl pět tisíc. Asi se bude muset přeptat nějakýho právníka
![]()
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
Holky já nevím, ale měl pět tisíc. Asi se bude muset přeptat nějakýho právníka![]()
No, záleží taky na tom, kdy šel na neschopenku… protože kdyby například těch 5 tisíc bylo za celý měsíc a on šel marodit další měsíc třeba první týden - tak by například odpracoval čtvrtinu té částky, takže by jeho výdělek byl 1250 Kč, tudíž za tento měsíc by neodváděl sociální pojištění a tak by neměl nárok na proplacení neschopenky…
Co se týká té výpovědi, tak tam zase záleží, jak měl sepsanou smlouvu… jestli do konce roku nebo jen na nějakou dobu určitou… protože potom by mu smlouva skončila uplynutím té doby… takže by to chtělo víc informací, abychom to mohli posoudit…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahojky chtěla jsem se zeptat mám smlouvu na dpp na dobu určitou do 31.12.2016 a jsem těd už víc jak měsíc na neschopence a tudíž mi ji již platí sociálka a ne firma. Mohu i já dát v době nemocenské výpověd a nahlásit se na úp? Jednání firmy (smlouva pod agenturou) mě celkem odrazuje od návratu tam a raději bych dala výpověd a našla si jinou práci (pokud tedy neotěhotním což je v plánu) Mohu tedy ukončit já pracovní poměr a jít na úp aniž bych přišla o peníze z neschopenky? díky moc
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Ka-Ha píše:
Ahojky chtěla jsem se zeptat mám smlouvu na dpp na dobu určitou do 31.12.2016 a jsem těd už víc jak měsíc na neschopence a tudíž mi ji již platí sociálka a ne firma. Mohu i já dát v době nemocenské výpověd a nahlásit se na úp? Jednání firmy (smlouva pod agenturou) mě celkem odrazuje od návratu tam a raději bych dala výpověd a našla si jinou práci (pokud tedy neotěhotním což je v plánu) Mohu tedy ukončit já pracovní poměr a jít na úp aniž bych přišla o peníze z neschopenky? díky moc
Jak přišla o peníze z neschopenky? Jestliže ukončíš pracovní poměr, tak neschopenka zaniká a jdeš se hlásit na ÚP ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
No rozhodně bych zůstala v práci, pokud by jsi třeba otěhotněla před koncem roku tak ta nemoc a prac. poměr TI pak zajistí mateřskou - na ÚP by jsi měla rodičovský příspěvek. Podle mě je lepší nechat běžet neschopenku teda do konce roku alespon. A pak si případně začít hledat práci. Nebo už na ní a směrovat nastup do nové práce na leden.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahojky, píšu za bratra tak radši anonymně.
Chci se zeptat bratr dělal v Tescu bohužel jen brigádu. Jenže omarodil a celý měsíc byl na Antb. Tento měsíc měl dostat proplacenou nemocenskou jenže Tesco se začalo vymlouvat, že sním v době neschopnosti ukončily brig. smlouvu, což mi přijde jako blbost. Co stím dělat? Musí z něčeho žít a Tesco mu odmítá nemocenskou z výše psanýho důvodu proplatit. Stím, že jim to nový zákon umožnuje, nevíte někdo jak to opravdu je?? Děkuju za odpovědi!