Poradna pro řešení zdravotních obtíží přírodní cestou
Mgr. Pavla Hájková
Milé ženy a matky,
mám prosbu…nemáte některá recepturu na výrobu bylinné masti např. z měsíčku apod.? A nemáte některá i recepturu s použitím nějakého masťového základu , který se dá koupit třeba v lékárně, aby se to nevyrábělo ze sádla? Chci pak mazat velkou plochu na těle a raději bych , aby se mast dobře vsákla a nezanechávala mastnou kůži. Jestli to teda jinak než ze sádla vyrobit jde
. Každopádně bych ráda i ten sádlový recptík.
Děkuji mockrát
Jitka
Kup bílou vazelínu. Stačí ji ve vodní lázni rozpustit a přidat bylinky. Necháš pár dní a znovu rozehřeješ (zhruba 3-5×). Nakonec horké přecedíš přes plátno a máš hotovo.
Děkuji moc
Jen se zeptám není ta vazelína taky moc mastná? Vím, že existuje excipial masťový základ, ale ten je na recept a nevím jestli se může ohřívat..to je opravdu dobře se vsakující krém.
No …ještě mne napadlo se zeptat přímo v lékárně..třeba mi poradí…
Každopádně díky moc za receptík ..
Excipial masťový základ neznám, ale v lékárně by ti měli poradit. Vazelína je mastná dost, ale zase mi příjde, že se dobře vstřebává. Já do ní dávám měsíček, levanduli, zázvor, konopí, sléz, kaštanový květ. Kdyžtak napiš jaké další byliny využíváš a na jaké neduhy. dík
Kahajo…já nejsem žádná zkušená bylinkářka…právě naopak…úplná začátečnice. Chci udělat mast pro babičku na její bolavou nohu…bolí ji celá noha od hora až dolů, hodně do hloubky a nikdo neví proč…pořád běhá po vyšetřeních jako ultrazvuk, CT, scinti skeletu (na to teprve půjde), byla i na ortopedii, na cévním a nikdo neví proč to tak je. Analgetika zabírají, ale to není řešení.
A právě kvůli velkému rozsahu ji chci udělat mast domácí a takovou,aby od toho nebyla tolika „upatlaná“…
Na bolavý svaly a klouby (třeba na manžela pokopanýho z fotbalu
, ale i pro babičku nebo na zmizení modřin ) matlám kostivalovej kořen v lihu - nakrájíš ho na kolečka (už to samo o sobě je slizký)a pak na tři týdny dáš do slivovice, čas od času s tím zatřepeš. Akorát to asi úplně nesplní tvoje požadavky, protože to při mazání lepí(když to zaschne, tak už ne) a možná i trochu barví (normálně se to umyje). Ale fakt to funguje.
Tak na to bych zkusila kaštanový květ a kostival. Ale kostival do vazelíny nemám odzkoušený
Možná by byl lepší gel než mast, ale netuším, jak vyrobit gel v domácích podmínkách.
Tak na to bych zkusila kaštanový květ a kostival. Ale kostival do vazelíny nemám odzkoušený
Možná by byl lepší gel než mast, ale netuším, jak vyrobit gel v domácích podmínkách.
Nebo jak píše Daaja do lihu! Že mě to nenapadlo (přitom mám u babi ve sklepě hafo lahví se vším možným) Já než něco napíšu… a pak to hodím dvakrát ![]()
Do lihu můžeš macerovat prakticky jakoukoliv bylinu a vydrží navěky! Škoda, že už nekvete kaštan, ten je fakt nejlepší!
A můžu se zeptat …ten kostival se dá asi v bylinkách normálně sehnat, že jo? A dá se nějak pěstovat…třeba na příště?
Fakt s bylinama nemám absolutně žádné zkušenosti..ale na druhou stranu mne to začalo hodně zajímat…
Určitě moc děkuji za poskytnuté informace…ještě si něco nastuduji na netu.
Díky moc
Kostival roste volně v přírodě (na vlhkých místech). Mrkni na net na fotku a určo to pak poznáš. Ale dá se koupit i sušený v bylinkářství.
Jestli jde sehnat, to nevím, já ho vždycky vykopla někde na louce - je to vlastně plevel.
Můžu se zeptat..je tohle ten kostival? Našla jsem ho při procházce kolem cesty…byl to takový pidi keřík, někde větší…
A kolik těch kořenů tak potřebuji? Díky
Teď jsem znovu prohlížela fotky z netu ..a kostival to nebude… ![]()