Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky,včera večer se malému (7 měsíců) objevila na zadečku kolem řítního otvoru vyrážka.Je červená a jsou na ní bílé ťupky,vypadají jako malé beďary.Nevím jak to napsat no..
Vypadá to,že ho to nesvědí.Nevíte co by to mohlo být? Teďka mi spí,tak až se probudí,hodím foto ![]()
asi forma opruzeniny, po přebalení opláchnout vodou a nechat větrat a pak než zabalíš tak máznout sudocreamem nebo něčím cím mažeš prcku ![]()
Od narození mažu Sebamedem a vše ok.Až teďka toto.Jo a nemůže to být třeba tím,že od minulého týdne bere antibiotika Ospamox?Ale že by se mu to udělalo až teď? ![]()
jj to bude v souvislosti s těma ATB, ono je to kakání takový agresivnější ![]()
Imazol je opravdu super, mi jsme nikdy na opruzeniny netrpěli, ale nějak začali asi vyrábět jinak pleny Huggies a opruzenina docela dost, ani si nemohl chudinka sednout, Imazol nás zachránil , pak je ještě dobrý Sudocream…
Ahoj holky potřebuju poradit, nevíte co to může být za vyrážku? čím bych to mohla namazat? máme to na čele takhle po straně a jednu ťupku na na tvářičce a pod rtem. děkuji za rady
@Markétka5 doporučuji na modrém koníku si najít " Poradnu pro atopický ekzém ". radí tam paní s hodně zkušenostmi. každý den tam maminky vkládají různé fotky a k tomu popisky a vždy se jim dostane rady.
každopádně z toho, co jsem tam vyčetla já, určitě nic mastného, pokud je to červené. ideálně zinková mast, popř. třeba sudocream. ikdyby to bylo suché a loupalo se to. pokud je červená, tak nemastit. jen by to mohlo rozjet kvasinku (pokud to kvasinka už přímo není, to si nedovolím určit, paní na koníkovi ale řekne).
Holky, syn se osypal, přikládám foto tváře, tam je to nejhorší. Slabší ložiska má i na krku, v jamkách HK i DK, na trupu i zádech. Nesvědí ho to, takže atopák by to být neměl. Nesetkala jste se některá s touto vyrážkou u svého dítěte? Nechci diagnózu, tu stanoví kožní doktorka, ke které jdeme za tři týdny. Chtěla bych tip, čím to mazat. Dětský lékař mi napsal Excipial mast, ta je o ničem. Koupila jsem Vitella Ictamo, kombinuju s kalciovkou, ale vyrážka se stejně chová podle svého. Dneska se zrovna dost zhoršila, zřejmě souvislost s něčím, co jsem snědla, protože mi i vyblil odpolední mléko (kojím).
Maminky prosím uklidněte mě. Dcera 3m. Už přes 5 týdnu bojujeme s šílenou vyražkou která začala jako pupínky na líčkach ale pak se slila do fleků. Myslím že jí to nesvědi. Přes veškerou snahu žádné zlepšení ale ani se to nehorsilo až do minulého týdne kdy to stejným postupem vyrazilo na zádech. Podle Alergologa to potřebuje sluníčko a časem to zmizí. Ale já začínám panikařit, místo zlepšení jen zhoršení. Nezažila jste to některá? ![]()
@Spojka2 Takhle u nás začal ekzém - potravinová alergie. Je dcera kojená?
Nám kolem 6 týdnů začala vyrážka na tvářích, přestěhovala se pod krk, na hrudníček, pod plenku. Dr tvrdila, že jsou potničky, ale viděla to v začátku, kdy to bylo pod krčkem a kousek na hrudníčku. Ve 2 měsících už potvrdila ekzém - vysadila jsem dle doporučení soju a mléko. Poslala nás na alergo, kam jsme se dostali koncem 3M. Natestovali mě a taky malého. Vyšla mu alergie na pšeničnou mouku, banány, hořčici, droždí, skořici a ořechy. Po vysazení pšenice (ta vyšla v testech i mě, i když nemám žádné potíže, a bylo to hotové nejdříve), tak fleky do týdne zmizely.
Doporučili nám hypoalergenní UM, ale malej už nevzal flašku, takže kojíme dál a já držím dietu. Po vyloučení alergennů mnohem líp spí, upravila se mu stolice a hlavně nemá vyrážku.
Píšu to hlavně proto, že mě osobně ani nenapadlo, že může být alergie třeba na banán. Dávala jsem si pozor na jídlo, ale banány a jablka jsem jedla normálně.
@tery16 na potravinové testy malá byla vše negativní ale podle dr. to není směrodatne imunita se vytváří do 3 let. Zkoušela jsem vysadit mlíko, čerstvé pečivo, sladké, zeleninu jen dušenou. Nevím od čeho se už odpíchnout a na UM moc přejít nechci taky kvůli financím
jsem ochotná vyzkoušet cokoli ale už nevím co.
@Spojka2 Má to jen na zádech a na obličeji? Nebo všude? Co prací prášek/gel? Co pleny? Já, než jsme se dostali na testy, tak jsem prala v gelu z DM z mýdlových ořechů - moc nevypral a smrděl mi, ale je prý šetrnější, takže jsem zkoušela cokoliv.
My třeba látkovali a s látkou to bylo paradoxně horší. Takže jsme nakonec přešli na papírovky.
Co krémy? Koupele?
Jak malou testovali? U nás obedral dr krev mě + malýmu bral krev, dělal testy na předloktí a ještě lepené testy na zádech (odečet za 48h) - náš malej má třeba opožděnou reakci, vyšlo mu to právě v těch testech na zádech. Neosype se hned, ale třeba za 2-3 dny, takže se pak těžko odhaluje, z čeho to je. ![]()