Strava atopiků

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1816
9.12.11 17:26
přečti si tenhle článek a uvidíš sama http://zdravi.doktorka.cz/…-nebezpecne/
hkac píše:
Zeptám se asi blbě, fakt to nemyslím nijak zle, ale proč jsou kortikoidy vlastně špatné? Já všude čtu kortikoidy nedám ani náhodou, ale nikde jsem nečetla, proč vlastně (konkrétní důvod).Marušce bohužel nic jiného nepomáhá. Mažu jen to nejhorší, poprvé stačilo dva dny, okamžitě to zmizelo, ale teď (po necelém týdnu) už to má zas příšerný, až do krve, a jak to škrábe tak už to skoro i hnisá nebo co to je za sekret) :,( . Myslím, že lepší občas máznout, než ji nechat trápit. :nevim:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15674
9.12.11 18:30
slonikova píše:
přečti si tenhle článek a uvidíš sama http://zdravi.doktorka.cz/…-nebezpecne/
hkac píše:
Zeptám se asi blbě, fakt to nemyslím nijak zle, ale proč jsou kortikoidy vlastně špatné? Já všude čtu kortikoidy nedám ani náhodou, ale nikde jsem nečetla, proč vlastně (konkrétní důvod).Marušce bohužel nic jiného nepomáhá. Mažu jen to nejhorší, poprvé stačilo dva dny, okamžitě to zmizelo, ale teď (po necelém týdnu) už to má zas příšerný, až do krve, a jak to škrábe tak už to skoro i hnisá nebo co to je za sekret) :,( . Myslím, že lepší občas máznout, než ji nechat trápit. :nevim:

Děkuji :hug: . Jsem teď trochu klidnější, ale stejně je otázkou, co se myslí tím dlouhodobě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17221
12.12.11 10:42
hkac píše:Děkuji :hug: . Jsem teď trochu klidnější, ale stejně je otázkou, co se myslí tím dlouhodobě.

Pokud používáte kortikoidy už teď, co budete používat pro vyřešení problému s atopem za 5 let, a co za 10 let. Mimochodem, kožařka synovi předepsala kortikoidy i na jiný exém, kterým byl téměř souvisle osypaný po celém těle. Slíbila, že exém do týdne zmizí. Ale zamlčela nám, že do týdne zmizí i v případě, že kortikoidy mazat nebudeme! :pocitac:

Pokud si Vaše dítě škrábe ložiska, je dobré nehty ostříhat a pak ještě zapilovat. Nezapilovanými nehty si rozškrábne ložiko hned, zapilovanými to jde podstatně hůř a hlavně člověk stihne ložiska promazat dřív než se dítko rozškrábe. Důležité je taky promazávat ložiska hned, jak se dítě začne drbat.

Od minulého týdne, kdy se zase atop „rozjel“, promázaváme hned, jak se syn probudí a pak ještě jednou před odchodem do školky, hned po návratu ze školky, po vykoupání a ještě před spaním. Pokud se drbe v noci, mažeme i v noci. (Byla doba, kdy jsem vstávala 4× za noc a promazávala, letos naštěstí v noci zatím spí a nedrbe.)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15674
12.12.11 11:22
alifie píše:
Pokud používáte kortikoidy už teď, co budete používat pro vyřešení problému s atopem za 5 let, a co za 10 let.

Tak ti děkuji za uklidnění. Jak víš, v jakém stavu má atopický exem moje dítě? Jak často promazáváme a jak dlouho už tyhle problémy má? Jak víš, že naše doktorka předepsala kortikoidy zbytečně?

Máje tyhle problémy začaly na jaře, tenkrát jsme se bez kortikoidů obešli, tentokrát už ne. Nehty má stříhané hodně často, rozškrábané to má vždycky přes noc, přes den ne (nejspíš proto, že to rozškrábat nestihne). Mažu při každém přebalení (doma má látkovky, takže po každém čůrání, tj každé 2h), v akutní fázi i častěji. Vyzkoušela jsem už několik mastiček a žádná nezabrala tak, jak ta s kortikoidy. Když namažu tou, ložiska zmizí hned (mažu večer, ráno není téměř nic, krom strupů po tom rozškrábaném). Mazala jsem 3×.

Nejsem nadšená z takové masti, ale skutečně mi přijde lepší ji párkrát jednorázově použít než nechat to tak. Možná jsi vyškolený kožní lékař (nevím, neznám tě), ale já svému kožnímu lékaři věřím, snažila jsem se vybírat velmi pečlivě (není to první doktor, kterého máme nejblíž), zjišťovala jsem si, jestli dává hned kortikoidy nebo jimi šetří.

Promiň, ale tvůj příspěvek mi teda moc užitečný nepřijde. Možná kdybys vynechala první souvětí, tak bych to brala jako pokus o radu.

Kortikoidy se dávají už řadu let, kdyby byly tak špatné, že hned první namazání by bylo takový problém, myslím, že by je někdo už dávno zakázal.

Nechci hájit kortikoidy, několikrát jsem už obrečela, že je moje dcera dostala. Ale přesto všechno mi to přijde jako menší zlo :nevim: . Možná se pletu, ale tohle je jeden z případů, kdy člověk při zjišťování informací narazí na (minimálně) dvě skupiny názorů a mně přijde povolanější kožní lékař, který moji dceru viděl a ptal se mě na věci, které s tím souvisí, než někdo (byť by to byl odborný lékař), kdo o našem problému ví jen z jednoho (pár) příspěvků v diskuzi na internetu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17221
12.12.11 12:32
hkac píše:
Nehty má stříhané hodně často, rozškrábané to má vždycky přes noc, přes den ne (nejspíš proto, že to rozškrábat nestihne).

My bojujeme s atopem už 4 roky. Co zkusit použít PILNÍK po každém ostříhání. (To není kritika - to je pokus o radu.)

Nejsem nadšená z takové masti, ale skutečně mi přijde lepší ji párkrát jednorázově použít než nechat to tak. Možná jsi vyškolený kožní lékař (nevím, neznám tě), ale já svému kožnímu lékaři věřím, snažila jsem se vybírat velmi pečlivě (není to první doktor, kterého máme nejblíž), zjišťovala jsem si, jestli dává hned kortikoidy nebo jimi šetří.

Párkrát a jednorázově - to je mylný dojem většiny těch, kteří s atopem teprve začínají. Každý rok od podzimu do jara je mnohem přesnější popis týkající se většiny atopiků. Že kortikoidy jsou svinstvo, se ví už dávno. Nejsem kožař - ale kožař byl můj prastrýc a vím, co říkal už před 20 lety o kortikoidech on: „Antibiotika a kortikoidy by se měly používat, jen když jde o záchranu života.“

Kortikoidy se dávají už řadu let, kdyby byly tak špatné, že hned první namazání by bylo takový problém, myslím, že by je někdo už dávno zakázal.

První namazání není problém. Nicméně po prvním namazání
(u většiny atopiků zabere na pár dní či týdnů) následují další a další. Kortikoidy atop neléčí, pouze na nějakou dobu potlačí vnější příznaky. S používáním si na ně tělo zvyká a je potřeba mazat stále větší a větší dávky.
Bohužel.
:,( :,( :,(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
330
5.1.12 20:06

Ahojky, můj skoro 3letý syn má atopický exém od 2 měsíců. Teď se mu to ale zhoršilo a náš kožař mu předepisoval věčně kortikoidy. Jenže já jsem o tom nic nevěděla, tak jsem pořád mazala,jako blázen. Pak když už jsem něco málo věděla, tak jsem se obrátila na jinou kožařku, ta nám napsala olej do koupele a dvě dělané mastičky, jedna byla teda antibiotická,ale mazala jsem a po ložiskách ani stopa. Jenže je to asi měsíc a malýmu se opět začli dělat ložiška, škrábe se a je to prostě hrozný. Ráno a večer mu dávám 15 kapek fenistilu,ale i tak se škrábe, hlavně v noci. Už jsem vyzkoušela spousta krému, co jsem se dočetla tady na e-miminu,ale zatím jsem nenarazila na nějakou, která by mu pomohla. Stále má červené fleky,ale nejvíc teda večer, přes den ani moc ne. Chtěla bych se proto zeptat, jak to děláte, když se dítko pořád škrábe,má fleky a kortikoidama nemažete. Stravu si taky hlídáme a nedáváme nic z potravin, které vyvolávají alergii.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Mišanila
5.1.12 20:36
ivisek1 píše:
Ahojky, můj skoro 3letý syn má atopický exém od 2 měsíců. Teď se mu to ale zhoršilo a náš kožař mu předepisoval věčně kortikoidy. Jenže já jsem o tom nic nevěděla, tak jsem pořád mazala,jako blázen. Pak když už jsem něco málo věděla, tak jsem se obrátila na jinou kožařku, ta nám napsala olej do koupele a dvě dělané mastičky, jedna byla teda antibiotická,ale mazala jsem a po ložiskách ani stopa. Jenže je to asi měsíc a malýmu se opět začli dělat ložiška, škrábe se a je to prostě hrozný. Ráno a večer mu dávám 15 kapek fenistilu,ale i tak se škrábe, hlavně v noci. Už jsem vyzkoušela spousta krému, co jsem se dočetla tady na e-miminu,ale zatím jsem nenarazila na nějakou, která by mu pomohla. Stále má červené fleky,ale nejvíc teda večer, přes den ani moc ne. Chtěla bych se proto zeptat, jak to děláte, když se dítko pořád škrábe,má fleky a kortikoidama nemažete. Stravu si taky hlídáme a nedáváme nic z potravin, které vyvolávají alergii.

Tak to by mě taky zajímalo, jak to zvládnout bez kortikoidů, aniž by se dítě uškrábalo a vůbec vyspalo. Že by nám pomohla nějaká mast bez alespoň slabých kortikoidů, to snad ani nehrozí. Připadá mi, že ekzém si prostě dělá co chce a to promazávání tu kůži jen promastí, ale nevyléčí. Fenistil nezabírá, u nás jediné, co menálně pomůže, jsou bohužel kortikoidy. Snažíme se je dávat s rozumem a dávkovat rozumně. Čtyřletý syn už má naštěstí ekzém jen pod koleny a teď v zimě, tam už používáme kortikoidy jen vyjímečně, ale dvouletka se momentálně uškrabává k smrti. Doufám, že se situace bude opakovat a od těch cca 3 let to postupně zmírní. A plánuju zkusit alergologii a nějaké krevní testy.

• Citovat
  • Upravit
21
6.1.12 02:23

Ahoj,

u nás je at. exém v rodině dědičný, naštěstí moje malá zatím nemá žádné příznaky ikdyž stále čekám, kdy se u ní taky něco objeví. Co si ale pamatuju, natrápila jsem se s ním děsně (hlavně v dětství) a trochu se to uklidnilo až v dospělosti, hlavně po porodu. Exém je alergická kožní reakce, která se u dětí projevuje v místech, kde kůže zapařuje (podkol.jamky, lokty, obličej, dlaně). Ložiska i při zlepšení zcela nezmizí a svědění zhoršuje: psychika (tak dělá hodně) a jídlo (hl. výrazné potraviny typu citrusy, jahody, třešně a déle pak hořčice, kys, okurky apod.-to asi u vás ale ještě není aktuální:)) a další alergeny (pyl. med). Jako malé mně naši balili ruce do obvazů, zašívali pyžamo, ale stejně to nepomohlo…rozdrbala jsem se do krve a obvazy se mi přilepily, musely se odtrhávat.. no prostě žůžo:(

Osvědčilo se mi hodně promazávat (hl. neparfémované masti, nejlíp vazelína) a pak na noc navlíknout bavlněné rukavice. Přes zimu nenosit na těle vlnu (pod vlněné rukavice dát opět bavlněné), roláky taktéž bavlněné, místo vlněných šál šátky nebo šálu přes bundu…

No a co se týče těch kortikoidů - mažu se s nimi od malička a nemám je ráda, jsou to hormonální masti, na chvíli to zlepší, ale ne nijak výrazně a pak se to vrátí. Na akutní stadia se mi ale osvědčily antibiotické mastičky typu Belogent (nevím jak se ale mohou požívat u takhle malého mimča)-zklidní zánět, kůže pak už tolik nesvědí a stačí jen promazávat. A na obličej mastička Protopic (pracuje na bázi anti-alergenů, tzn, zklidní aler. reakci a během 2 dnů je po vyrážce-musela byses ale zas zeptat, jestli se může používat i u malého dítěte).

Hodně také pomáhá celkové pročištění organismu, alternativní medicína (mně třeba hodně homeopatie), koupele v oleji (stači přidat do vody normální nebo jsou i přípravky v lékárně jako Oilatum) a mořské soli, sluníčko (s tím ale u malých dětí optarně-spíš až tak od 4 let) a pobyty u moře-ty jsou přímo zázračně, zdr. pojišťovny na ně často přispívají nebo je dokonce celé hradí.

Tak tedy hodně štěstí a ať něco z toho pomůže!
 Kamila

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17221
6.1.12 11:51

Jsme bez kortikoidu, ale aby se nám nerozjel exém musí syn

• být denně alespoň 2 - 3 hodiny venku
  • od listopadu do března se máchat alespoň 15 minut každý druhý den ve vodě s olejem (ve vaně) - dávám cca 2 lžíce olivového oleje na půl vany vody
  • jíst každý den syrovou listovou zeleninu (raději dvakrát než jednou)
  • 2× týdně doplňky - vitamíny E, A, D,B, železo, zinek, hořčík, vápník
  • mít na těle pouze bavlněné plátno (- kdybych mu oblékla na dvě hodiny bavlněné triko a tepláky, tak se mi v následujících 24 hodinách celý rozškrábe. Necháváme šít plátěná pyžama i trenýrky, protože jsem ještě nenašla obchod, kde by se daly koupit. A mám pocit, že furt žehlím.)
  • promazat hned místa, která začnou svědit (používáme Aderma, Bioderma, PO Zinc, Excipial, Nivea Baby mléko, …)
  • vyhýbat se stresovým situacím (následky letošní návštěvy čerta ve školce jsme odstraňovali 3 týdny)
  • mít minimum oblečení na těle - raději dávat teplejší boty, rukavice a čepici než kalhoty s podšívkou.

Pokud zlenivím a cokoliv z výše uvedeného během zimního období neděláme, začne se nám rozjíždět atop znovu. A to děsivě rychle. :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21
7.1.12 01:39
alifie píše:
Jsme bez kortikoidu, ale aby se nám nerozjel exém musí syn
  • být denně alespoň 2 - 3 hodiny venku
  • od listopadu do března se máchat alespoň 15 minut každý druhý den ve vodě s olejem (ve vaně) - dávám cca 2 lžíce olivového oleje na půl vany vody
  • jíst každý den syrovou listovou zeleninu (raději dvakrát než jednou)
  • 2× týdně doplňky - vitamíny E, A, D,B, železo, zinek, hořčík, vápník
  • mít na těle pouze bavlněné plátno (- kdybych mu oblékla na dvě hodiny bavlněné triko a tepláky, tak se mi v následujících 24 hodinách celý rozškrábe. Necháváme šít plátěná pyžama i trenýrky, protože jsem ještě nenašla obchod, kde by se daly koupit. A mám pocit, že furt žehlím.)
  • promazat hned místa, která začnou svědit (používáme Aderma, Bioderma, PO Zinc, Excipial, Nivea Baby mléko, …)
  • vyhýbat se stresovým situacím (následky letošní návštěvy čerta ve školce jsme odstraňovali 3 týdny)
  • mít minimum oblečení na těle - raději dávat teplejší boty, rukavice a čepici než kalhoty s podšívkou.
Pokud zlenivím a cokoliv z výše uvedeného během zimního období neděláme, začne se nám rozjíždět atop znovu. A to děsivě rychle. :(

To zní rozumně-jen tedy ještě z vlastní zkušenosti: v létě malého nechávej venku co nejdýl, sluníčko dělá kůži dobře, obsahuje vitamín D.
A v zimě je třeba mít ruce v teple, aby se mrazem nevysušily a nepopraskaly-ale pod vlněné rukavice je třeba dát bavlněné, ať se vlna nedotýká kůže.
A ještě z těch mastiček, mně tedy Excipial pomáhá na obličej, na rukou mě štípe, ale osvědčil se mi Locoid Lipocream a jak jsem psala, obyčejná vazelína, Nivea Baby taky, ale ta už trošku parfémovaná je. A pak taky bacha na mytí-mydlit co nejmíň a zásadně používat dětská nebo ryze přírodní neparfémovaná mýdla.
 Paaa

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21
7.1.12 01:41

sory, Locoid je kortikoid-měla jsem na mysli Lipobasi:-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4880
7.1.12 02:27

Ješte je dobrý kosmín..ten se dává na rty a pod nos po rýmě, ale já si s ním občas mažu ruce. Obsahuje heřmánek a kafr. Už to tady někde holky psaly a fakt zklidňuje. Ale nedávala bych to přímo na červená ložiska.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3368
7.1.12 13:05

Ahoj holky,
je mi moc líto, že válčíte s atopickým ekzémem. Moc dobře vím z vlastní zkušenosti, co to je a je mi líto, že to vaše dětičky mají. Vím, že to je trápení nejen pro ně, ale i pro vás.
Měla jsem atopický ekzém od narození a byla jsem hodně těžký případ. Ložiska do krve, přivazovali mě v noci k postýlce, nic nepomáhalo. Do toho táta alkoholik, kt. nám kouřil pod nos a atmosféra v rodině pod bodem mrazu. Psychika taky dělá hodně. Jediné, co mi pomohlo, bylo moře a kortikoidy. Bohužel tenkrát se kortikoidy objevily a všichni byli nadšení, jak to pomáhá, takže se mazalo a mazalo… Dneska z nich mám zničenou kůži. Ale stejně si myslím, že úplný stop kortikoidům je blbost. Když je ekzém v hodně akutním stavu, tak je lepší to zklidnit kortikoidama, než to nechat rozjet a mít trápení mnohem horší a delší.
Bohužel já jsem se ekzému nikdy nezbavila, max jsem měla období, kdy to bylo lepší. HOdně se mi to zlepšilo v pubertě. V dospělosti se mi také objevuje, ale ložiska se mi přemístily hlavně na ruce, obličej a krk. Musím přiznat, že jsem se těšila na těhotenství, že se to zlepší (jak všude píšou). Bohužel se mi to hodně zhoršilo, první trimestr jsem měla u obou na jaře, kdy se k tomu přidali ještě ostatní alergie a já mazala kortikoidy a jedla prášky, protože jsem nemohla ani spát, jak to svědilo a bolelo.
Co poradit? Nevím, ač s ekzémem bojuji celý život, přijde mi, že si stejně dělá co chce. Ale všeobecně v podstatě to, co už tady bylo řečeno. Hlídat stravu, být psychicky v pohodě, moře, mazat a mazat, žehlit prádlo poruby (aby se zničily bakterie na oblečení, kt. je na kůži), bavlna, prádlo máchat radši 2× a nevzdávat to. Dnešní medicína je zase mnohem dál, takže prostě zkoušet, co pomůže zrovna vám. Bohužel není univerzální lék… každému pomůže něco jiného.
Chci vám všem popřát pevné nervy, hodně trpělivosti a pozitivní výsledky. Synovec měl hodně těžký atopický ekzém a kolem 5 roku se mu to tak zlepšilo, že dneska by jste nepoznali, že ho něco takového trápilo. Moc bych vám to všem přála, aby se to také brzy obrátilo k lepšímu.
Ještě jedna rada - z dětství si pamatuji hlavně: Neškrab se! Tam nesmíš! Neškrab se! To nesmíš! Neškrab se! a pořád dokola… nechce vaše ratolesti si užít s kamarádama své dětství, i skákat po seně a válet se na louce. Siced se z toho pak bude několik dní léčit, ale nebude mít doživotní trauma ;)
Jejda, to jsem se rozepsala :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
say
1461
7.1.12 13:37

Holky, chci se jen zeptat, nám se to začíná nějak zhoršovat, tak se chci zeptat jestli jste zkoušli škrobovou koupel.. jaká je koncentrace ( nebo jak ji udělat ) a zda byli úspěchy ?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17221
9.1.12 15:24
Kamilaplz píše:…jen tedy ještě z vlastní zkušenosti: v létě malého nechávej venku co nejdýl, sluníčko dělá kůži dobře, obsahuje vitamín D.
A v zimě je třeba mít ruce v teple, aby se mrazem nevysušily a nepopraskaly-ale pod vlněné rukavice je třeba dát bavlněné, ať se vlna nedotýká kůže.
A ještě z těch mastiček, mně tedy Excipial pomáhá na obličej, na rukou mě štípe, ale osvědčil se mi Locoid Lipocream a jak jsem psala, obyčejná vazelína, Nivea Baby taky, ale ta už trošku parfémovaná je. A pak taky bacha na mytí-mydlit co nejmíň a zásadně používat dětská nebo ryze přírodní neparfémovaná mýdla.
Paaa

Mně už to po pěti letech boje přijde jako samozřejmost, takže jsem si na to ani nevzpoměla - taky používáme pouze speciální tekuté mýdlo pro atopiky tuším od Biodermy. :lol: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna pediatra

Ikona - Jiří Havránek

Mudr. Jiří Havránek