Poradna zdravého obouvání
Ing. Eva Žáková
Ahoj, moje dcera byla o vikendu s kamaradkou na chalupe…a vratila se s botami naprosto neuveritelne spinavymi… pry delaly modni prehlidku na hnojaku
.
Potrebovala bych aby ji vydrzely aspon do zimy, jsou to Primigi, goretexove, jako tenisky nebo botasky.Vzhledem k vysoke porizovaci cene je rozhodne nechci vyhodit, jsou jen spinave a dost smradlave, jinak vypadaji zachovale… Hodila bych je do pracky, ale nevim, vydrzi? Nerada bych je pak lepila dohromady… Mam je vyprat, nebo bude dite chodit do zimy s oderem
? Diky M.
Vydržet určitě vydrží, otázka, jestli pak budou pořád nepromokavé… Stopro bez aviváže a asi bych neriskovala a někde v obchodě se sport. potřebama se poradila, v čem to vyprat.
Přifařím se s dotazem - co udělají kožené dětské sandálky v pračce?
No radši bych teda goretexový boty do pračky nestrkala
vzala bych kartáček, mýdlo a zkusila bych to ručně v umyvadle. Asi to nebude dokonalý, ale použitelný pak podle mě budou ![]()
Módní přehlídka na hnojáku
kolik je dceři? Myslím že by bylo výchovné postavit k tomu umyvadlu s kartáčkem ji
![]()
Do pračky bych nedávala, vzala bych kartáček a čistila takto. Nechtěla bych ani riskovat, že odér budu mít i v pračce. ![]()
Elik píše:
No radši bych teda goretexový boty do pračky nestrkalavzala bych kartáček, mýdlo a zkusila bych to ručně v umyvadle. Asi to nebude dokonalý, ale použitelný pak podle mě budou
![]()
kolik je dceři? Myslím že by bylo výchovné postavit k tomu umyvadlu s kartáčkem ji
![]()
jj bylas rychlejší ![]()
v pračce neper! nech přes noc odmočit v nějakém neagresivním pracím prostředku a pak jen nechat vymáchat v pračce a odstředit samozřejmě.
jinak ztratí barvu a absolutně tvar a nebudou jí sedět, má s tím zkušenost ![]()
a hlavně sušit jen na vzduchu, ne na topení!!!
Elik píše:
No radši bych teda goretexový boty do pračky nestrkalavzala bych kartáček, mýdlo a zkusila bych to ručně v umyvadle. Asi to nebude dokonalý, ale použitelný pak podle mě budou
![]()
![]()
Souhlasim, taky bych asi neprala a radeji cistila kartackem.
Mmch dle metriku je jeji dceri 6 let ![]()
mělo by se dát koupit přímo něco na tyhle funkční materiály .. a dotaz co udělají kožené botičky v pračce ,odpovím ,můžeš je vyhodit ,ztvrdnou ![]()
Diky. Vrhnu se na ne zitra, dneska uz na to fakt nemam… ani silu ani zaludek… Dceri bude sedm…
boty uz si jednou sama myla, kdyz vyslapla psi hov.. od te doby si dava pozor.. tak ji asi zitra znovu vychovne postavim s kartacem nad vanu…
![]()
Mydlem uz jsem je myla rucne nekolikrat, vypadaly pouzitelne(ciste uplne ne), nepromokave snad zustaly. Ted se mi do toho moc nechce, ale natahnu holt rukavice a pujdu na to… zitra… ![]()
No my máme Vikingy a na těch je přímo cedulka prát na 30 stupňů v pračce, takže pokud to nebylo doporučený výrobcem, tak bych je tam nedávala. Ty naše nejsou kombinovaný s kůží, tak asi proto se můžou prát.
Boty sice ztvrdnou, ale dá se to rozchodit ![]()
Po zkušenosti, když jsem v průtrži deště šla po chodníku po kotníky ve vodě v krásných téměř nových botkách ![]()
LENKACAR píše:
mělo by se dát koupit přímo něco na tyhle funkční materiály .. a dotaz co udělají kožené botičky v pračce ,odpovím ,můžeš je vyhodit ,ztvrdnou
Já je stejně vyhodím, jestli je nějak „nevyčistím“, hlavně stélku, jsou neuvěřitelně špinavé… Tak buď je vyhodím před pračkou, nebo po pračce
, akorát kdyby se to povedlo, nechám je schované jako náhradní pro další dítko… (nemusí být moje ani
)
Necetla jsem celou diskusi. Koretexové boty určitě né do pračky. Na noc namočit do kýble s vodou, druhýden řádně vykartáčovat s trochou přípravku na praní sportovních bot například Nikwax. Prodávají je snad ve všech sportovních obchodech. Mýdlo a běžné prací přípravky zanesou goretexovou membránu. V botech se pak bude malá potit. Po té co boty uschnou tak naimpregnovat.
pip čus já ty kožené boty vyprala v pračce ,byly oslizlé a nakonec ztvrdly
asi bych je nedávala děcku rozchodit ,sama svoje možná
něco se stim stane tak uvidíš nejde o život .. ![]()
Pipet píše:LENKACAR píše:Já je stejně vyhodím, jestli je nějak „nevyčistím“, hlavně stélku, jsou neuvěřitelně špinavé… Tak buď je vyhodím před pračkou, nebo po pračce
mělo by se dát koupit přímo něco na tyhle funkční materiály .. a dotaz co udělají kožené botičky v pračce ,odpovím ,můžeš je vyhodit ,ztvrdnou, akorát kdyby se to povedlo, nechám je schované jako náhradní pro další dítko… (nemusí být moje ani
)
Ahoj, no ja jednou v kozenych sandalech zmokla (byla to takova ta echt prutrz mracen, kdy jdes louzema) - po uschnuti byly na vyhozeni. Ztvrdly, totalne.
Od ty doby nechapu, co maji vsichni na botach z prave kuze ![]()