Vyšetřujete si prsa?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
7584
23.2.07 14:17

vyšetřujete si prsa?

Ahoj holky, chodim teď asi ke čtvrtému gynekologovi. Všude se apeluje, jak si mají ženy vyšetřovat prsa a jak je to má naučit gynekolog. Ještě mi to nikdo neukázal, pravda, já se ani neptala. A nechci ani nikoho obviňovat. Ale pokaždé se mě gynekolog zeptá a pak dostanu brožůru, jak vyšetřovat, a at se to sama naučím.
Taktéž moje nová dr. ohrnula nos nad tím, že mi to nikdo neukázal .............. a taky mi dala brožůrku:-)
Takže by mě zajímalo, jestli si vyšetřujete prsa pravidelně nebo vůbec a jestli jste se to naučily sami nebo vás instruoval nějaký lékař.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
15326
23.2.07 14:19

:oops:
nevyšetřuju si je sama. ale jezdím 1× ročně na ultrazvukové vyšetření prsou do mamologického centra, tak doufám, že to snad stačí.
moje gynekoložka mi je vyšetřovala jen jednou, v těhotenství. M.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
932
23.2.07 14:33

Ahojky,

mně teda prsa vyšetřovala gynekoložka jen jednou a to na moji výslovnou žádost, na UZ mě odmítla poslat. Onehdy jsem se zrovna pobavila, protože předseda Ligy proti rakovině se rozčiloval nad tím plakátem „Vezměte svou ženu na vyšetření prsou“ (který mě taky irituje) a argumentoval mj. tím, že „nikdy nejsou ženě tak podrobně vyšetřována prsa jako v těhotenství“. To by mě zajímalo, kde to vzal - jediný, kdo mi ze zdravotnického personálu sahal na prsa, byla PA kvůli „boulím“ po vytvoření MM.

Světlana

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
551
23.2.07 14:34

Ahoj,

já jsem si prsa nikdy nevyšetřovala. Pak jsem změnila gynekologa, ten mě prohmátnul a už jsem šupajdila s bulkou na Mamo. Byla jsem už na dvou operacích s nezhoubným nádorem, ale přiznám se, že se sama taky nevyšetřuju. Posledně jsem stejně nic necítila, ale samozřejmě to nikomu neradím, je to moje slabost, možná lemplovství, možná strach… :oops: :roll: omlouvám si to tím, že stejně chodím na ultrazvukové kontroly.

Ale myslím, že není potřeba ovládat nějaké speciální techniky, prostě pomalu prohmatej prso a podpaží a kdyby se ti zdálo, že je pod kůží něco tužšího, co tam být nemá, třeba jakoby kulička hrášku, co pod prstem uhýbá, vypíše ti gynekolog papírek na Mamo. Můžeš se tam objednat i sama, ale asi se to bude platit.

I když se nějaké bulka najde, je velká pravděpodobnost, že jde třeba jen o zduření žlázy nebo o nezhoubné nádorky, jako jsem měla já. Jejich vyndání není nic hrozného.

A to že tě nechce vyšetřit gynekolog je podle mě jejho lenost nebo neochota přiznat, že to neumí…

Věrka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17938
23.2.07 14:45

Mně prsa prohmatával gynekolog jednou jedenkrát, a to asi před 13 lety, kdy jsem byla ve Františkových lázních po operaci slepáku. To byl tenkrát takovej mladíček slizounek a s ženskýma jsme se pak dohodly, že prošahával jen ty, který mají velký prsa - tak mi s nima kroutil, chlípník jeden :o)) Od tý doby chodím zásedně jen k doktorce - ženský. Ta to nikdy ani nenaznačila. Sama si je občas prohmátnu, když se sprchuju, zatím jsem nahmátla vždycky jen žebra, ale kdo ví, že …
Snad od 40 let? se chodí pravidelně na mamograf, koneckonců to už bude za pár let, tak uvidíme.
 Jiřina

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20656
23.2.07 15:37

Upřímně - na první návštěvě gynekologa jsem dostala letáček a další dva roky na dotaz zda se vyšetřuju lhala že jo - ale přišlo mi to zbytečný, až si mám anšla jednou nějakou bulku a tak mě hrklo a začala se vyšetřovat… jsem ani netušila jak - letáček byl už někdě dávno v koši - tak jsem to tak nějak šudlala, prostě prohmatala zleva doprava, odshora dolů, kolem dokola a v podpaží :-) :D
U mámy se teda ukázalo, že jde jen o zduřelou uzlinku, ale mě zůstalo, že se čas od času prohmatám
Doktor by rád, abych se kontrolovala po ukončení každé MS, aby to bylo ve stejné době cyklu, který může ovlivňovat velikost uzlin… ale dostanu se na to tak 2-3 za půl roku

Příspěvek upraven 24.08.20 v 09:29

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
511
23.2.07 15:51

Ahoj

ja jsem ted menila obvodni lekarku a ta nova me prekvapila velice peclivou vstupni preventivni prohlidkou, pri ktere se me zeptala, jestli muze zkontrolovat i prsa-samozrejme jsem rada souhlasila. Mela jsem z toho pocit, ze konecne nekdo dela svou praci poradne a nejde mu jen o body…
 Alca

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1177
23.2.07 17:04

Mě tedy nikdo nikdy prsa nevyšetřoval a za celé těhotenství už vůbec ne! Ale já to dělám sama a pravidelně. Vždy po skončení MS. Postupně si prohmatám prsa a podpaždí, ale ne bříšky prstů ale celou plochou. Někde jsem četla, že jen žena, která zná svá prsa, na nich včas něco objeví (když to tam je, že). A myslím si, že je to pravda. Pravidelným samovyšetřováním prsní tkáň dobře poznám a nějakou (i malou) bulku bych určitě našla. Samovyšetření mi trvá tak 10 minut. A jde jen o zvyk - asi jako čištění zubů. Docela se divím, kolik vás píše, že se nevyšetřuje. Myslela jsem, že je to dnes opravdu samozřejmost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6545
23.2.07 17:18

Při první návštěvě gynekologa jsem obdržela leták a nikdy nehlídala.

Ani v těhu nikdy mě nekontrolovali.

Po odstavení se mi pořád hodně nalévala prsa a cítila jsem se od toho špatně ,tak mi dr vzala krev a poslala mě pro jistotu na ultrazvuk. Prý to bylo v pohodě, nevim. ale po roce mě poslala znovu, prý tam jsou malé změny, tak mě bude posílat každý rok. A od té doby jsem si párkrát sáhla.

Poznala jsem při tom UZV, že tam něco viděj podle toho, že se u každé strany na jednom (vždy jiném) místě zdržela doktorka. A tak jsem si prohmatala sama ta místa a necítím nic. Ale už si to zkouším hlídat a jak říkám, už mě budou posílat, tak snad…

Ale je pravda, že všude se mluví, že dr to udělá při první návštěvě (což u toho, kdo jde úplně poprvé, by nebylo od věci) stejně, jako že na počátku těhotenství dr zkontroluje prsa a případně doporučí masáže či tvarovače. A prd ho…

G

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
488
23.2.07 18:52

Mně vyšetřuje prsa téměř při každé návštěvě gynekolog (jenom když jsem kojila, tak ne) a dostala jsem od něj i instrukce jak a kdy se vyšetřovat pravidelně sama. Ale abych byla upřímná, tak to pěkně flákám… :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
629
15.3.07 17:29

Mám dotaz. Mám velké prsa a proto mám pocit, že tam mám samé hrudky, atd. Prostě nevím co tam mám vlastně hledat a co je špatně. Ještě k tomu mám jedno prso větší takže naboku mám více zatvrdlin než na druhém, prostě jsem z toho paf, mám pocti že tam toho mám plno.Jak má vlastně vypadat to co tam být nemá? Je to pouze malá kulička pohyblivá nebo velká hrouda bolestivá nebo jak?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
629
17.3.07 13:25

Prosím nikdo neporadí?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24
30.3.07 15:17

prsa

Ahoj já mám také velká prsa moje první vyšetření mi doporučila moje doktorka protože jsem tam měla uzliny a to mě bylo teprve 15 a tak jsem šla na mamologii a tam zjistili bulky ale nebylo to ještě na opareci a od té doby tam chodím každý rok a dr mě posílá na ultrazvuk. Ale od té doby se to zlepšilo a i v těhotenství bylo klid. Sice mě prsa začínají zase bolet ale jen před menstruaci. Jinak je vše OK. Prsa si občas kontrolůuji sama ale gynekolog mi nikdy prsa neprohlížel. Zatím ahoj

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24
30.3.07 15:21

prsa

Milá Lajlo tvé hrudky si nedovedu troufnout co to je ale jestli nejsou úplně tvrdé tak to můžou být jen uzliny. Kdyby to byla bulka tak ta je prý hodně tvrdá teda co jsem slyšela v televizi. Ale neboj nic vážého to nebude a jestli máš obavy zajdi si na mamo a oni tě tam vyšetří a popřípadě pošlou na ultrazvuk. Neboj nic to nebude. Ahoj

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4497
3.4.07 16:21

Já si prsa kontrolovala vždy týden po menstruaci. Poctivě každý měsíc! Co se týká mého pana doktora tak já na něj ve všech ohledech jen a jen pěji chválu a co se týká vyšetření prsou tak je to stejné. Jednou za rok vyšetří a při vstupní prohlídce se pral zda vím jak na to, zda stačí leták nebo má poradit.

Lenka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast