Výše RP
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Dobrý den, muže mi někdo prosím poradit? Nevím na jakou výši RP mám nárok. Tohle bude mé první miminko a narodí se v prosinci. Pokud se nepočítají brigády tak jsem nikdy nepracovala, rozhodně né rok. Žiji s přítelem a on má měsíční příjem 8800,– Kč. A mé příjmy jsou 0. V lednu 014 jsem přerušila školu a teď od áří si ji chci dodělat dálkově. Prosím má měkdo zkušenost s podobnou zkušeností nebo se přímo vyzná v takových věcech tak prosím poraďte. Děkuji
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anna 18 píše:
Dobrý den, muže mi někdo prosím poradit? Nevím na jakou výši RP mám nárok. Tohle bude mé první miminko a narodí se v prosinci. Pokud se nepočítají brigády tak jsem nikdy nepracovala, rozhodně né rok. Žiji s přítelem a on má měsíční příjem 8800,– Kč. A mé příjmy jsou 0. V lednu 014 jsem přerušila školu a teď od áří si ji chci dodělat dálkově. Prosím má měkdo zkušenost s podobnou zkušeností nebo se přímo vyzná v takových věcech tak prosím poraďte. Děkuji
pokud to má přítel na normálné smlouvu, pracovní poměr, tak si přes něj můžeš RP volit až do výše 7600 měsíčně.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A s tímhle příjmem si pořizujete miminko? Vzhledem k tomu, že jsi nepracovala, nemáš nárok na mateřskou. Od porodu dostaneš pouze rodičák a to na 4 roky, tudíž pár měsíců větší částka peněz, zbytek pak cca 3600 - přesně nevím. Ale pokud tvůj přítel pracoval, pracuje a bude pracovat ke dni porodu (musí mít odpracováno 270 dní za poslední dva roky), tak můžeš volit přes něj a to na 3 roky. Rodičák je 70 % platu, tak si to spočítej.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@ynax To si pleteš ne? Mateřská - PPM je 70 % platu, Rodičák je stejný pro všechny 220.000,–- akorát záleží na tom, jakou dobu vyplácení si vybereš, pokud můžeš.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anna 18 super příjmy k uživení
![]()
na mateřskou bez nároku, rodičák celkem 220000Kč.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@boruvkay píše:
@ynax To si pleteš ne? Mateřská - PPM je 70 % platu, Rodičák je stejný pro všechny 220.000,–- akorát záleží na tom, jakou dobu vyplácení si vybereš, pokud můžeš.
souhlasim PPM je 70% platu rodicak jako takovy je 220.000 pro vsechny / mesicema co jsou doma ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anna 18
budete mit narok na porodne az se ditko narodi a na RP-rodicovsky prispevek take po porodu 220tisic /3 nebo 4 rokama pritel dela tak muzes mit 3letou a ta je kolem 7tisic a taky asi pridavek na dite s vasimi prijmy projde…
predpokladam ze jsu na uradu prace a tam budes do porodu, narok na nejake penize mozna mas, hmotna nouze, prisp. na bydleni atd nevim v jake jste situaci s bydlenim atd
Jinak pokud bylo mimco planovane-nechapu s vasimi fin. moznostmi ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Děkuji za názor, otěhotněla jsem přes antikoncepční pilulky, neplánovali jsme to, ale potrat je podle mě svinstvo, tak se snažím zjistit jak mít nějakou korunu navíc. Máme něco našetřeno, ale jinak děkuji to o těch 70. % jsem nevěděla.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anna 18 70% vypusť. To je mateřská zhruba a tu mít nebudeš. Až od porodu RP, normálně si vydělíš 220 tis. tolika měsíci, kolik budeš chtít být doma, resp. jak dlouho budeš chtít RP pobírat (např. na 3roky je to 6 111).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@boruvkay nepletu. Dostane 220tis, ale pokud neměla tak vysoký plat (nebo otec), tak nemůže brát vyšší částku než je 70% platu. Prostě si musí částku spočítat, aby věděla, jak dlouho bude na rodičáku. Přeci nemůžou jít ženské na rodičák na 2 roky s 11500 tis. když neměly odpovídající výši platu - např.
Takže když jsem to spočítala - bajvočko - zakladatelka bude volit přes přítele, bude mít rodičák na 3 roky a měsíčně bude dostávat **6111,–Kč
Kopíruji:
Rodičovský příspěvek:
Celková vyplacená částka rodičovského příspěvku je pro všechny stejná, a to 220 tisíc korun. Rodiče ji mohou čerpat až do čtyř let věku dítěte.
Výše měsíčního příspěvku nesmí překročit 70 procent předešlé hrubé mzdy. Maximálním možný měsíční příspěvek je 11 500 korun.
Výši příspěvku je možné měnit každé tři měsíce, a tak si operativně zkracovat či naopak prodlužovat dobu rodičovské dovolené až do vyčerpání celé částky.
Příspěvek upraven 19.06.14 v 14:00
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@ynax a jo, tady je těch 70%. Já jsem taky dělala RP „přes manžela“, ale tohle mi nedošlo, my v pohodě mohli mít i tu nejvyšší částku, tak jsem o tom stropu nevěděla.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@ynax Ok. To jsem přehlédla, ale myslím, že oni do té kategorie, kdy by jim vyplatili méně než 220.000,–- nespadají.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A jak a kde si o to ( samozřejmě po porodu ) mohu zažádat abych měla RP přes přítele?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit