Výpovědní doba, neschopenka
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Reakce:
@Anonymní píše:
Ahoj mám otázku vím že pokud mi běží výpovědní lhůta a mám pracovní neschopnost tak pokud mi neschopnost skončí ještě před skončením výpovědní lhůty tak se tahle doba neprodlužuje. Znamená to že když budu poslední dva dny výpovědní lhůty v práci a budu mít tedy ukončenou neschopenku tak se mi to teda neprodlouží?
Edit.
Tady to je vysvětlené. https://www.jenprace.cz/…ebujete-znat#…
Příspěvek upraven 11.01.24 v 19:17
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Ahoj mám otázku vím že pokud mi běží výpovědní lhůta a mám pracovní neschopnost tak pokud mi neschopnost skončí ještě před skončením výpovědní lhůty tak se tahle doba neprodlužuje. Znamená to že když budu poslední dva dny výpovědní lhůty v práci a budu mít tedy ukončenou neschopenku tak se mi to teda neprodlouží?
Záleží kdo dal výpověď. Jestli zaměstnavatel tak se prodlužuje. Jestli zaměstnanec tak ne.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@JancaS84 píše:
Záleží kdo dal výpověď. Jestli zaměstnavatel tak se prodlužuje. Jestli zaměstnanec tak ne.
Jak to, to jsem nevěděl. Kde je to psáno?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@eumedon píše:
Jak to, to jsem nevěděl. Kde je to psáno?
Toto řeší § 53 a § 54 ZP ( zákaz výpovědi a prodlužování výpovědní doby) a jedná se opravdu o výpověď danou zaměstnavatelem.
Jinak k původnímu dotazu § 53 (2) Byla-li dána zaměstnanci výpověď před počátkem ochranné doby tak, že by výpovědní doba měla uplynout v ochranné době, ochranná doba se do výpovědní doby nezapočítává;
Já si to vykládám tak, že skončí-li ochranná doba (např. PN) před skončením výpovědní doby (zaměstnanec se ještě vrátí do práce), tak se výpovědní doba neprodlužuje.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Luboš P píše:§ 53 a 54 řeší zákaz výpovědi (tedy neplatnost výpovědi doručené v ochranné době) ne prodlužování výpovědní doby o ochrannou dobu.
Toto řeší § 53 a § 54 ZP ( zákaz výpovědi a prodlužování výpovědní doby) a jedná se opravdu o výpověď danou zaměstnavatelem.
Nikde v zákoníku práce nic o prodloužení doby o pracovní neschopnost není. Naopak, v § 51 čtu, že Výpovědní doba smí být prodloužena jen smlouvou mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem; tato smlouva musí být písemná.
Edit: Omlouvám se.
§ 56 odst 2: Byla-li dána zaměstnanci výpověď před počátkem ochranné doby tak, že by výpovědní doba měla uplynout v ochranné době, ochranná doba se do výpovědní doby nezapočítává; pracovní poměr skončí teprve uplynutím zbývající části výpovědní doby po skončení ochranné doby, ledaže zaměstnanec sdělí zaměstnavateli, že na prodloužení pracovního poměru netrvá.
V tom ustanovení je podle mne nepřesnost, která může být předmětem sporu a může být rozhodnuta judikaturou: Slovo „uplyne“ znamená, že taky skončí (výpovědní doba skončí ve výpovědní době). To je jazykový výklad, ale smysl to moc nedává. Skončí-li výpovědní doba den po skončení ochranné doby, není splněna hypotéza ustanovení. Soud by zkoumal úmysl zákonodárce: Smysl toho ustanovení, který zájem zaměstnance jím má být chráněn a zda existuje smysluplný důvod, proč by měla být tato ochrana odepřena těm, kterým skončí ochranná doba o den později, než výpovědní doba.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Neschopenka
Ahoj lidicky chtěla bych se poradit nevim jestli je to hrozná situace nebo ne ale nevím jak funguje neschopenka a mam docela strach. V bývali práci se můj zdravotní stav zhoršil psychicky a já jsem si to nechtěla uznat pak jsem nastoupila do nové práce a všechno bylo v pohodě do te doby než jsem si uvědomila ze semnou něco není v pořádku tak jsem sla ve zkušební době na nechopenku tím ze ten zdravotní problém vyresim ale pak semnou zrušili pracovní poměr a už nemam práci ale neschopenka běží dal ale stalo se ze jsem otehotnila no a pak jsem teda oznámila svymu praktickýmu lékaři ze jsem těhotná jenže sestřička me řekla ať si me vezme do pece na neschopenku gynekologie a prave proto mam strach protože gynekologie neřeší zdravotní problém který mam teď ale řeší jen těhotenství a od začátku mam nevolnosti takže je mozny ze me nechá na neschopence ale i nemusi tak dlouho záleží podle zdravotního stavu a co když se stane ze me ukončí neschopenku ten gynekolog a co budu dělat když nejsem zamestnana a něco jsem četla ze těhotny neberou na úřad práce proto nevím si rady. Má to nějaký šťastný konec jak to mam řešit?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Mountfield189 píše: Více
Neschopenku ti nedají, protože je to jiná diagnoza, jiný lékař a nemá ti jí na co napsat. Nemáš zaměstnavatele, musíš na úřad práce, pak ti neschopenku vypíše, ale nedostaneš žádné peníze, jen podporu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@boball píše: Více
Nebo ne neschopenku, ale potvrzení pro úřad práce, že marodíša oni tě nebudou nikam posílat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@vokishka aha ale pro me je teď hlavně důležitý abych vyřešila ten zdravotní problém myslíš ze mam rict praktické doktorce ze zůstanu a nich protože nemam vyřešeny zdravotní problém
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Mountfield189 píše: Více
tak říct jí to můžeš, ale záleží na jejím posouzením, jestli je to natolik závažné, abys byla na neschopence.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit