Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Přes partnera lze čerpat rodičovský příspěvek, nikoli PPM (jsou tam také nějaké možnosti, ale to už musí dojít ke změně smlouvy a není to tak jednoduché).
MD trvá 28 týdnů, její výši si spočítej zde:
http://www.mpsv.cz/…PPM_2016.xls
RP je dohromady 220.000,–, měsíční částka je závislá na tom, jak si rozložíš jeho čerpání. V současné době je maximum 11.500,–, ale má se to měnit.
@Adinal píše:
Přes partnera lze čerpat rodičovský příspěvek, nikoli PPM (jsou tam také nějaké možnosti, ale to už musí dojít ke změně smlouvy a není to tak jednoduché).
MD trvá 28 týdnů, její výši si spočítej zde: RP je dohromady 220.000,–, měsíční částka je závislá na tom, jak si rozložíš jeho čerpání. V současné době je maximum 11.500,–, ale má se to měnit.
Děkuji, můžete mi to tam prosim spočítat a napsat? Na mobilu mi to nejde ![]()
Pokud by jsi chtěla čerpat mateřskou přes otce, tak by na ní musel nastoupit místo tebe
(což btw může od 7. týdne po porodu), ale předpokládám, že takhle sis to nepředstavovala. Pokud nebudeš mít odpracováno, nárok na PPM mít nebudeš.
Rodičák si můžeš nastavit přes partnera, ale na tu nejvyšší částku jaká momentálně jde (11500/měs), by mohl stačit i tvůj příjem. Pokud projde novela zákona o státní sociální podpoře, bude možné rodičák navýšit až do výše peněžité pomoci v mateřství, to by pak bylo možné ho nastavit přes partnera, který si nechá na sociálce potvrdit výši vyměřovacího základu.
@GKata dekuji, ano odpracovano mam a na mateřskou nastoupil samozřejmě ja
Díky, jsem zase o něco chytřejší ????
Ahoj, jdu si pro radu prosim anonymte mam tu kamarádku a rodinu a nechci aby někdo věděl, ze planujeme rodinu. Chci se zeptat na výši mateřské, mam odpracováno beru cca 17 hrubého, to je většinou 14,500 čistého. Přečetla jsem si az na emiminu, ze lze čerpat mateřskou i pres partnera. Partner bere prunerne 40 čistého. Mohla bych čerpat mateřskou pres nej abych ji mela vyšší, nebo to nelze? A kdybych odpracovano nemela tak ano? A počítal by se mi jeho průměr nebo by tam byla nějaká částka nastavena sociálkou??? Mateřská se bere pul roku? Potom rodicak kolik? Diky???? blbe reci si prosim odpustte, těhotná jeste nejsem tak si chci vše zjistit. Dekuji