Chození na záchod ve 2,5 letech, jak na to?

20.7.17 14:20

Chozeni na zachod ve 2,5 letech, poradte jak na to

Ahojte :palec: Jdu si pro radu a zkusenosti sem, snad se objevi nejaka maminka, co to mela s ditkem podobne. Syn ma 2,5 roku, od zari jde do skolky, takze proto to tak resim. Je velice spolecensky a ma rad deti, tak proto ho davam do kolektivu tak brzo, avsak na to ze rozumove je popredu, curani a kakani nam proste trva. Ucim ho jiz od dvou let, tudiz pul roku s pauzama, kdy jsem mu plenky zpatky vracela, kdyz to faktneslo. Nyni se uz naucil curat do zachodu - nocnik u nas neexistuje. Vydrzi uz dele a konecne se vycura poradne, zadne ucrnkavani. Jenze si nerekne sam… Chodim se ho ptat, vzdy mi rekne ze nechce, i kdyz se mu chce. A pak se pocura. Takze ho davam na zachod i kdyz rekne ze ne a on se vetsinou vycura. Venku pokud reknu, at se vycura do travicky, tak se posvlika a sam vycura, kdyz se ho ptam nebo ho chci dat ja, zacne se vztekat. To same doma. Jde videt ze to ptani mu vadi. Vydrzi uz i pul hodinove cesty autem ci prochazky. Kakat do zachodu mu nejde, vzdy chvilku sedi a hned chce dolu, ze nechce. Vetsinou se vykaka, kdyz ma plenku, rano, po odpolednim spani nebo vecer nez jde do postele. Jinak pres den je bez pleny, slipy suche cely den, pokud ho co pul, trictvrte hodky jdu na ten zavhod postavit. Jde mi o to, jestli to takhle vubec delam spravne, jestli ho nenechat se pocuravat, aby zacal rikat sam. Neustale vysvetluju, to uz ale taky poslouchat nechce, nevnima to. Jen poznamenam, ze pocuranemu ani pokakanemu mu chodit nevadi, naopak se v tom vyziva, pokud se pokaka, je radosti bez sebe a radeji ani nerekne, takze rada „nech ho ve spinavym“ u nas nema cenu :-) Jaky je vas nazor? Myslite ze je mozne se to do zari naucit? Cas nas bohuzel tlaci, ale pokud se nenauci, tak proste nepujde, no. Jenze do te skolky moc chce, porad mu rikam, ze tam vsechny deti ale chodi na zachod a rikaji pani ucitelce. Nevim, poradte :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2621
20.7.17 14:30

Já nevím, měl by se sám naučit rozpoznávat ten moment, kdy to přijde a vyčůrat se. Takže teď v létě bych i za cenu nehod (nech ho třeba doma běhat jen v trenýrkách) nechala, neptala se. Jen mu řekni, až bude chtít čůrat, ať letí na záchod. Můj starší to měl tak, že 2 měsíce byl spolehlivý na čůrání jen když byl v tričku bez ničeho dole, pak najednou i když měl kalhoty. Ale trvalo to a stejně se i pak občas počůral (třeba jednou v autě, protože jsem nestihla v Praze zastavit).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20.7.17 14:36

@Janina81 Ano, zkusim se ho dnes a zitra neptat. Ve slipech ci trenyrkach ted lita porad, nekdy na zahrade i uplne nahaty. Jenze se pocura. Prave porad premyslim, jestli ho nechat jen tak bez ptani, jestli to ma cenu, aby z toho najednou nebyl jeste vic dopleteny. Pritom je tak rozumny, cokoli mu vysvetlim, staci jednou, ihned pochopi, mluvit se s nim da temer jako se sobe rovnym, jen toto pochopit nedokaze. Trochu se obavam, jestli jsem mu nevytvorila blok, ale nevim cim, snazim se netlacit, ani netrestam :-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21681
20.7.17 14:39

Plenku bych sundala a uz nedala, jen na spani pres noc, tesne predtim, nez pujde spinkat. On si to sam uvedomi, nech ho behat jen v trenkach, neptej se ho, jestli nechce curat. Kdyz se pocura, tak vysvetli.
Na ven si vezmi s sebou prevleceni navic.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2621
20.7.17 14:43
@ThinkPositively píše:
@Janina81 Ano, zkusim se ho dnes a zitra neptat. Ve slipech ci trenyrkach ted lita porad, nekdy na zahrade i uplne nahaty. Jenze se pocura. Prave porad premyslim, jestli ho nechat jen tak bez ptani, jestli to ma cenu, aby z toho najednou nebyl jeste vic dopleteny. Pritom je tak rozumny, cokoli mu vysvetlim, staci jednou, ihned pochopi, mluvit se s nim da temer jako se sobe rovnym, jen toto pochopit nedokaze. Trochu se obavam, jestli jsem mu nevytvorila blok, ale nevim cim, snazim se netlacit, ani netrestam :-(

Neřeš to, nech ho běhat, když se počůrá, tak mu řekni: jééé, tak příště přiběhni dřív a oni si to tam ty buňky zachvilku začnou předávat dřív.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1309
20.7.17 14:55

@ThinkPositively řeším úplně to samé. Na syna nefunguje vůbec nic. Navíc je problém, že dost pije a do půl hodiny se počůrá klidně 5×, takže nějaké vysazování nemá cenu. A venku se nevyčůrá nikdy.
Navíc doma máme všude koberce, takže mokrý buď koberec nebo sedačka a bohužel můj chlap to začal řešit výpraskem. Tak jsem mu plínku zase vrátila, aby nebyl zbytečně bit.
A těch řečí od mamky, tchýně, chlapa, ségry… Všechny měly dítě v roce bez plen.
Nedávno jsem potkala dávnou známou v obchodě, když viděla, že kupuju pleny, na celý obchod vyřvávala, jak jsem líná matka :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2373
20.7.17 14:58

Já se přidávám k @Jana Wei. Indiánská metoda je super. Taky odplenkovano za 5 dnů. Ale je pravda, že některým dětem to trvá déle.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20.7.17 15:03

@Jana Wei @jary1 Diky za tip, mrknu na to :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20.7.17 15:04

@ElisC Tak to mame zase naopak, me kazdy rika, jak na to ma maly dost casu, ze ho zbytecne stresuju, apod. Jenze mi jde o tu skolku. Na ostatni bych se z vysoka vybodla, posli je normalne nekam, nesmis si to nechat libit 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2373
20.7.17 15:05

@ElisC moje mamina mi taky furt cpala názor, že od roka ji musím cpat na nočník. Blbost. Zkusila jsem ji odplenkovat, když byl male rok a třičtvrtě - bezúspěšně, akorát jsme měli doma vše pocurane. Pak jsem si přečetla indiánskou metodu. Počkala jsem až bude splňovat body k úspěšnému odplenkovani a vyšlo to ( pár dní před druhýma narozeninama). Dítě na to musí být připraveno, musí si to uvědomovat. Některé to zvládne v 1 roce a některé třeba až ve 3 letech.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3753
20.7.17 15:12

Tak u nás pomohlo - sebrat plínky úplně, nechat jen na spaní a dlouhé cesty + ptát se furt a až jednou sama řekla čůrat a začala stahovat gatě, tak jsem se radovala jak šílená a manžel taky + pochvaly, že je velká a skoro může do školky a od té doby jde vždycky na záchod, stahuje gatě a říká - čurat do záchodu, veliká, do školky :mrgreen: :mrgreen:

kakání - pořád jen do plíny nebo do kalhotek bez toho, aby si řekla, vždycky řekla jen - bobek udělala - a to už bylo pozdě
a pak jednou se jí chtělo a chtěla plínku a já že nedám, ať jde na nočník a ne na nočník ne, a že to udělá na podlahu a já tak jo (říkala jsem si lepší než do plíny)
dřepla si na bobek a vykakala se na podlahu, tak jsme se s chlapem zase radovali jak blázni, pak to vylepšila a asi 14dní vyžadovala kakat do nějaký misky :nevim: :nevim:, tak jsem jí vyčlenila starou plastovou dózu, kterou pak sama vysypávala do záchodu a baví jí splachovat a říká u toho - pápá bobek do Modřic (tam je ČOV) :mrgreen: :mrgreen:
no a teď už pochopila, že sednout si na záchod nebo nočník je pohodlnější a chodí sama, já jen utírám

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13714
20.7.17 15:13

Ja pockala, az byl chlapec zralý (asi to byla ta indianska).
Curat začal chodit ve 2 a 3/4, kakat trvalo dva tydny poté.
Je bez nehod, ja bez nervů a pocurane věci spočítám na prstech jedné ruky a jako bonus nemá chlapec pocit neuspechu.
Na komentáře lidi, ze je ve dvou a půl na plenach jsem odpověděla, ze neznám dospělého s plenami, který se to nezvládl naučit, a ze to bezpochyby zase přijde, az bude čas. Ze tri starší děti taky necuraji do plen, takze je jasný, ze to zvládnu i počtvrté.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1309
20.7.17 15:14

@ThinkPositively @jary1 Bohužel třeba moje mamka naprosto nechápe rozdíl mezi odplenkovaným dítětem a dítětem, které každou půl hodinu posazuje na nočník. To je pro ní taky dítě bez plen.
Takže na každé návštěvě dostávám kázání, jak je hrozné, že má syn pořád plenu. :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12983
20.7.17 15:18

Já mám obavy, že to do konce prázdnin nezvládnete.
Podle tvého popisu to vypadá, že mu do pochopení chybí opravdu hodně. Že ho vysazuješ je podle mě správné, ale vydrží ti sám dost málo na tak velké dítě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3204
20.7.17 15:58

Tak u nás to bylo podobné. Furt jsem do něj hucela, že jde do školky, že ho nevezmou atd. Už jsem byla zoufalá, pocuraval se, kajak do pliny, slipu..Přitom nádherné mluví, vše chápe. Ze dne na den ve 2let. a 7 měs. začal čůrat sám od sebe do WC a měsíc na to i kakat. Teď mám pocit, že nedělá nic jiného. Je naprosto samostatný, ani nechce asistenci, jen utřít zadek. Hrozně ho to baví. Samozřejmě chválím a zdůrazňuju, že teď už ho do školky vezmou, ptz je velký a šikovný kluk. Musel k tomu dozrát. Ale my to stihli, do školky jde taky v září.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí