Výpověď v práci - jak dál?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Reakce:
@JancaS84 píše: Více
sídlo má jakože úplně jinde, kde reálně nikdo není pávě
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše: Více
A personální oddělení je teda kde? Když to dorucis datovkou tak tam máš ještě fikci doručení, stejně tak poštou na dodejku. Blbý je, že je konec měsíce.
Prostě potřebuješ aby tu výpověď někdo převzal a měla jsi od toho důkaz i s datem. Nějaká recepční, asistentka atd klidně stačí.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ale určitě s papírováním nečekej, až za tebou někdo přijede- protože by se ta výpověď jen posunula dál.
Jestli máš datovku, tak to pošli. Ono je asi jedno, jestli je datum dneska, nebo zítra. A nezáleží, jestli to „šéf“ podepíše. Kdyby se pak rozhodl, že ti výrazně zlepší podmínky, jistě se dokážete dohodnout na „stažení“ té výpovědi.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
To je věc druhá, ačkoliv máme téměř 200 zaměstnanců, tak personální oddělení nemáme
Ale máme tu paní, která řeší výplaty a smlouvy, takže to směrovat na ní? Co se týče těhle věcí, tak je to tady všechno špatně a sama se divím, že jsem tady tak dlouho vydržela ![]()
- Citovat
- Upravit
@Ivan PPZ píše: Více
Děkuju za radu, to jsem asi potřebovala slyšet. U nás se to totiž buďto střídá a odchází se na hned a nebo tu jsou držáci x let.
- Citovat
- Upravit
Je úplně jedno jaký datum si tam napíšeš. Důležité je datum doručení/převzetí. Od toho pak následující měsíc běží dvouměsíční výpovědní lhůta.
Takže nějaký položení papíru šéfovi na stůl je naprosto k ničemu. On jej prostě může hodit do koše a máš smůlu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Pokud je oprávněná v těchto věcech za firmu jednat, tak ano.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Je úplně jedno, jaké datum výpovědi uvedeš.
Rozhodující je, kdy (v kterém kalendářním měsíci) bude výpověď doručena tvému zaměstnavateli. Od toho se odvíjí začátek dvouměsíční výpovědní doby - je to první den měsíce následujícího k měsíci doručení.
K jiné, než písemné (tedy ani telefonické) výpovědi se nepřihlíží.
Nenechávej to na stole šéfovi. Buď výpověď doruč osobně proti podpisu na kopii, anebo pošli poštou doporučeně na dodejku tak, abys měla potvrzení o doručení, které přiložíš ke své kopii.
Edit: Můžeš i datovou zprávou.
Zákoník práce, § 337 - Doručování písemnosti zaměstnancem
(1) Zaměstnanec doručuje písemnost zaměstnavateli zpravidla osobním předáním v místě sídla zaměstnavatele. Na žádost zaměstnance je zaměstnavatel povinen doručení písemnosti podle věty první písemně potvrdit.
(2) Písemnost je zaměstnavateli doručena, jakmile ji zaměstnavatel převzal. Jestliže zaměstnavatel odmítne převzít písemnost, neposkytne součinnost nebo jinak znemožní doručení písemnosti v místě sídla nebo v místě podnikání zaměstnavatele, považuje se písemnost za doručenou dnem, kdy k takové skutečnosti došlo.
(3) Zaměstnanec může doručit písemnost zaměstnavateli prostřednictvím sítě nebo služby elektronických komunikací na elektronickou adresu, kterou zaměstnavatel pro tento účel zaměstnanci oznámil; písemnost určená zaměstnavateli musí být zaměstnancem podepsána.
(4) Písemnost doručovaná zaměstnavateli prostřednictvím sítě nebo služby elektronických komunikací je doručena dnem, kdy převzetí potvrdí zaměstnavatel zaměstnanci datovou zprávou. Jestliže zaměstnavatel převzetí písemnosti nepotvrdí ve lhůtě 15 dnů ode dne jejího dodání, považuje se za doručenou posledním dnem této lhůty.
(5) Doručení písemnosti zaměstnavateli prostřednictvím sítě nebo služby elektronických komunikací je neúčinné, jestliže se písemnost zaslaná na elektronickou adresu zaměstnavatele vrátila zaměstnanci jako nedoručitelná.
(6) Zaměstnanec může doručit písemnost zaměstnavateli prostřednictvím datové schránky, pokud si ji zaměstnavatel neznepřístupnil pro dodávání dokumentů z datové schránky fyzické osoby, podnikající fyzické osoby nebo právnické osoby podle § 18a zákona o elektronických úkonech a autorizované konverzi dokumentů. Jestliže se zaměstnavatel nepřihlásí do datové schránky ve lhůtě 10 dnů ode dne dodání písemnosti do datové schránky, považuje se písemnost za doručenou posledním dnem této lhůty. Ustanovení odstavců 4 a 5 se nepoužijí.
Příspěvek upraven 24.04.24 v 15:58
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@eumedon píše: Více
Moc děkuji za odpověď, pomohla mi. Zařídím se podle toho.
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše: VíceOpravil jsem to: Můžeš i datovou zprávou!
Podíval jsem se do nejnovějšího znění zákoníku práce, tohle je novinka.
Poslal bych to tedy datovou zprávou, být tebou. To je nejprůkaznější.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@eumedon Ta DS to teda dokaže vtipně posunout do dalšího měsíce?
Pošlu do DS 24.4. oni se přihlásí až 15.5. a výpověď poběží od 1.6., nikoli od 1.5.?
A co má znamenat, že si zaměstnavatel znepřístupní DS pro fyzické osoby i pro OSVČ?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Ivan PPZ píše: Více
Nevím, jestli si zaměstnavatel smí legálně znepřístupnit DS pro OSVČ. Ale znepřístupnit si datovou schránku můžu. Jako nepodnikající fyzická osoba legálně kdykoliv. Prostě ji deaktivuju.
No, a riziko, že zaměstnavatel se nepřihlásí do DS, samozřejmě existuje, a čím je zaměstnavatel menší, tím je to riziko větší. Takže šel bych více cestami, kdyby mi záleželo na tom, aby písemnost byla doručena co nejdřív. Nejlíp osobně proti podpisu - kterémukoliv nadřízenému, na personální oddělení, sekretářce nebo na místo, kde se obvykle přebírá pošta (podatelna).
Čím je zaměstnavatel větší, resp. čím větší má provoz v datové schránce, tím je to riziko menší. A to proto, že kromě té výpovědi mu tam může přistávat další důležitá pošta, na kterou čeká, jak slípka na sopel, takže se třeba přihlašuje do datové schránky denně.
Pokud jde o úřady a vůbec, orgány veřejné moci, tak tam platí, že datum doručení rovná se datum dodání (i kdyby to bylo pět minut před půlnocí).
Příspěvek upraven 24.04.24 v 17:05
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Zdravím všechny, potřebuji se zeptat zkušenějších.
Včera jsem telefonicky oznámila, že chci podávám výpověď. Můj nadřízený je na jiné pobočce a u nás se objeví cca 2× do měsíce, z toho důvodu telefonicky. Ptala jsem se ho, jestli mu můžu výpověď nějak poslat, ale řekl, že přijede. Naše firma není vůbec otevřená komunikaci, což je taky jeden z důvodů, proč končím, a tak mi v tomhle nikdo neporadí. Kdo by poradil, nemá zase zkušenosti
Zajímalo by mě, jaké datum na výpověď uvést? Můžu už včerejší? Příští týden mám dovolenou, tak jestli si to takhle můžu nechat připravené na stole k šéfově podpisu? Pokud mi to do koce měsíce nepodepíše, poběží mi už i tak výpovědní lhůta?
Čekám, že mě bude chtít přemlouvat, protože dělám za 3 lidi s nástupním platem
Ale já už jsem plně rozhodnutá, kdyby třeba do posledního nepodepsal, mám výpověď poslat datovkou? Děkuji za odpovědi.