Výroba cibulového sirupu

9867
11.2.08 19:13

Výroba cibulového sirupu

Ahoj,

na ošklivý kašel úspěšně používám cibulový sirup (tak pět cibulí nadrobno, prosypat cukrem a druhý den vymačkat přes plátno), jenže ho děsně nerada připravuju… A tak mě napadl zlepšovák - nedala by se cibule odšťavnit v odšťavňovači, smíchat s cukrem a po rozpuštění podávat?

Kontakt s kovem by byl podobně krátký jako při krájení, smrad po naložení by odpadl a byl by skoro hned hotový - a navíc bych z pěti cibulí měla víc než při klasickém postupu. A ještě k tomu bych možná méně plakala :o

Holky, co myslíte, šlo by to tak připravit? Nebo jak ho děláte vy?

Dračice mi ošklivě kašlou a tak je pro nás víc než aktuální…

L.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
5546
11.2.08 19:43

Ahoj Lesi,
dle rad mých spoluetetek :lol: zde, tak cibuli s medem. Já jsem jí rozmixovala v multichopperu (no něco na ten způsob) a cibule byla totálně na sr***u :lol: a místo cukru jsem dala med, malýmu jsem to zatím nedala, ale já si šmakuju :lol: :lol: :lol: a ani mě nenapadlo, co tomu řekne kov, ale ten multichopper to rozmixoval během pár sekund, takže snad se tomu nic nestalo a vitamíny jsou tam furt! Jo a nic jsem necedila, jím to tak, jak to je rozmixovaný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2318
11.2.08 20:11

Ahoj,

já myslím, že se vitamíny ničí železem a ne nerezem 8O

L.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5394
11.2.08 20:42

s odšťavněním neporadím, ale taky jsem dala místo cukru med, dávala jsem min. víkend poctivě co tři hodinky tři lžíce a za víkend kašel skoro zmizel - tak buď byl nějakej slabej nebo to fakt zabralo:) tak a´t se zadaří i u vás..

iv-ka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Gabika
11.2.08 22:03

Ahoj,

tak s odšťavením nemám skúsenosť, ale tiež hlasujem za med (viď posledný denníček letných miminiek o mede). Ja pri horšom kašli pridávam ešte malinko lisovaného cesnaku pre vačšie grády :lol:

Gabika

• Citovat
  • Upravit
9867
11.2.08 23:10

Medu máme až až :) Holky pijí čaj s medíkem a zrovna teď u nás letí i chleba s medem k snídani :)
Takže o ten cukr mi nejde - jde mi fakt o to, zda se to musí macerovat nebo zda stačí jen smíchat šťávu a sladidlo (cukr, med…)

L.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
282
12.2.08 08:17

No já bych řekla, že ta samotná macerace asi důležitá není, ale že se to dělá jen proto, aby to pustilo šťávu, ale žádnou studii na to nemám. Já jen vím, že když nám cibuli s cukrem doporučovala prof. zpěvu, tak říkala „pocukrovat plátky cibule a až to pustí šťávu, tak to vypít“.

Ale teď mně napadá, že ty bys se svými dětmi mohla provést studii - jedno s klasicky připraveným sirupem, druhé se sirupem z odšťavovače a třetí dítko (přimlouvám se za Elu) bez léčby sirupem a výsledky uveřejnit jako klinickou studii :lol: . Promiň, asi nemístný vtip, ale hned mě to napadlo :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9867
12.2.08 08:43

Simtě, umíš si představit tu bitku o různé sirupy? :o

I tak u nás chrchlá hlavně Pepi, ale Ada se dneska přidala jen proto, aby si mohla taky sirup šlehnout před odchodem do školky :D A včera večer se do fronty na sirup postavil i tatínek a já mlsně olízla lžíci :D:D:D:D Každopádně mě dneska jeho výroba nemine, naše zásoby se tenčí…

L.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
67
12.2.08 09:35

Ahojky,
tak já se přidám a napíšu jak děláme sirup u nás. Cibuli nakrájím na hodně jemno, prosypu cukrem, trošku promíchám a přitom pomačkám, zakryju potravinovou folií a dám do lednice. A i když odebírám sirup, tak se ještě pořád nějaký z cibule udělá, já vím, neřeší to tu přípravu :( jen jsem chtěla napsat jak to dělám já :wink:
Tak přeji ať jste brzy bez kašle :wink:
Ahoj Vavryska

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
TAPTINKA
12.2.08 10:43

Ahoj,
tak u nás taky klasika - cibule na kolečka, hooodně cukru. Nechat odstát. Pak jen sirup odebírat, žádné přelévání apod.. :)

• Citovat
  • Upravit
Anonymni
12.2.08 13:22

Holky, a vám se u toho neobrací kufr? Já měla co dělat, abych se tvářila, že je to super. Syn to nechtěl ani za nic, prostě boj.

• Citovat
  • Upravit
7840
26.2.08 21:40

…myslím, že cukr se přidává jen kvůli tomu, aby cibule pustila šťávu, takže po odšťavnění asi nutný není. Ale med bych přidala - kvůli chuti i léčebným účinkům. A nápad máš dobrý, taky mne nebaví to čekání na vylouhování a nevůně kolem toho. Sirup ale užíváme především na rýmu, na kašel se nám osvědčila hlavně kombinace citron+med. Na její užívání opravdu nemusím holky přemlouvat…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6199
26.2.08 22:05

Tak o tom přemýšlím a nenapadá mě, čemu by mělo to odštavnění vadit. Jde vlastně o získání tekutiny-léčivé látky z cibule. Já sama dělala nejvíc pro dvě děti a dávkovala tak po 3 kávových lžičkách 5× denně - dáváte toho víc? Proto dělám vždy z 1-2 cibuli a nakrájenou ji hodím s cukrem do čajového cedníčku, s tím na hrnek, no a čekám co samo nakape, jak moc nekape, tak krájím další čerstvou cibuli a šup na nový hrnek. Jo a ty vitamíny - já myslím, že při léčbě kašle nejde o vitamíny, ale spíš o nějaké jiné látky s cibule - to štiplavé, myslím, že silice- a těm snad kov nevadí.L

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9867
26.2.08 22:24

Dlužím vám experimentální výsledky mých úvah - sirup letěl do výlevky.

Byl hnusný, štiplavý a cibulovitý i po několika dnech s cukrem, žádná sladká a dobroučká šťávička klasického cibulového sirupu… Takže přístě ho budu vyrábět zase klasicky :(

L.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7840
26.2.08 22:31

…a myslíš, že by nebyl účinný? Mně totiž jako dobroučký nepřipadá ani ten klasický :lol: …si mne tak navnadila, že to bude díky odšťavňovači rychlé.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna pro řešení zdravotních obtíží přírodní cestou

Ikona - Pavla Hájková

Mgr. Pavla Hájková