Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Začínám být lehce panická a zoufalá matka, nevíte kde (jestli vůbec) by mi udělali vyšetření trávení u 4m kojence?
Zkoušela jsem pátrat po netu ale netuším zda to vůbec hledám správně nebo jestli se taková vyšetření dělají u kojenců ![]()
A z jakého důvodu byste ho chtěla dělat.
Když měla dcerka problém s bříškem, tak nám udělali ultrazvuk kvůli případným srůstům + krev a moč. Jinak nejlepší je, pokud je mimčo kojené, najet na dietu u matky a vyřadit nejčastější alergeny a celkově zapracovat na stravě.
@Ellen-Robin píše:
Začínám být lehce panická a zoufalá matka, nevíte kde (jestli vůbec) by mi udělali vyšetření trávení u 4m kojence?
Zkoušela jsem pátrat po netu ale netuším zda to vůbec hledám správně nebo jestli se taková vyšetření dělají u kojenců
a proč pátráš na netu a ne u pediatra?
Nebereš železo? Někdy mívají děti zelenou stolici z toho.
Strevum to trvá dlouho než se zregeneruji. Od 10 dní až klidne měsíc, dva.
Syn měl taky divnou stolici. Držela sem bezmlecnou dietu tak 2-3 měsíce a zlepšení minimální. Tak mě doktora řekla ať zkusím mlíko zase nasadit zpět a naopak ve velkým množství. Nic to s ním neudělalo a za chvíli se to srovnalo.
Zažívání u dětí se ještě vyvíjí, nemusí to nic znamenat. Pokud ste byli na sterech a jsou ok, tak bych nevysilovala.
Jak píše @JancaS84 navazuji trochu na předchozí dotaz ![]()
Ve zkratce, Malý má od mala řidší stolici, pak ji začal mít zelenou a postupně až brčálovitě zelenou plnou hlenů. Nejdřív jsem to přisuzovala rýmě ale jsou mu už 4 měsíce a hleny/sliz jsou stále ve velkém v každé plíně.. stejně tak chrčící nos, malý má reflux ale to stím asi nesouvisí ![]()
Byli jsme na výtěrech ještě před prvním očkováním a nic nezjistili, pak doktorku napadlo vysadit mléko a vše kolem- pomohlo to, stolice prestala být zelená a sem tam se objevily i „bílá vajíčka“ 3. Týden tak držím ABKM dietu + nejím nic nadýmaveho, drazdiveho.. během této chvíle přesně vyšlo i 1. Hexa očkování, uběhl týden a půl od Očko. A malý má zase zelenou stolici jak brčálník, slizkou, stále řídkou, někdy i tolik že se cela vsaje do pleny jak voda a po „bílých vajíčkách“ ani stopa, i zápach je jiný..
spíš se to vrací zpět do zelené, někdy nahnědlé, někdy tmavě žluté „normy“ bez bílých sraženin což byl přesně stav před nasazením ABKM diety ![]()
Doktorka to zatím extra neřešila, protože přesto co z něj vychází, tak prospívá, přibírá, ukázkově spí a je vysmátej, ale už začínám mít nutkání vzít to trochu do vlastních rukou ![]()
Výjimečně jsem už i začala pátrat už po netu, což opravdu normálně nedělám
a našla že tato kombinace už může znamenat opravdu problém hlavně se zažívánim nebo trávením
Pro ty chytlavé- nepřisuzuji to očkování, ale očividně dieta nezabírá a nechci do něj nechat píchat další vakcínu když nevím co s ním je
@stinga díky, to mě nenapadlo volat pediatrovi v sobotu večer, u nás totiž touhle dobou nikdo neordinuje ![]()
Pokud jsi z Prahy, tak na Karláku je Dětská nemocnice a je tam i gastro oddělení. Jinak nemůže to být celiakie.
@Ellen-Robin Řekla bych, že Stiga to myslela tak, že stav svého dítěte máš řešit s pediatrem. To v úvodním příspěvku není zmíněno. Stejně tak by ti on měl říct, jaké jsou možnosti vyšetření. Můžeš maximálně na pohotovost, protože bez žádanky od lékaře se stejně na podrobnější vyšetření s mimčem nedostaneš. Takže není třeba upozorňovat na to, že je sobota večer. Mimochodem v sobotu je i telefonní spojení na pohotovost v nemocnici, kde by ti taky mohli poradit.
Ne všichni čtou předchozí diskuse uživatele a vysvětlila jsi to podrobně až v pozdějším příspěvku.
Došetření přes gastroenterologickou ambulanci, vystavení žádanky od PLDD by neměl být větší problém. Příčin může být více, pokud však dítě prospívá, nic vážnějšího by to být nemělo.
@Ellen-Robin K nasi konverzaci v jine diskusi jeste doplnim, ze reflux je jednim z typickych priznaku ABKM. Pokud chces nejaky „lekarsky dukaz“ o teto diagnoze, da se vzit krev na pocet bilych krvinek - pro ABKM je typicke zvysene mnozstvi jednoho druhu bilych krvinek, tzn. eosinofilie. Klasicke kontaktni kozni alergologicke testy jsou u vetsiny deti s ABKM negativni. S hlenem ve stolici nas doktorka poslala pro jistotu jeste na potni test pro vylouceni cysticke fibrozy. A sono bricha, to je klasika.
A znovu opakuju - pokud jsi po nasazeni diety mela pocit, ze se to zlepsilo, ale ted se priznaky zase vraceji, je proste mozne, ze jen dieta bohuzel nestaci a budete muset prejit na specialni UM.
Jinak ten Karlak, to je prave ten Frühauf, jak jsem psala…
@nozu píše:
Pokud jsi z Prahy, tak na Karláku je Dětská nemocnice a je tam i gastro oddělení. Jinak nemůže to být celiakie.
s tou celiakií, to mělo být, že to být nemůže, nebo měl být otazník, jestli to nemůže být. Na celiakii je brzo, dítko by muselo být vystaveno přímo lepku
@nozu píše:
Celiakie je ve hre az ve chvili, kdy dite pravidelne ji lepek, tj pecivo, susenky atd. Do te doby se projevit nemuze. Zakladatelka ma 4m dite, ktere jak jsem pochopila, je zatim plne kojene, takze celiakii bych v tuto chvili vyloucila.
Jeste k ockovani - tam jsem co se tyce zazivani nepozorovala zadnou reakci nikdy, jen hned v sestinedeli na prvni davku proti rotavirum. To jsem prave videla poprve hlen ve stolici a to ve velkem, takze pozdeji jsem ho uz bezpecne poznala, i kdyz ho bylo vyrazne mene…
@nozu @Doctus děkuju, vůbec jsem netušila kam se obrátit, případně o co si říct doktorce. Nevěděla bych přesně jak ji to vysvětlit
@Paní.Norrisová pak je tato stránka naprosto zbytečná a všichni bychom se měli ohledně stavu našich dětí obracet jen na doktory a volat po nocích na pohotovosti a ne se nejdřív zkusit poradit a podělit o své zkušenosti než začneme otravovat doktory
samozřejmě se musím obrátit i na doktorku ale ne každý má milou, sdilnou dětskou lekarku která má hromadu času.. proto nejdříve sbírám informace které mi, mimochodem, pomohli více než dost
@Magda26 uuuuf, UM je úplně poslední možnost po které bych případně sáhla
nas doktorka pro jistotu neposlala nikam.. vidí že malý prospívá tak to neřeší ![]()