Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahojky chtěla bych vás poprosit o radu a taky o vaše srovnání výšky fundu v těhotenství, já byla nyní na kontrole a v 16+3 t.t. mi naměřil 14 cm, není to málo? děkuji za odpovědi ![]()
Ahojky…já se tím teda moc nezaobírala (stačilo mi, že doktor při prohlídce konstatoval, že je vše OK) - ale pro info
:
12tt: 11cm, 15+1tt: 13cm, 18+1tt: 17cm, 21+1tt 21cm a (prozatím poslední) 24+1tt: 24.
V těhu průkazce je každopádně i graf, na kterém si můžeš ověřit, jestli jsi v normě (podle mě naprosto) - můj doktor to tam přímo zakresluje. Hezký den ![]()
Já nevím,nějak jsem to neřešila.Stačilo mi,když doktor řekl,že je to OK.
Jen jsem chtěla říct,že v každé těhotenské průkazce není graf na výšku fundu a každý gynekolog to nezakresluje.
Já jsem měla v prvním těhotenství průkazku s reklamou na Caĺibrum,tam nic takového nebylo.Jen tabulky,výšku doktor nepsal,jen CS.U druhého těhu jsem měla jinou průkazku,tam to bylo,ale doktor to tam nezakresloval.
Měla jsem u obou těhu stejného lékaře,ale taky jsem si všimla,že průkazek je víc typů ![]()
Jaj, tak já jsem v motolské rizikové poradně od začátku těhu (teď už 32tt) a nikdo mi výšku fundu ani jednou neměřil a tudíž ani nikam nezapisuje
Tak snad o nic nepřicházím… ![]()
Já se tím zaobírala pořád, zpětně hodnotím, že to byla blbost. centimetr tam, centimetr sem, ono záleží, jak se ohneš, natáhneš na křesle. Myslím, že už se to měří jen ze zvyku, aby se vyplnila kolonka do průkazky - růst plodu a množství plodové vody se stejně hodnotí na UZ přesněji. Ve 20 tt budeš mít UZ, tak zkus vydržet bez nervů. Jinak ty centimetry jsou i na grafu v průkazce. Mě neměřil v centimetrech a le vždy počet prst. pod/nad stydkou kostí/pupkem/sternem.
Já měla u prvního těhu jinou doktorku a ta to taky neměřila. Takže teď jsem byla docela v šoku, když na mě doktor šel s centimetrem ![]()
Ahoj, já tedy nevím kolik by to mělo být, ale jen radím HLÍDAT! Mně doktorka vůbec neměřila a v 36. týdnu mi zjistili potom u Apolináře, že je miminko silně hypotrofické… Moje gynekoložka se tím vůbec nezabývala i přesto, že jsem upozorňovala na „malé břicho“…
Mě to doktor taky nikdy neměřil, nikdy … no a v 36. týdnu mi v nemocnici zjistili, že miminko růstově zaostává (odpovídalo 34.tt = min. 2 týdny už nerostlo) a muselo ven ![]()
Tudíž bych já za sebe řekla - určitě sledovat, i když asi plno doktorů na to z vysoka p**í. /BTW - na příští těhu už chci přejít k jinýmu gynekologovi/
… a ještě tedy asi dodám, že jsem také měla a upozorňovala na „malé břicho“ (v 8. měsíci jsem měla váhový přírůstek jen 4,5kg), takže kdo má pocit, že málo přibírá a břicho se neblíží bubnu, tak určitě doktora vyburcovat k akci!!!
Tak měn to dr měří od oka.Na poslední ko v 16+2 jse měla 15cm a řekl že mimčo krásně a o mc vyrostlo ave střed mi bral plodovu tka viděl mimi i přes UZ to jsem byla 17+4 a najendou že je miminko nějak malinké
ta si vyber no…ato beru vitaminky hold nerodm velké děti syn měl 2900gr ve 37tt jsem spíš menší a hbeněší takže bych toh obříkaneměla ani kam dát.Takže uvidíš časem ja mimčo poroste třeba nebudeš mít obříka:)
Ahoj holky jsem 25+1 tt a vyska fundu ve 23+4 je 20 cm je to ok nebo to máte jinak ?
17 plus 2 - 15 cm
21 plus 2 - 18 cm
25 plus 2 - 23 cm
28 plus 2 - 24 cm
tak nevím jestli ti to pomůže
@Almidrobali píše:
Moc děkuji holky ❤️????
Hele myslím že je to celkem dost individuální a taky jak se to změří. Stačí kapku poposunout metr a je tam o centák, dva jinak.