Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Zdravim, rada bych se zeptala na radu ohledne hormonalniho teliska. Beru uz od 16 let HA a nyni je mi 19. Mam uz dlouhou dobu pritele, tudiz ziji aktivne pohlavne, takze chci brat HA, ale bojim se, ze je to pro moje telo velka hormonalni zatez. Slysela jsem, ze telisko ma pusobit lokalne, ale pry je to vymysl - ze je jedno jestli hormony jdou zaludkem nebo delohou. Taky vim, ze je to tak pul na pul komu sedne a komu ne, takze nechci jen tak vyhodit za nej pres 6 tisic (kyleena). Momentalne beru Adele a nejradsi bych ji brala dal (jsem s ni velmi spokojena), kdybych porad nemela myslenku, ze cim dele ji budu brat, tim vetsi budu mit v budoucnu problem s otehotnenim a navic mam take prilezitostne prisun nikotinu, takze tam je riziko trombozy. Muzete mi prosim nekdo poradit nebo sdilet sve zkusenosti?
Dekuji
@teri27377 píše: Více
Nekouřím, dítě mám a brala jsem prasky, nebo mela Nuvaring. Do teliska bych nešla. Jinak jsem videla nějakou reportáž, kde říkali, ze HA je dneska šetrná a dlouhodobě užívání nevadi. Co je na tom pravdy, netuším
Ja jsem tělísko mela a byla jsem spokojena, zadne problemy jsem nemela. Naopak bych nesla do HA. Zeptej se na gynde, ale existuje nehormonalni tělísko.
@Dahlia0409 píše: Více
To ti řeknou leda pharma firmy, že je to neškodné, ale HA zvyšuje riziko rakoviny prsu. V dotazníku před mamografem je vyloženě otázka, zda žena brala/bere HA a jak dlouho. I první otázka doktorky v prsní pořádně je na HA. Takže takové neškodné lentilky to fakt nebudou..
Tělísko mám už osmým rokem spokojenost. Nandávání sice bolí, ale je to jednou za pár let. Po zbytek dní mám klid kromě kontroly jednou za půl roku.
Já brala antikoncepci asi 12let, pak jsem ji vysadila měla jednou ms, a další měsíc byla těhotná. Takže u mě v tomto problém nebyl žádný. Ted mám po dítěti už druhou mirenu, a za mě prostě top! Nemusím na nic myslet, nemám menses.
@Yasmen on by mi to zaplatil klidne i cele, ale nechci vyhodit ani jeho 6 k
Za mne nehormonalni tělísko. Umělé hormony nejsou neškodné. A partner kondom a máš klid.
Brala jsem HA od 15 do 33 let, jednou jsem asi na rok vysadila…(Nebyl chlap a navíc jsem studovala daleko od svého gynekologa, takze jsem se tam nedostala pro recept…
Otěhotněla jsem prakticky hned první cyklus po vysazení..resp. zapomněla jsem a prodloužila pauzu mezi platicky o týden (moc práce, moc věcí se řešilo v té době)
podruhé jsem otěhotněla 7 měsíců od porodu prvního. takže problém otěhotnět fakt nebyl
ale to může mít každý jinak…
Mě se líbí myšlenka tělíska že bych nemusela x let třeba nic řešit.
Navíc tam působí jiné hormony než při tabletkach…tuším že nebrání přímo ovulaci, ale dělají mechanickou zábranu tím že zahušťují hlen který je pak pro spermie neprostupný, a svou přítomností v děloze pak vytvářejí nepřátelské prostředí složením kovů ze kterého jsou vyrobena…brání nárůstu sliznice- takže vajíčko se nemá kde uhnizdit. A právě proto že neroste sliznice tak pak není krvácení.
Na druhou stranu mě odrazuji zkušenosti některých mých kolegyň…kdy právě po hormonálním tělísku třeba 3 roky neustále Spinila až slontelisko ven…další po zavedení zjistila že ho nesnese a měla z toho velký zánět…a taky se bojím té bolesti při zavádění no.🫣.co si budem..sem srab…i když je jasný že porod byl horší…😅
No, chystám se ale do něj asi i tak jít…někdy na jaře nejspíš…
Měla jsem nehormonální Mirenu a známá mi teď líčila, že má nějaké zlaté tělísko, oproti Mireně stálo zlomek a chválila si ho. HA je podle mě velký špatný z různých důvodů. Pokud nevíš, zeptej se gynekoložky, jaké jsou možnosti, pak se rozhodneš.
@Vladusxx Vůbec to nebolí, pokud máš za sebou porod. Za mě je to asi tak protivný, jako stěr z čípku, ale bolestivé to není vůbec. Jedna bezdětná známá mi teď líčila, že ji to bolelo příšerně, ale po dětech je to brnkačka ![]()
@ProfZav Mirena je hormonální tělísko. Zakladatelka píše, že od 16 roků brala HA, teď má 19, takže za sebou porod nemá.
@ProfZav mám smůlu, rodila jsem císařema takže můj čípek je netknutej ![]()