Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
ahoj holky, moc prosim prosim o radu zda máte některá zkušenost s podobnou situací? Teď v červenci jsme se přestěhovali do podnájmu.. krasně jsme si vše zařídili, postupně vybavili a dnes najednou telefonát od majitele (je to Rusák, má firmu, vlastní spousty bytů, které pronajímá) že má ve firmě problémy a že bude muset buď náš byt nebo ještě druhý, kterej tu v domě vlastní, prodat!!!! a že zítra přijde s lidma, co mají o náš byt zájem na prohlídku…přítel mi to jen tak sdělil když jsem přišla domu z práce a v klídečku si dál hraje na počítači
hned jsem majiteli volala o co se jedná (je celkem těžký se s nim dorozumět, česky moc neumí a přítel mu pořádně nerozuměl) a on mi řekl že vůbec neví zda ti zájemci co zítra přijdou mají v úmyslu byt koupit a pak nám ho pronajímat (to by bylo ještě OK) nebo tu bydlet..prostě nic neví, zítra se to dozvíme…ale vzhledem k tomu, že se jdou zítra podívat k nám a i do toho druhého bytu pod námi, tak myslím že ho spíš chtějí koupit sami pro sebe a sami v něm bydlet!! Ale my máme nájemní smlouvu na dobu určitou do července 2012 a nic ohledně podmínek výpovědi ze strany majitele neobsahuje, takže by se to mělo řídit zákonem, nevím ale kde bych to našla? mluvila jsem jeste s kolegou a ten mi říkal, že pokud náš majitel má opravdu vážný finanční problémy, tak i když máme smlouvu na dobu určitou, tak nám ji může klidně zítra vypovědět a do tří měsíců se musíme vystěhovat!!! Tenhle náš byt má mít údajně koupenej na hypotéku a majitel jí splácí..vůbec nevim co se bude zítra dít, prosim nestalo se tu někomu něco podobného, máte nějakou právní radu? musim se na ně zítra přichystat:((( jsem jako na trní, bydlíme tu čtyři měsíce, do vybavení jsme dali dost peněz a najednou se stane tohle:((((
No je to trochu složitější, pokud chce nájem ukončit dřív a nenastanou podmínky pro výpověď bez přivolení soudu, tak by měl jít správně přes soud, ale to ta doba nájmu mezitím uplyne. Asi bych se s ním snažila domluvit. Každopádně vy jste ve výhodě po právní stránce, otázkou je, jaké „zbraně“ použije on.
Jinak blíže ust. § 710 a následující obč. zákoníku
http://business.center.cz/…cast8h7.aspx
Přesně tak. Pokud se nedohodnete na dřívějším ukončením nájmu, musel by žádat přivolení soudu k výpovědi. Než by soud rozhodl, tak vám už dávno smlouva uplyne. Změnou majitele bytu se na vaší smlouvě nic nemění (kromě teda osoby, které budete muset platit
).
děkuji za odkaz:)) takže jestli to chápu správně, jen tak abysme se za tři měsíce museli vystěhovat to nelze? My jsme žádné svoje povinnosti neporušili, takže pokud nám chce smlouvu zrušit dřív než k výročí, musí se to řešit soudně? jsem tak nervozni, nevim co zitra vůbec čekat:((
El-Brno:
kdybych věděla s jistotou, že ti zítřejší zájemci byt koupí a dál nám ho budou pronajímat, tak jsem v klidu…ale pořád mě hlodá červíček, co když ne, co bysme zase sháněli, navíc se mi tu hrozně líbí…až na majitele:((
takže alespon nejméně do července příštího roku tu zůstaneme doufám
to jsem moc ráda, že se všechny shodujete…trošku se mi ulevilo..ale stejně do budoucna tu nemáme dobrý vyhlídky, i kdyz si ti zájemci koupí ten druhý byt a ne náš tak za pár měsíců sem může rusák klidně pozvat jiný lidi a prodávat náš byt… ![]()
Pronajimame byt a mame smlouvy vzdy na dobu urcitou (rok, dva roky) + vypovedni dobu tri mesice. Smlouvu mame udelanou pravnikem tak, aby nebyla v rozporu s Obc.zakonikem. Ty tri mesice jsou takova standartni doby, aby si najemnik nasel nove bydleni, kdybych treba byt potrebovala pro soukrome ucely…
Hanka1:
hani můžeš mi prosím říct jak to přesně máte? máte smlouvu na dobu určitou, ale jestliže by se cokoliv namanulo a chtěli byste byt využít jinak než k nájmu, tak prostě smlovu vypovíte, váš nájemník to musí podepsat a do tři měsíců se vystěhovat? to snad neee:((((( v obč. zákoníku co mi poslala odkaz mag je uvedeno, že pokud chce pronajímatel vypovědět smlouvu pže byt potřebuje např pro sebe, tak se to musí řešit soudně…to by pak nájemci nebyli nijak chránění:((((( takhle by je mohl pronajímatel vyšoupnout kdy by se mu zachtělo, achjo:((
lucipuc píše:
Hanka1:
hani můžeš mi prosím říct jak to přesně máte? máte smlouvu na dobu určitou, ale jestliže by se cokoliv namanulo a chtěli byste byt využít jinak než k nájmu, tak prostě smlovu vypovíte, váš nájemník to musí podepsat a do tři měsíců se vystěhovat? to snad neee:((((( v obč. zákoníku co mi poslala odkaz mag je uvedeno, že pokud chce pronajímatel vypovědět smlouvu pže byt potřebuje např pro sebe, tak se to musí řešit soudně…to by pak nájemci nebyli nijak chránění:((((( takhle by je mohl pronajímatel vyšoupnout kdy by se mu zachtělo, achjo:((
Jaky ach jo? Jaky vysoupnout? Byt je muj radne zakoupeny a zaplaceny majetek a ja si rozhodnu co s nim budu delat. Jo pro dodatek - byt pronajimame za trzni najemne, takze zadny regulovany najem - nejsem obec, co byty prideluje.
Vezmi to z druhe strany - co kdyz se ja trebu rozvedu, tak nebudu mit s detma kde bydlet, jen proto ze si dovolim - dle tveho vyrazu - vysoupnout najemnika? Ja nikoho nevysupuju, ja mu dam normalni vypoved z najmu. Samozrejme ze najemnika bych upozornila dost dlouhou dobu predem, aby se podle toho stihl zaridit.
Jinak po strance - Najemni smlouva je na rok a pak se prodluzuje nebo taky ne. Spousta najemniku u nas byla treba na rok, dva - nez postavili dum a tak…Taky spousta najemniku odesla driv, protoze se jim naskytlo bydleni jine (zdedili byt po babicce, dum se jim postavil o pul roku drive, otehotneli a sli bydlet k rodicum apod.) a to bych je dle smlouvy mela nejak donutit, aby v byte bydleli?
Ja porad nejak nevim, co ti na tom pripada divneho?
Hanka1
no dobře, kdyby byla nájemní smlouva na dobu neurčitou tak nic neřikám, to chápu… ale když jí máme uzavřenou na dobu určitou do července 2012 tak počítám snad logicky s tím, že jestliže vše plníme a platíme jak máme, tak tu minimálně do července 2012 máme jistý bydlení a pak nám smlouvu prodlouží nebo ne, to taky samozřejmě beru jako normální… ale jen tak že jeden den večer nám zavolá že má dluhy a hledejte si bydlení jinde?? navíc když jsme tu o pronájmu jednali, tak hlavně je zajímalo zda tu chceme být dlouhodobě, dohodli jsme se cca pět let než pujdeme do baraku, na to konto jsme pořidili novej nábytek, pracovnu na míru apod a on nám po čtyřech měsících řekne hmm smůla nedaří se mi podnikání tak se odstěhujte.. divného se mi zdá hlavně to, k čemu je smlouva na dobu určitou, když si jí pronajímatel aniž bychom mu k tomu dali důvod, může vypovědět kdy uzná za vhodný..
v tomhle pripade je to opravdu nesolidni, my vlastne davame ten rok a v pripade, ze jsme nebyli s najemniky spokojeni, tak jsme ji proste uz neprodlouzili (mladi, platili v poradku, ale barak je tichy - sami duchodci a oni porad parili nebo tunili pc), i kdyz oni chteli tam bydlet dal…nebo proste par tricatniku - neskutecni bordelari a mne to proste vadilo. Jako nelpim na sterilnim poradku, ale lepit se ke kuchynske lince, nepouzivat wc stetku a mit na umyvadle zaschle stopy od trech druhu zubnich past mi uz prijde dost…
Vzdycky jsme se dohodli - ja proste beru zase na druhou stranu, ze kdyz se nekdo odstehuje driv, tak ho tam nemuzu nasilim drzet, i kdyz de facto mi tim taky pusobi „skodu“ - byt je prazdny, musi se platit energie a ja musim vynalozit cas na to shanet noveho najemnika.
Ja bych se proste drzela toho, ze mate smlouvu do cervence 2012, platite vcas a v terminu a at se majitel nejak zaridi. On byt muze klidne prodat, ale kde mas zaruku, ze novy majitel ho bude chtit pouze jako investici - tudiz pronajme ho klidne vam s novou smlouvou nebo v nem bude chtit bydlet…
Pokud by na tom trval - ano vystehujeme se drive, ale nechame vam byt vybaveny a vy nam uhradite naklady za porizeni noveho nabytku, nabytku na miru apod. a at si o tu cenu navysi cenu bytu pri prodeji…
Jenze zase dohaduje se s Rusakem, blby je ze si na misto zvyknes a libi se ti tam a ze dne na den ti zavola - hledej si jinde…
Hanka1 píše:
Pronajimame byt a mame smlouvy vzdy na dobu urcitou (rok, dva roky) + vypovedni dobu tri mesice. Smlouvu mame udelanou pravnikem tak, aby nebyla v rozporu s Obc.zakonikem. Ty tri mesice jsou takova standartni doby, aby si najemnik nasel nove bydleni, kdybych treba byt potrebovala pro soukrome ucely…
To je sice hezké, že jí máte od právníka, ale výpověď z nájmu bytu se řídí obč. zákoníkem a nelze se od ní odklonit v neprospěch nájemníka.
Jinak on papír snese všechno a nájemník se tím většinou řídí, kde je pravda bys poznala ve chvíli, když by se takový nájemník bránil u soudu proti tvojí výpovědi byť s tříměsíční výpovědní lhůtou, protože prostě pokud potřebuješ např. byt pro sebe a děti a do konce smlouvy je např. 9 měsíců a nájemník si plní řádně své povinnost, pak můžeš dát výpověď pouze s přivolením soudu.