Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Starší byla nejedlice, ale zase když se nenajedla, byla na zabití, krmila jsem ji ještě ve třech letech, ale ve školce se zázračně najedla sama
A 3/4 roku je moře času.
@Billi Jejda to taky muselo bejt náročný. Malá jí ráno poměrně dost pak nějaký to ovoce a po desáté ani floka páč jinak to bylo jen čuchnutí a pryč. Já ted teda udělal tu věc, že dokud nesní aspoň půlu oběda nedostane nic, nenutím v tu chvíli ale stylem nechceš nemáš hlad až budeš mít hlad máš tu oběd. JE vytrvalá zkouší to snad pokaždé, hledat nějaký ten mls at už oříšky domácí suši apod. jenže už takhle tomu dvakrát nedá a ted do toh ještě nechce jíst sama a je tuplem dokonáno. spíš mě zajímalo jestli to třeba není hodně divný páč když takhle někde čtu píšou, že jedí sami kásně už třeba od 15. měsíců a pak vidím tu naší cácoru a říkám si kde se stala chyba když jednu dobu jinak než sama jíst nechtěla.
@xstrasilka píše:
Starší byla nejedlice, ale zase když se nenajedla, byla na zabití, krmila jsem ji ještě ve třech letech, ale ve školce se zázračně najedla samaA 3/4 roku je moře času.
Jejda to je jako byste mluvilao tý naší, nejedlice ale na druhou stranu bez jídla je na zabití.
Jé mám. děti cca 3,5 a 1,5. Straší od 3 let odmítá jist sám a když ji tak hodinu 2 sousta nevim co to ma za období ale má jít do školky a zrovna neji a to jedl normalne i priborem. navíc je dost hubený na svůj věk 14kg tak js to po hodině nevydrzim a krmim ho jinak by nesnedl nic jedine co ma rad je rizek a hranolky to sni
jinak u nas nepomaha nic ani hlad ani vyhruzky ani sladkosti.. cekam na den kdy ho to prejde uz jsem i premyslela zajit i k dr.
za to mladsi ji krásné lžičkou i vidličkou tu nekrmime vůbec.
@Barunkaska dřív to bylo zajímavé, že se může sama najíst, už to zajímavé není, je to okoukané a nudné.
Hlavně každé dítě je jiné. Vydrž, ono se to zase změní.
@Křupka1 píše:
@Barunkaska nase 2leta si pri veceri vymachala ve sklenicce s vodou na piti rohlik, ktery mela na veceri
@Barunkaska píše:
no jo jenže to mi pak sní jen to co chce jíst tzv. sladkosti.
no tak ji je nedavej, dej jen čistě 5 jídel denně ve stejnou dobu, urci na to čas a nazdar.
Dekuji vsem za nazory asi nezbude jinak nez proste trosicku po zlem.
Uvidim jaky to bude mit uspech. Dobrou noc vsem a jeste jednou dekuji, docela ste me uklidnili ![]()
@Barunkaska ono to není až tak po zlém, jako nastolit pevná pravidla a hranice, a hlavně být důsledná. Ono děti ty hranice potřebují
@Barunkaska prosím tě, hlavně z toho jídla nedělej téma. To dělal náš tatínek, pořád proč malej nejí tohle a proč jí tak málo atd., tím mu akorát zaděláš na neurozu. Nech ji prostě být. Ať nedělá bordel a krmit ji nebudeš a sladkosti nedostane, ale co jí a kolik, to bych fakt neřešila.
Ve dvou letech jíst příborem? A nerozlevat vodu? Bože, co byste po těch dvouletacich nechtěli??? To je přece normální. Můj cerstvě tříletý na sebe vylije cokoliv, co není v netekoucim hrnečku, sám se naji lžíci, ale spoustu toho přitom vybrynda okolo a pokud nemá bryndak, tak je po jídle zralý na převlečení. Je to takovej malej truhlík. Když chci, aby se opravdu najedl a skončilo nějaký jídlo i u něj v puse a ne jen na stole, tak mu pomáháme. No a co? Dr.na preventivce teď se ptá, jestli aspoň zkouší jíst lžíci - tak popisuju, jak jí, a prý: to je šikovný, to bude v pohodě.
no ale vím, že bude - naše nejstarší jedla podobně, navíc se ještě ve všem rypala, no a teď se dostala na osmiletý gympl a stravuje se úplně normálně, šikovná je dost.
takže já to nehrotim, on se to taky časem naučí, až k tomu dozraje. Jen když chce dělat schválnosti a zkouší třeba házet kousky rohlíku pro zábavu pod stůl, tak ho stopnu, že jídlo není na hraní.
Synovi je 26 měsíců a pořád ho krmím. Příbor do ruky ještě ani nedostal, jen lžičku, ale s ní se v talíře jen vrtá. Z hrnku pije jen pod dozorem, jinak má netekoucí nebo brčko. On je ale celkově nejedlík, takže jsem ráda, že do něj narvu alespoň něco. Samotného ho jíst ještě nenechám.
@Barunkaska mám téměř dvouletého a toto vůbec neřeším. Má čas. Příborem jí celkem pěkně, ale občas ho vymění za ruce, tak je otřeme a pokračuje v jídle příborem. Musí se jen vydržet ten nepořádek, ono se to podá. Z hrnečku také pije, ale moc se mu líbí když to teče na zem. Tak z něj pije jen pod dozorem. A sedíš s ní u stolu? Malej nejlépe jí, když jíme všichni spolu, nebo alespoň já s ním.