Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj je mi 19 let je to uz tak mesic co se se mnou rozesla pritelkyne nesl jsem to hrozne tezce, opravdu moc znama mi dala rivotril pry ze mi pomuze ale dozvedel jsem se ze je silne navykovy tak jsem ho po 5 dnech prestal brat. Bral jsem 3 kapky rano a 5 vecer citil jsem se strasne v pohode, bez starosti… ale nechtel jsem si vypestovat zavislost tak jsem s tim prestal okamzite jsem prerusil davkovani, prvni den byl v pohode ale 2. a 3. den fakt masakr tlak v hlave celej jsem se tresl, hroznej neklid ale vydrzel jsem to ted mi je lip uz to nejsou takove stavy je to uz 5. den po vysazeni ale mam strasne problemy se spankem, kruhy pod ocima vecer 3 hodiny usinam za noc se nekolikrat probudim cely den oslabenej uz se ani nedokazu venovat sportu, ted vim ze zdna holka nestoji za takovyhle zdravotni problemy. chci sse zeptat myslite ze me to prejde? a budu moct normalne spat nekdy? opravdu moc me to stve protoze mam 20 dni pred maturitou a ja jsem uplne v haji
uz jsem se objednal k psychologovi jsem zvedavej co mi na to rekne ale myslite ze se to bude lepsit nebo mam zacit brat nejaky prasky na spani napr stillnox ale nechci si na nej navyknout:( poradte prosim jte na zaver bych dodal ze opravdu lituju tech lidi co to berou trreba 5 let a pak zacnou vysazovat to musej umirat ja bych to nevydrzel… bral jsem to 5 dni a dva dny jsem mel stavy… nejhorsi v zivote horsi nez kdyz mi umre nekdo z rodiny nebo me nekdo opusti…
Návyk na rivotril je az tak po roce. Urcite jsi si to vsugeroval. Nebo mas jine problemy. Je dobre ze jdes k psychologovi. Preji hodne zdraví
Já ho brala na uzkost nekolik mesicu 3× denne a bez problemu jsem ho vysadila ze dne na den.
Podle me nejsi v psychicke pohode. Skus se vypovídat, nemysli na to. Vsechno je jen v hlave. Strach te ovlada.. uklidni se a venuj se sportu atd. Rivotril ti toto urcite nezpusobil
Je dobre, ze jsi ho vysadil, urcite to zvladnes, ted se k tomu navic pridava i strach z maturity, ale ver, ze to jsou vsechno prkotiny, nejdulezitejsi na svete je zdravy
a priste do sebe kvuli holce, zadny takovyhle svinstvo necpi, znama by zaslouzila, urcite je lepsi se nekomu vybrecet na rameni, nez tohle
Je treba uvedomit si ze na bolest srdce neni lék. Znama ti dala prasky, ktere dava psychiatr na uklidneni a uzkostne stavy
Brala jsem ho několik měsíců a vysadila pak ze dne na den a nic mi to neudělalo, vypadá to, že to budeš mít spíš z nervů. Je dobře, že jsi se objednal k psychologovi. Věř, žádná holka za to nestojí ![]()
V psychicke pohode ani nahodou no
hrozne moc mi chybi mel jsem ji fakt rad.. do toho maturita… a sportu se ani venovat nedokazu uz nejsem v tak dobry kondici jak jsem byl treba pred mesicem… ubehnu treba jen 2 km pred mesicem to bylo 15… myslim ze je to hlavne kvuli tomu spanku uz se tesim k psychologovi vsem dekuju za podporu
Vím že ti chybí. Laska bolí! Je to klišé, ale pomůže jen čas… Věnuj se sobě, mysli pozitivně. Na ten spánek si kup ve zdravé výživě bylinkové čaje, na uklidnění a na spánek. Poradí ti tam. Misto běhu si jdi večer zaplavat na krytý bazén, unaví tě to. Vypni rušivé elementy tv, pocitac.. Vypij sklenici tepleho mleka s medem a zalehni. Usnes jak miminko ver mi:)
