Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@Anonymní píše: Více
Ještě možná jeden dotaz. Ony se ty odpovědi na internetu odst lišily. Myslíte, že priznakem ALS jsou svalove zaskuby, které se ale objevují po celem tele? Někde jsem četla, že u ALS jsou spíš lokalni, aby to bylo na Wikipedii. Tak si tím nejsem na 100% jistá.
@Anonymní píše: Více
Když už hledáš, tak ti určitě vyjel i syndrom benigních fascikulací.
ALS určitě nemáš.
Ahoj, co se týče ALS (amyotrofické laterální sklerózy), není to nemoc, kterou by šlo diagnostikovat jen na základě krevních testů. ALS se totiž zjišťuje především neurologickým vyšetřením, elektromyografií (EMG), a sledováním příznaků, ale v krvi by se to neukázalo.
Pokud jde o svalové záškuby, ano, mohou být jedním z příznaků ALS, ale ve většině případů jsou tyto záškuby lokalizované na konkrétní část těla (např. ruka nebo noha) a postupně se zhoršují. ALS obvykle také doprovází svalová slabost a atrofie (úbytek svalů), což jsou příznaky, které by tě určitě trápily mnohem víc než jen samotné tiky.
Co se týče záškubů po celém těle, často to bývá způsobené stresem, únavou, nedostatkem minerálů (jako je hořčík), nebo třeba právě tím ADHD. Navíc, pokud ti lékařka řekla, že máš nízké železo, to může být další faktor, protože nedostatek železa může také způsobovat různé svalové problémy.
@dva_chlapi_v_chalupe píše: Více
Mockrat dekuji. Jsem mnohem klidnější ![]()
Dobrý den.
Zkoumá se při genetických testech přítomnost návykových látek u dospělého člověka? Je to ve výsledcích někde vidět?
Děkuji
Ahojte, tak posledni dva tydny mam neuveritelny strach z ALS. (mívám velice časté svalove tiky, ale trpím ADHD a myslím, že i momentální stres má na to vliv.)
Každopádně jsem byla u lékařky na odběry a říkala, že je vše v pořádku jen mám nižší železo. Chtěla jsem se teda zeptat zda by se případné ALS ukázalo v mojich krevních testech nebo ne?
Mockrat byste mi pomohli.
(P. S. samozřejmě se jsem si to googlila, ale nebylo to tam přesně řečeno, tak proto se ptám zde)