Strava atopiků

6.12.11 15:31

strava atopiků

Ahoj maminky!

Můj syn (7 měsíců) má pravděpodobně atopický ekzém… MUDr. si není na 100% jistá, ale prý to na to vypadá… Chci se zeptat na vaše rady, zkušenosti a tak podobně… Co všechno může papat a co ne, co je lepší omezit, co je lepší přidat… je možné se ho plně zbavit???

Děkuji za rady, na které se moc těšíme… M+D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
15674
6.12.11 15:39

Ahoj. Marušce byl atopický exem potvrzen minulý týden. Na stravu jsem se ptala a doktorka nijak nedoporučuje něco vylučovat. Prý to chce spíš vyzkoušet (po malých dávkách, nic nepřehánět).

Za sebe můžu doporučit mastit, mastit, mastit (nám se nejvíc osvědčila modrá indulona), nepoužívat mýdlo, koupeme v Oilatu (z lékárny). Napsala nám mast, kterou mám mazat jen to nejhorší, a po 2 dnech je to pryč.

Doktorka říkala, že to může třeba na 10 let vymizet a pak se objevit, že sklony k tomu už bude mít pořád. A že vyvolat to může třeba i rýma, růst zubů atp.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2566
6.12.11 16:18

Ahoj, našemu Lukáškovi diagnost.atop.ekzém v 8.měsících. Na kožním v Motole (mimoch.moc je chválím) nám doporučili vrátit se na mléčnou stravu a cca po týdnu znovu zařazovat postupně jednotl.potraviny, aby se vyloučilo co mu to způsobuje. Ta potravina se přidá do jídelníčku 2-3× po sobě a čeká se týden co to udělá. Snad to píšu dobře, už jsou to 3 roky.
Začínala jsem jako při prvních příkrmech- při celomléčné stravě jsem přidala k obědu mrkev, pokud toleroval mrkev, přidala jsem samostatný brambor, pak dýni… Pokud to šlo bez problémů, zeleninu jsem mezi sebou začala kombinovat. Pak totéž s ovocem, vajíčkem, pečivem…
A kůži mastit a mastit a mastit…
Držím palce!! :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6555
6.12.11 16:23

Já byla opatrná na alergeny ve stravě (ale to je člověk i když nemá mimi atopika).Tzn.nedávala jsem citrusové plody, jahody, atd.Myla jsem a myju pouze v čisté vodě, mažu excipialem…
Každopádně si myslím, že u takhle malého mimi se o atopáku ještě nemůže mluvit. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13142
6.12.11 16:30

hkac - prosím, můžeš napsat jak se ta mast jmenuje?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15054
6.12.11 16:50

ze mě pozor na rajčata,ta vadila našemu malýmu,zjistila jsem ,že jsou v mnoha skleničkách dětské výživy a jinak koupat jen 2× týdně,do vody lít olej-jí mám Linolu a mazat a mazat,mažem Excipialem s mandlovým olejem,ale každému vyhovuje úplně jiná mast,no a taky některým dětičkám vadí prášek na praní a aviváž,takže jsem prala v Persil gelu a bez aviváže

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
zichisek
6.12.11 17:23

Tak já jsem docela silný atopik,takže malá měla ložiska už snad od 2 měsíců.Dr.říkala,že to k ní přechází přeze mě mlékem.Při zavádění příkrmů, jsme dělali klasické zavádění po 3.dnech abych věděla jestli na něco silně reaguje.Sama hodně reaguju na citrusy a jahody a malá naštěstí ne.Ložiska a suchou kůži má stále.Už jsme vyzkoušeli kde co a nic nezabírá.Do kortikoidů nejdu, takže koupem v čisté vodě a vůbec ničím nemažem.Ale je to u každého jiné.Dr.říkala,že atopický ekzém ti potraviny samy o sobě nezpůsobí, jen ho některé mohou zhoršit a to je u každého jiné na které reaguje.

• Citovat
  • Upravit
15674
6.12.11 20:11
kometa32 píše:

Bohužel nemůžu. Byla namíchaná v lékárně a na krabičce je napsané MAST :mrgreen: . Má tři složky, jedno z toho jsou slabé kortikoidy :,( . A stejně ji jinak než na předpis nedostaneš :( .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
say
1461
6.12.11 20:14

Mi máme atopický exzém v podezření, vypadá to ale že to bude dobré, po dovolené u moře mu to zmizelo, kožařka mi doporučila kosmetiku SebaMed která je na to dobrá.. je fakt že to pomáhá, dále mi říkala že co se týče potravin zařazovat nové věci opravdu pomalu a počkat na reakci až 10 dní, pro jistotu… nedávat moc celer, ryby zatím komplet máme zakázané, jahody apod.. doporučila určitě povařit..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15674
6.12.11 20:20

Já jsem se na kortikoidy doktorky ptala, říkala jsem, že se jich bojím. A ona na to, že nemám číst internet a že je to lepší než aby se dítě škrábalo a špatně spalo (což u nás přesně takhle bylo, nic jiného nepomáhalo - už jsme to řešili na jaře, tenkrát jsme se bez kortikoidů v masti obešly, tentokrát už ne. Nadšená z nich nejsem, ale je fakt, že jsem namazala dvakrát a už mazat nemusíme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Mišanila
6.12.11 20:26

Dobré rady jsou na serveru modrý koník. Je tam série článků o ekzému a pak diskuze, kde jedna holka radí. Doporučí ti nejspíš vylučovací metodu, kdy vyloučíte nejčastější alergeny ze stravy, pokud kojíš, tak i ty. Mléko, kakao, lepek, čokoláda, koření, exotické ovoce, ořechy, některá zelenina atd a pak se postupně tyhle potraviny zavádí a sleduje se stav kůže. Je to tam v jednom článku popsané. Nejtěžší an tom je asi se stravovat bez toho mléka to je skoro ve všem,ale dá se to.
U takhle malých dětí se to dá vcelku vysledovat a potravinová alergie je příčinou ekzému u značné části batolat.

• Citovat
  • Upravit
13142
6.12.11 20:30
hkac píše:
kometa32 píše:

Bohužel nemůžu. Byla namíchaná v lékárně a na krabičce je napsané MAST :mrgreen: . Má tři složky, jedno z toho jsou slabé kortikoidy :,( . A stejně ji jinak než na předpis nedostaneš :( .

Ano, to já vím, že jí na předpis nedostanu. Ale nic malému nepomáhá a dr. je už taky bezradná…tak jsem ji chtěla vyzkoušet…míchané jsme taky měli, tuším sec zinkem :think:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
say
1461
6.12.11 20:30

Kortikoiidy jsem mazala v nejhorších fázích exzému, ale raději se snažím vyvarovat, dětský lékař mi napsal nějakou mastičku z lékárny na promazávání a ta pomáhala, nebylo pak třeba kortikoiů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15674
6.12.11 20:33

Já jsem třeba přesvědčená, že z jídla to nemá, že na to má největší vliv roční doba (jaro, podzim). Nové potraviny jsem jí od začátku zaváděla po týdnu, kakao nedávám, jahody nedávám, citrusy nedávám. Doktorka říkala, že roli může mít dědičnost (manžel má sennou rýmu, já asi taky, ale nikdy jsem na žádných testech nebyla) a že vyvolat to může třeba i nachlazení nebo růst zubů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6555
6.12.11 20:34

kometo a chodíte přímo ke kožní? Protože pediatr na tohle nestačí, přeci jen to chce odborníka…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna pediatra

Ikona - Jiří Havránek

Mudr. Jiří Havránek