Dekuji za rady vyzkousim, snad to bude lepsi k psychologovi jdu az 29. tak snad se aspon do te doby naucim normalne spat
Ahoj tak muj stav se den ode dne lepsi:) sice jeste mam trochu problem se spankem ale usnout jde cim dal tim lip:) predevcirem jsem ubehl 10 km
porad to neni ono ale lepsi se to:) to mleko s medem je vyborne, spi se po tom krasne moc mi pomohla tahle rada fakt dekuju:) na svou byvalou sice myslim porad a trapi me to ale porad lepsi tohle nez se cpat rivotrilem:)
Ozivuji tuhle diskuzi, protoze se tyka stejneho tematu-chci vysadit Rivotril, ktery mi byl nasazen pred 2,5 mesici po tetanickem zachvatu a panicke atace (me prvni v zivote) spolu s AD. Nebrala jsem ho pravidelne, jen zpocatku, po cca mesici jsem brala pul tablety tak jednou za dva dny, nekdy za tri, nekdy denne. Ted mam idealni prilezitost ho vysadit.,po dvou dnech citim klasicke abstinencni priznaky, ale jsem odhodlana to vydrzet, max kdyby bylo nejhur vzit si treba ctvrtinku tablety. Chci se zeptat-mam i Neurol 0,25 a bylinkovy preparat Persen, myslite, ze bych to event. mohla brat misto Rivotrilu, nez pominou abstinencni priznaky? Je Neurol mensi svinstvo nebo to vyjde nastejno? A muzu kdyz tak k AD brat bylinky?
Bylinky ano, jen třesalka by se neměla. Dobrá je meduňka. Se zbytkem nepomůžu, ale na to bych se určitě zeptal doktora a ne tady. Nebo aspoň v lékárně.
@Anonymní píše:
Ozivuji tuhle diskuzi, protoze se tyka stejneho tematu-chci vysadit Rivotril, ktery mi byl nasazen pred 2,5 mesici po tetanickem zachvatu a panicke atace (me prvni v zivote) spolu s AD. Nebrala jsem ho pravidelne, jen zpocatku, po cca mesici jsem brala pul tablety tak jednou za dva dny, nekdy za tri, nekdy denne. Ted mam idealni prilezitost ho vysadit.,po dvou dnech citim klasicke abstinencni priznaky, ale jsem odhodlana to vydrzet, max kdyby bylo nejhur vzit si treba ctvrtinku tablety. Chci se zeptat-mam i Neurol 0,25 a bylinkovy preparat Persen, myslite, ze bych to event. mohla brat misto Rivotrilu, nez pominou abstinencni priznaky? Je Neurol mensi svinstvo nebo to vyjde nastejno? A muzu kdyz tak k AD brat bylinky?
Rozhodně konzultovat s lékařem, po 2,5 měsíčním užívání Rivotrilu je nutné vysazovat postupně, jinak se můžou objevit abstinenční příznaky ve formě křečí. Rivotril má dlouhý poločas účinku, až 24 hod, proto ty příznaky přichází až druhý den. Určitě nevysazovat rovnou, raději např. jen snížit dávku na polovinu, nechat týden, poté opět na polovinu (nebo stejnou dávkuob den) a nechat ještě např. 14 dní. Záleží také, jestli berete 0,5 nebo 2mg - pokud 2mg, musíte postupovat opatrně a pomalu, ale opravdu konzultujte lékaře. Rozhodně to nekompenzujte neurolem - je to stejně jako rivotril benzodiazepin, pouze má kratší poločas účinku. Nic tím bevyřešíte. Hodně štěstí!
Mam 0,5mg a beru pulku jak jsem psala cca ob den. Proto jsem myslela, ze se abstinencni priznaky nedostavi. Nejsou silne, da se to zvladat, ale dr ma dovolenou, proto se ptam tady. Snizim tedy davku na ctvrt tablety denne a pak zkusim ob den atd. Diky za radu!