Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravím vás moja otazka znie ako sa vysetruje endoskopia u detí syn má 1 rok a 7 mesiacov ak by sme tam šli tak čo nás čaká? Ďakujem za odpovede
Uz mate nejake vysetreni nebo si jen myslite, ze ma celiakii.
@vokishka máme ísť na toto vyšetrenie a neviem či do toho ísť…malý ma alergiu na mlieko i vajce a k tomu atopický ekzém
Ja tim myslela, jestli uz mate krev na protilatky. U deti se da diagnoza celiakie uz udelat i tehdy, kdyz maji nejmene 10× vyssi protilatky a pozitivni genetiku. Uz se pak nemusi na biopsii.
Ahoj,
chci se zeptat tech co maji s celiakii zkusenost : mam podezreni ze ji trpim a chci se nechat vysetrit na gastro,jen nevim zda mam drzet bezlepkovou dietu uz ted?
Cetla jsem ze na vysetreni je nutne cca mesic lepek jist? :/
Diky moc za rady ![]()
@Alisiae
Dceri jen brali krev, nemelo na to vliv, co jedla nebk nejedla.. Nevim, jestli je rozdil dite vs. dospely..
Doporučuji lepek nevysazovat. Pokud budou dělat gastroskopii, která je zásadní pro diagnostikování celiakie, je nutné zatížení střeva lepkem.
@Zanisek píše:
@Alisiae
Dceri jen brali krev, nemelo na to vliv, co jedla nebk nejedla.. Nevim, jestli je rozdil dite vs. dospely..
tak to určitě není pravda. U celiakie je nutnost jíst lepek, jinak může vyjít test falešně negativní. Někdo říká měsíc, někteří lékaři doporučují dva i více. Protože pokud člověk nejí lepek, neukáží se protilátky, protože není proti čemu bojovat. Stejně tak se uzdravuje střevo a biopsie je pak třeba negativní, i když má celiakii. A je jedno, jestli je to dítě nebo dospělý.
lepek nevysazovat,výsledky budou zkresleny. Mi nasadili bzl bez gastra ,problémy sice vymizely ale aby jsem to měla papírově je třeba potvrzení od dr po vyšetření,takže teď čekají až pár kg přiberu a že budu muset lepek zase nasaditčehož se teda opravdu děsím.