Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobry vecer, jen pro svou zvedavost. Mam dvouletou dceru a nechce vubec jist priborem. Nezda se mi ze by to vylozene neumela, ale snad lina ja nevim. Ja se snazila ji motivovat, jenze kdyz vam trikrat nabere a po ctvrty odchazi takze nic nesni tak co ma clovek delat. Pritom kdyz ji dam to jidlo ja tak ji. Pit z hrnecku umi krasne ale kdyz nema naladu je k tomu hrnku strasne laxni a je ji uplne sumak ze ma v ruce hrnek s vodou. Milionkrat ji upoznornim ze se voda na zem nelije a stejne to udela. Je to takovy nase maly prasatko no.
Je tu nekdo kdo ma podobny problem? Nebo bych se mela zminit dr.?
Tak copak tu vodu, to vidím že je jen laxnost, je mě zaráží že děti kolem ní jedí krásně sami a ona nic moc, to se radši nechá nakrmit anebo ještě hůř po třech lžičkách odejde a radši nic nejí
@Barunkaska nase 2leta si pri veceri vymachala ve sklenicce s vodou na piti rohlik, ktery mela na veceri ![]()
Rozlevani vody na zem schválně je Tvuj výchovný problém, v prvni fazi by si to melo ditko utřít, pri dalším neuposlechnutí by uz vodu nedostalo nebo jedine v neprotekajicim hrnku. Priborem dvouleté dítě jist nemusi. Ve skolce to nevyžadují ani po starších dětech. 2,5 letá dcera ji lzickou nebo vidlickou, je ale fakt, ze někdy si vezme cely příbor a snazi se nás napodobit.
Příspěvek upraven 23.07.17 v 22:10
Znepokojena bych byla, kdyby to dělala ve 20. Ve 2 letech měly moje děti netekouci hrnky, aby nebylo pití všude, jedli maximálně lžíci, pomáhaly si rukama. Starší syn byl ještě hodně krmeny, mladšího jsem nechávala jíst samostatne od roka, bylo kolem toho hodně bordelu, trvalo několik týdnů, než se pořádně najedl.
Uber plyn, netlac na pilu a neměj na dítě přehnané nároky…
Neumí jíst ani lžící? U nás ve školce se s tím počítá u dětí ještě ve 3-4 letech. Synovi jsou 3 a jí tak, že by se po něm ještě jeden najedl a pokud nemá bryndák, tak musím převlékat. Vodu na zem taky lije.
Neřešila bych to. Ještě má čas.
PS: Podle toho, co píšeš, tak to umí, jen nemá zájem, ještě bych vydržela. Náš syn od 1,5 roku do 2 let nechtěl být krmený, pak ho chytla lenora a odmítal se najíst sám. Teď už musí, protože ví, že když se nenají sám, tak bude mít hlad, já ho zásadně nekrmím, klidně ho nechám hladem, ale stejně by se nejraději nechal krmit.
Mám doma to samé a nenapadlo mě to řešit. Do 15 let ho krmit nebudu, tak co…
@Barunkaska tak můj skoro pětiletý kluk kolikrát taky sní tři lžíce a jde pryč, mám ho snad kvůli tomu krmit?
Ona jí sama, jenom ne tolik, kolik by sis představovala…
@Křupka1 píše:
@Barunkaska nase 2leta si pri veceri vymachala ve sklenicce s vodou na piti rohlik, ktery mela na veceri
tak to ještě jde třeba má jen osobité chutě
u nás se máchá v hrnku svodou snad všechno, od fix kříd rohliků a celých rukou, to všechno zvládám s klidem, ale to že po peti minutách odchází od stolu když ji nedám já jídlo to rozdejchávám těžko. ![]()
@Barunkaska píše:
Tak copak tu vodu, to vidím že je jen laxnost, je mě zaráží že děti kolem ní jedí krásně sami a ona nic moc, to se radši nechá nakrmit anebo ještě hůř po třech lžičkách odejde a radši nic nejí
Nech ji žít a neřeš blbosti.
@Barunkaska píše:
Ttak to ještě jde třeba má jen osobité chutěu nás se máchá v hrnku svodou snad všechno, od fix kříd rohliků a celých rukou, to všechno zvládám s klidem, ale to že po peti minutách odchází od stolu když ji nedám já jídlo to rozdejchávám těžko.
Když ví, že ji stejně vždycky nakonec nakrmíš, tak proč by se snažila?
No to jo a zbytek by pak podle libosti docvakla nějakou tou mlsůtkou
, což ostatně zkouší pokaždé a přitom at má jídlo ode mě nebo od kohokoliv jiného třeba baabička když něco udělá nebo děda je to vždy stejný
![]()
@kacz píše:
Když ví, že ji stejně vždycky nakonec nakrmíš, tak proč by se snažila?