Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Kolik dostavaji Vase deti v tomto veku? Diskuzi zakladam na zaklade diskuze o detech a vanocnich darcich, kde devatak s kapesnym 900 Kc/ mesic, nekoupi mame darek k Vanocum a dle nekterych je to v poradku, protoze je to almuzna. A ja jsem z tohoto nemile prekvapena. Moje osmacka dostava 500 Kc mesicne s tim, ze vstupy do kin, bazenu apod. s kamoskama, ji samozrejme hradime zvlast, jede-li se skolou na akci, penize na utratu taky dostane. Neprijde mi, ze by stradala, diskuze me ale nahlodala ![]()
@Eemii píše:
Kolik dostavaji Vase deti v tomto veku? Diskuzi zakladam na zaklade diskuze o detech a vanocnich darcich, kde devatak s kapesnym 900 Kc/ mesic, nekoupi mame darek k Vanocum a dle nekterych je to v poradku, protoze je to almuzna. A ja jsem z tohoto nemile prekvapena. Moje osmacka dostava 500 Kc mesicne s tim, ze vstupy do kin, bazenu apod. s kamoskama, ji samozrejme hradime zvlast, jede-li se skolou na akci, penize na utratu taky dostane. Neprijde mi, ze by stradala, diskuze me ale nahlodala
tak asi je rozdíl, jestli dostane 900 a nic navíc, musí si z toho platit kino atd, nebo 500 a k tomu zaplacené další aktivity
Tak ono záleží, co si z toho má platit. Mně těch 900 přijde jako hodně a očekávala bych, že si z toho zaplatí i účty za mobil.
@Eemii píše:
Kolik dostavaji Vase deti v tomto veku? Diskuzi zakladam na zaklade diskuze o detech a vanocnich darcich, kde devatak s kapesnym 900 Kc/ mesic, nekoupi mame darek k Vanocum a dle nekterych je to v poradku, protoze je to almuzna. A ja jsem z tohoto nemile prekvapena. Moje osmacka dostava 500 Kc mesicne s tim, ze vstupy do kin, bazenu apod. s kamoskama, ji samozrejme hradime zvlast, jede-li se skolou na akci, penize na utratu taky dostane. Neprijde mi, ze by stradala, diskuze me ale nahlodala
Sedmák 400 - věci do školy mu platím, do kina s kámošema zatím nechodí, až to přijde, asi to zvýším o stovku. Na školní akce/tábory dostvá kapesné zvláštní. Mobil mu platím na měsíc 1G dat, zbytek si platí sám ( volání, SMS, data navíc). Kupuje z toho věci pro rados, dobroty, drobné dárky.
Příspěvek upraven 15.08.22 v 17:01
Zalezi, co si z te castky ma dite platit. Vytrhlas to z kontextu, ta informace totiz v te diskuzi nebyla. To tvoje rozhorceni je tim padem celkem usmevne.
@vokishka píše:
tak asi je rozdíl, jestli dostane 900 a nic navíc, musí si z toho platit kino atd, nebo 500 a k tomu zaplacené další aktivity
Samozrejme, ze je to rozdil. Nejak mi unika smysl tohoto prispevku.
Mě 900,– přijde dost, 500,– úplně adekvátní, já dostávala měsíčně na intru 4500,–, jízdné 2000,– a 2500,– jsem měla jako kapesné, ale neměla jsem obědy, takže jsem z toho vlastně 20 dnů v měsíci žila a dobrý, občas zbilo i na víno ![]()
Příspěvek upraven 15.08.22 v 17:01
Dcera dostává 1000 měsíčně, teď bude nastupovat na střední. Kupuje si z toho pravidelně svačiny, občas oběd, když je jídlo v jídelně nepoživatelné. Nakupuje dárky kamarádkám i rodině a občas i něco na sebe nebo to kino. Podle situace jí peníze na akce s kamarády přihodíme. Kdyby nevycházela, kapesné navýšíme.
U nás šestá třída 500kč a od příštího školního roku budeme navyšovat, zdá se nám to už málo.
@VitaminC píše:
Zalezi, co si z te castky ma dite platit. Vytrhlas to z kontextu, ta informace totiz v te diskuzi nebyla. To tvoje rozhorceni je tim padem celkem usmevne.
Ano, zalezi. Nicmene, i kdyby ja nevim, co vsechno, tak pajda na drobnost mame by se najit asi mela. Nicmene, to tu resit nechci, ptam se na vysi kapesneho. Takze je tvuj pripevek tim padem celkem nic nerikajici.
@Lama Lama píše:
Sedmák 400 - věci do školy mu platím, do kina s kámošema zatím nechodí, až to přijde, asi to zvýším o stovku. Na školní akce/tábory dostvá kapesné zvláštní. Mobil mu platím na měsíc 1G dat, zbytek si platí sám ( volání, SMS, data navíc). Kupuje z toho věci pro rados, dobroty, drobné dárky.Příspěvek upraven 15.08.22 v 17:01
Dekuji.
@nozu píše:
Dcera dostává 1000 měsíčně, teď bude nastupovat na střední. Kupuje si z toho pravidelně svačiny, občas oběd, když je jídlo v jídelně nepoživatelné. Nakupuje dárky kamarádkám i rodině a občas i něco na sebe nebo to kino. Podle situace jí peníze na akce s kamarády přihodíme. Kdyby nevycházela, kapesné navýšíme.
Super, diky
Náš deváťák měl až do srpna kapesné 300 Kč, teď budu každý rok zvedat o stovku, takže ve čtvrťáku bude mít plných 700 Kč (pokud se nerozhodnu pro valorizaci
což bych i vlastně mohla
). Drobné dárky k Vánocům dostáváme.
V 9 třídě jsem měla na měsíc 2 000 - 2 500 kč jak kdy, za roznos letáků a žádné kapesné.
Stejně tak to zavedu u svých dětí, peníze zadarmo nedostanou
Mně zase nepřijde samozřejmé to, jak píšeš, že na kino s kámoškama jí samozřejmě dáte bokem. Podle mě by kapesné mělo být právě na tuto zábavu.
Já mám děti ještě malé, ale převezmu model mých rodičů. Ti nám v tom období kolem 15let už dávali finanční částku kolem 1500-2000,–Kč měsíčně (v 90.letech), ale bylo to spočítané tak, že jízdné do školy stálo od 600,–, obědy ve škole stály 400,–, školní pomůcky poztrácené během roku a nové sešity jsme z toho taky kupovali, svačiny jsme si mohli doma udělat nebo si je koupit, ale za svoje (za lenost se platí), plus tam tedy byla nějaká částka „dělej si s ní, co chceš“. V principu rodiče chtěli, abychom si uvědomili, že i velká finanční částka ve skutečnosti znamená, že naprostou většinu pozřou nutné výdaje. Ale když jsme se rozhodli s bráchou, že budeme jezdit do školy na kole a ušetříme tak za jízdné, tak nám nebránili a dál nám dávali stejnou částku (bylo to 2×20km, já vydržela pár týdnů a pak dala přednost pohodlí, brácha takhle jezdil od jara do podzimu 2 roky). Stejně tak když ségra přestala chodit do jídelny, tak jí řekli, že to je její věc, ale ať počítá s tím, že se vrací domů 3× týdně po 17h a levněji se nikde nenají (což rychle zjistila). Potom i na VŠ nám poslali peníze, a všechny platby za kolej, menzu apod. jsme si zajišťovali z toho.
Takže já jsem zastánce toho, že raději vyšší kapesné, ale vyšší zodpovědnost a zahrnout do toho i nějaké pravidelné platby, ať se dítě učí, než menší kapesné, ale všechno kolem mu ještě platit.