Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Holky, maminky, umíte poradit?
Kamoška mi poslala fotku vnitřní strany stehna svého synka a já nemám ponětí, co to může být…
Nedostane se s ním dnes k doky, protože bydlí mimo město, špatné spojení, je čerstvě po operaci slepáku…tak to řešíme zatim takto.
Děkuji moc za reakce…
Jak dlouho to má? má to na obou nohách? no vypadá to drsně, kolik má let a není trošku při těle to dítko? můžou se mu třít stehna o sebe v kraťasech, ale to vypadáu fakt docela hrozivě…fakt nevím. ![]()
Impetigo v počátečním stádiu?
![]()
edit: Kdy mu to začalo? Jak dlouho trvá, než puchýřek praskne?
Dle mého to vypadá hrozivě, protože si to dítko rozškrábalo. Jinak mi to přijde dost podobné tomu, co nacházím ve velkých vedrech u dcerky v plínce (ne teda rozškrábané, ale hnusné pupence). Takže mi taky přijde, že je to od toho, jak se ve vedru stehýnka otírají o sebe a zároveň jsou mokrá od potu. Do toho tomsvědí, takže si to dítko rozškrábe a zanese infekci. Možná bych pro začátek zkusila umýt dětským mýdlem (aby se to vysušilo) a namazat Bepanthenem nebo sudokrémem, či co maminka používá dětem na zadeček (má dostupné) a nechala navolno větrat. Uvidí, co to udělá. Držím palce, ať je to jen něco jako plenková dermatitida a nakonec k dr ani nemusí, zvlášť když to teď nemá jednoduché ![]()
Zavolám ji a hned napíšu, co říkala, je moc o tom nevim a ona nemá přístup k netu ![]()
Tak prý to maže Detadinem…nevím, jak se to píše…
puchýřky tam nebyly spíš srupy, a ona vůbec neví, jak to začalo, viděla to až včera po návratu z nemocnice…a to bylo už takto, jak je na fotce…ale má to údajně tak 3-4 dni.
Já jen doufám, že to není impetigo…
bála jsem se i pasového oparu, ale fotky, co jsem našla na googlu vypadají úplně jinak…
Jdu ještě kuk, jak vypadá to impetigo…och, je mi jich tak líto…
No, našla jsem to a fakt to tak trochu vypadá…jen musejí být puchýřky, než se udělalá ten strup…takže vlastně zas nic nevíme
![]()
co nejdřív by se s ním mělo zajít k dr…
Moc vám všem děkuji ![]()
Snad to bude jen „běžná“ vyrážka.
Když je kamarádka doma, může prcka sledovat - jestli to bude přibývat a jak ten proces probíhá. Pokud to není jen rozedřené/odřené, ale dělají se puchýřky s nějakou tekutinou, šla bych k dr., jakmile bych měla možnost. (I kdyby to impetigo bylo, na životě to malého neohrožuje.)
Neteř právě impetigo nedávno měla, byli u dr. s podobnou vyrážkou (malé, už zaschlé pupínky), ta to nepoznala a o dva týdny později malá měla kromě těch menších teček tři obrovské rozmokvané boláky (odhadem tak 7×3 cm), načež jí diagnostikovali impetigo a dostala atb sirup i mast.
opět edit:
přesně - musí být puchýřky, což kamarádka neví, neviděla počátek
Naše děti chytily impetigo, ale nevypadalo to jako puchýřek, nýbrž jako malý škrábaneček, který se časem rozšiřoval a mokval.
Mimochodem tenkrát mi nikdo neřekl, že je to infekční ![]()
Děvčátka, děkuji za rady a porady
, nakonec je to Impetigo, už to mají všechny 3 děti…dostali ATB a mazání a snad bude zas dobře
…jen aby to nechytla i maminka…s tou pooperační jizvou…jště ji ani stehy nevyndali ![]()
Ahoj holky, dceru dost svědí nohy i prsty, má dole drobnou vyrážku nejde to pořád vyfotit jenom to co má na stehnech, nevíte co to může být. Pořád to škrábe.
@mamule42 Dost podobné to nyní má i 2letý syn, již 3 týdny s tím bojujeme. Pediatrička, kožní lékařka a stále nemizí fleky, ba přibývají. Mazec s léčbou proto flekům/ pupinkum. Nejvíce je zasaženo levé předloktí. ![]()