Výška fundu

5
12.5.06 08:15

Výška fundu

Ahojky,jsem ve 26tt a mám naměřenou výšku fundu 22cm,dle křivky vzadu v průkazce je to pod tou optimální hranicí (o 1cm méně)-z té vyplývá,že fundus by měl růst týdně o 1cm a mě za posledních 14dní rostl tedy jen o 0,5cm.I bříško mi začlo růst nějak pomaleji-jen 0,5cm za týden,prostě mám strach,jestli nezačínám mimi retardovat v růstu-mám poruchu srážlivosti krve,tak třeba jestli nejsou zhoršené průtoky pupečníkem.Dr.mě (jako vždy)odbyl a nic mi k tomu neřekl.Máte některá podobné zkušenosti-fundus menší než by měl být a přitom mimi OK.Na UZ jdu až za tři týdny-teprve ten ukáže.Díky moc

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1512
12.5.06 08:26

ahoj,

nechcem ta strasit, ale skus ineho dr. ja som mala vacsi ako mal byt, myslela som si ze je vacsie mimi a bolo to vela plodovky. nakoniec to zle dopadlo. lenze doktori k prvemu tehu pristupuju tak ze to je 1. tehu a nie je to choroba… pre tvoj klid skus ineho… neviem ci je to take lahke. trebars tam kde chces rodit… drzim palce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
354
12.5.06 08:32

Dancul prosím, co může znamenat mnoho plodové vody?Jsem už ve 27.týdnu těhu a doktoři mě pořád kontrolují, stále nějaké utz,ale tvrdí, že se nemám znepokojovat.Mám prý jen mírný polyhydramnion, ale teda proč tolik kontrol??Jsem z toho zmatená.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
261
12.5.06 08:45

Ahoj, mne jeste nemerili vubec vysku del. fundu, to meri pravidelne???

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26857
12.5.06 09:38

Tak mě ještě nic takového neměřili. Neměřili mi ani obvod bříška. Dr. jen párkrát kontroloval prcka na UZ a teď mi při každé návštěvě kontroluje čipek. Ale fundus fakt nevím :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
472
12.5.06 10:06

Ahoj,
holky fundus vám vždycky „měří“ dr. minimálně pohmatem, i když vám to neřekne, jde to krásně poznat, kam děloha sahá, samy to taky určitě poznáte… :lol: Novější určení výšky fundu je v cm, ale hojně se používá i starší označování dle tří orient.bodů - stydké spony (S), pupeční jizvy (P) a žeberních oblouků (X).
Např. já mám teď už permanentně X/4 tzn. fundus je 4 prsty pod oblouky žeberní.......pár týdnů před porodem fundus pak mírně klesá. :!

Viz. :idea: http://www.porodnice.cz/default.asp?…

Všechny tabulky ohledně těhu jsou vždy PRůMěrNé a tudíž orientační!!! :! :! Každý plod má geneticky dáno trošku odlišné tempo růstu a tudíž i v závislosti na tom i roztahování dělohy. :wink: Každopádně, pokud tě tvůj dr. odbývá, když vidí, že jsi nervózní, tak by to pro mně bylo indikací ke zmněně nebo minimálně vyjasnění pozic - TY jsi klient -pacient , ON je tu k tvojí dispozici a je placený z tvých daní a tvého zdravotního pojištění!!!! A jestli má problém, ať jde dělat do jiného sektoru! :wink:

Cami + 2prcci 33tt

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
643
12.5.06 10:51

Ahoj,
já jsem měla ve 26tt SF přesně na té plné čáře v tabulce, ve 32tt o 2cm víc než ten průměr a teď ve 37tt mám SF 30cm, což je 5cm pod průměrem (až pod tou přerušovanou čarou). Já bych se tím vůbec nestresovala, každá jsme prostě jiná a tabulky jsou jen orientační.
O velikost mimi bych neměla strach, naše malá je i přes takové SF pěkný cvalík, prý má už teď 3200g :D

Takže nezoufej a užívej si těhu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26857
12.5.06 11:45

cami díky za vysvětlení. On to asi kontrolovat bude, jen o tom nevím. Bříško mi ohmatává taky při každé kontrole. Já si ho nemůžu vynachválit. I když je ve městě ještě jeden Dr., se kterým jsem se potkala v nemocnici a ten je ještě jemnější. Až ten můj půjde do důchodu, tak vím, kekomu se přehlásím :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5525
19.3.07 17:05

nejak jsem se uklepla :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
22.3.07 17:54

cami, jen bych ti chtela uvest na pravou miru, co znamena X/4 X je procesus xyfoideus, neboli mecovuty vybezek kosti hrudni, zadne zaberni oblouky rozhodne nemame:-))

• Citovat
  • Upravit
133
23.3.07 15:21

Ahoj,

já měla od začátku těhu SF vyšší než ta nejvyšší hranice. Ve 36tt jsem měla 41 cm. Rodila jsem ve 36tt a syn vážil 3650 gr.

U dcery jsem měla ve 39tt SF 36 cm a vážila 3580 gr.

Mně doktor řekl, že SF není moc přesné, protože někdo může mít více plodové vody a ať se tím nestresuju, že se nevejdu do křivky. Horší by prý bylo, kdybych byla pod minimem. Důležitější a přesnější je prý UZ.

Erika

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8927
12.7.07 09:43

Mimi moc nízko

Ahoj holky, poradila byste mi některá, co znamená, že je mimi moc nízko? Teď mě doktor měřil mám výšku fundu 23cm. Ale neřekl mi, co to znamená, riziko předčasného porodu? Za 14 dní jdu na kontrolu a jesli mimi nepovyskočí nahoru, tak mě chce nechat doma. Jsem ve 26tt. Dal mi zobat hořčík a koupila jsem si podpůrný pás. Předem moc díky za rady.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5525
12.7.07 11:43

badelo, nemusi to znamenat nic, casto to byva, kdyz cekas druhy dite… pak to muze znamenat, ze je mimi uz sestouple a tlaci na vchod, ale to by mel lippoznat spodnim vysetrenim… a pak to taky muze znamenat male mimi, ale to by mel zjistit na UZ

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8927
12.7.07 13:13

Dík za uklidnění :-)

Ahoj Zdeníku, čekám první mimi a tak jsem z toho trochu nervózní, ale malá je dole už od začátku, tak to asi problém není. Velikost má normální, tak těžko říct co to je, asi by mi to doktor řekl, kdyby to věděl. V práci jsou naštěstí vstřícní i když jsem ještě nezaučila nástupkyni. Ale zdraví je přednější. Díky moc za reakci a přeju hezký den.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5525
12.7.07 13:20

takjestli ma normalni velikost a i mnozstvi vody je normalni, takjde dr. zrejme o prevenci tlaku na vchod a predcasneho otvirani…
to se deje postupne, takze pokud budou kontroly ok, tak je to ciste jen prevence :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí