Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Předevčírem jsem si vyvrtla kotník. Byla jsem v nemocnici na rtg a je to výron.
Stáhli mi to obinadlem a dostala jsem berle. Do 3dnů se mám hlásit u svého Dr.
Včera jsem se nechala odvézt do práce a dnes už relaxuji. Chůze o berlích je šílená, proto jsem se chtěla zeptat, jak dlouho se používají berle? Na netu jsem četla o 3dnech klidového režimu při lehčím výronu… pak postupně zatěžovat…
Jak dlouho jste používali vy berle?
Měla jsem kdysi - asi 8 let pořádný výron, koupila jsem si ortézu, mám takové křečáky, že by sádra nepřicházela v úvahu, berle jsem nosila 14 dnů… Dle doporučení a RTG. Kotník hodně bolel a rozplavala jsem ho až v Chorvatsku. ![]()
@JayLee píše:
cca 3 dny pak mi je Dr nedoporucili pouziat ale uz chodit na tu nohu a plne ji zatezovat
Díky. Ještě dám zítřek ležmo a v pondělí zkusím po svých. Nebudu nic přehánět a celý týden se budu snažit šetřit.
Měla jsem výron, ze mi chtěli dat sadru na 3tydny. Vydyndala jsem nechodici ortezu a za pomoci berli jsem se snažila 3dny neslapat. Po třech dnech jsem s berlema naslapovala, po 5dnech odhodila berle, uz jsem neměla sílu v rukách. Pak jsem týden chodila s nechodici ortezou, kterou jsem vyměnila za chodici a tu měla jeste 2 týdny. Mazala jsem Burovem na noc, při bolesti Ibalginkremem, hodně chladila s nohou nahoře, zobala Wobenzym ve velkých dávkách…po měsíci a něco jsem chodila bez pajdani s bolesti a vecernimi otoky. Po 4mesicich uz to skoro necítím.
Dcera měla minulý týden výron kotníku, na chirurgii ji to omotali obinadlem - dcerka plakala jak jí to bolí, přijely jsme domů a já celý den a noc jí to mazala každých půl hodiny kostivalovou mastí, druhý den našlapovala, i když pajdala, za další tři dny ji rozchodila. chce to pořád mazat, ale né 3× denně, každých půl hodiny, kostival v gelu příjemně ochladí a sníží otok i zánět, pokud se začne okamžitě, do týdne je po bolesti.
Dcera měla minulý týden výron kotníku, na chirurgii ji to omotali obinadlem - dcerka plakala jak jí to bolí, přijely jsme domů a já celý den a noc jí to mazala každých půl hodiny kostivalovou mastí, druhý den našlapovala, i když pajdala, za další tři dny ji rozchodila. chce to pořád mazat, ale né 3× denně, každých půl hodiny, kostival v gelu příjemně ochladí a sníží otok i zánět, pokud se začne okamžitě, do týdne je po bolesti.
@janisska Chtěli Ti dát sádru na výron??? a byli to doktoři??? protože to je ta největší blbost, kterou jsem slyšela, ale vím že už se to párkrát stalo, ten Mudr. by měl vrátit diplom. Zkus si představit nateklej kotník, který při zahřátí ještě více nateče (což se v sádře stane, pokud nohu nestrčíš do mrazáku) a kampak asi v sádře hmm? buď ráda, že ti ji nedali, prorazila bys hlavou zeď jaká je to bolest.
@Mamkoun běžná praxe ve FNKV, ségra před měsícem stejná situace. Mamka děla na chirurgii, takže jsem byla informovaná…;-) Všichni v ordinaci se tvářili, jak riskuju, že nechci sádru…zdravotník nejsem, nerozumím tomu, ale se dvěma dětma si prostě nechodit nemůžu dovolit, leda bych ležela v nemocnici ![]()
Na vyron jsem taky měla před 11 lety sádru…a dlouho..pak rozhýbat…bylo to tak na měsíc a půl..do teď mi v nem krupe:
Děkuji za odpovědi. Já dnes doma zkoušela zatížit chodidlo, našlapovala jsem normálně a to jsem si dala. Bolí to jako čert.
Zítra si vezmu do práce raději jednu berli a budu našlapovat jen na špičku.