Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj, mně je 36 a u prvního dítěte před dvěma lety mi vyšlo riziko 1:250 a narodil se úplně zdravý kluk, teď čekáme druhé a riziko vyšlo 1:370 a čekáme zdravou holčičku. Ono, ten prvotrimestrální screening je hodně o věku a o statistice..
První, co jsem se zajímala, byla tloušťka šíjového projasnění (zkratka NT), zda jsou na UTZ přítomny nosní kůstky a když bylo vše ok, tak jsem to dál neřešila.
Ja jsem mela 1:20800.a je me 27let.Ale myslim si ze muzes byt v klidu kamaradka o dva roky mladsi nez ty mela 1:1400 a ma zdravou holcicku. Hlavne klidek, a nestresuj to miminku skodi.
Ahoj, zbytečně se zabýváš něčím, čím vůbec nemusíš. Vyšlo ti to negativní ne?
Mně vyšel pozitivní a to pak máš nad čím přemýšlet. Náš malinkej je i přesto zdravej ![]()
Radím ti neřešit zbytečnosti, akorát se tím můžeš vynervovat, místo aby sis užívala co nejvíc pohody v tomhle krásným období ![]()
Já měla z krve 1:120 a kombinovaný 1:1600, směrodatný byl pro mě ultrazvuk, kde bylo všechno v pořádku, ale je mi 38 a mám vyšší váhu, takže jsem s tím počítala, že tak krev vyjde nic moc. Odmítla jsem i aminocentézu. Taky jsem trošku víc v klidu, protože už jedno zdravé dítě mám a tam to taky nevycházelo nějak zázračně. Pokud bych měla pod 1:50 tak bych to řešila.
Díky holky, uklidnili jste mě
Akorát mi přišlo zvláštní, že mi brali krev i ultrazvuk ve stejný den ![]()
@Annie123 píše:
Díky holky, uklidnili jste měAkorát mi přišlo zvláštní, že mi brali krev i ultrazvuk ve stejný den
Mně taky, dělá se to tak často.
U nás ve městě berou krev 14 dní předem jenom ve fakultní nemocnici, kde je screening hrazený pojišťovnou.
@Annie123 U nás je to tak, že pokud je člověk u doktora v nemocnici berou a pak utz. Pokud se tam člověk objedná odjinud, tak to dělají najednou a hned jsou výsledky.
Ahoj holky, jdu si prosim pro radu…
Dnes jsem byla na 1. Screeningu 12+6, čekám první mimco a je mi 36… Trizomie 21 mi vyšla 1:210 populační riziko a 1:4206 upravené riziko…
Screning je negativní a doktor rekl, ze je vse v pořádku, ale v druhé větě me rekl o testech na plodovou vodu a odběrech krve a na závěr aby jste jednou nelitovala, ze jste na tom nebyla… Vůbec nevím co si z toho mam vzít. Poradíte prosim?
Moc děkuji
@Blondie8730 píše:
Ahoj holky, jdu si prosim pro radu…
Dnes jsem byla na 1. Screeningu 12+6, čekám první mimco a je mi 36… Trizomie 21 mi vyšla 1:210 populační riziko a 1:4206 upravené riziko…
Screning je negativní a doktor rekl, ze je vse v pořádku, ale v druhé větě me rekl o testech na plodovou vodu a odběrech krve a na závěr aby jste jednou nelitovala, ze jste na tom nebyla… Vůbec nevím co si z toho mam vzít. Poradíte prosim?
Moc děkuji
Máš si z toho vzít, že tento test byl negativní, ale není na 100% a pokud chceš větší jistotu, že plod je v pořádku, máš další možnosti.
@Blondie8730 Ono musíš vzít v potaz to, že prostě nad určitý věk (nad 35) se automaticky zvyšují rizika. A proto by tě měl lékař informovat o dalších případných vyšetřeních už vzhledem k věku.
Byť u nás to teď ve druhém těhotenství dopadl screening negativně, šla jsem na testy z krve (konkrétně Prenascan). Je to zase jen další screeningové vyšetření, které navíc něco stojí, ale pořád doplnění 1. screeningu neinvazivní formou. Já jsem tedy na ten test šla také z důvodu, že první těh. se ukončovalo z důvodu genetické vady (ale již tehdy jsem měla pozitivní scr. a následně jsem podstoupila amniocentézu).
Ta jeho forma dovětku je trochu na ránu, o tom žádná.
@Blondie8730 Ahojky, je mi 38 let, dneska jsem byla na 1. screeningu a mám hodnoty T21 - populační riziko z1:113, upravené 1:2254… a na žádné jiné testy mě neposílají… ale jsem z toho teda nervozní
@Tvigy a aspon te informovali, jake jsou pripadne dalsi moznosti….?
Ona to kazda klinika nebo lekar maji trochu jinak. Nekde ti daji doporuceni jiz na 35 let automaticky, nekde az nad 40 let…. Nekde asi vubec nic no ![]()
Jestli jsi nervozni a nemate hluboko do kapsy, tak pro uklidneni si muzes necchat udelat nejaky NIPT (neinvazivni test z krve, kde se zejmena zjistuji ty tri gen. odchylky plus par dalsich vcetne toho, ze mohou zjistit pohlavi).
@Tvigy
Ahojda, chapu tvoje pocity, byla jsem take úplně na nervy…Pro jistotu jsem konzultovala vysledky celeho screeningu ještě s primářem gynekologie a rekl me, ze si nemám dělat starosti, ze je všechno v pořádku a další testy nejsou potřeba… pokud máš nejakou možnost, tak bych se určitě zeptala jeste nekde…
5× screening v pořádku, u šestého dítka věk 32let..vyšel pozit. 1:137 (nějak),odběr z placenty, negativní a máme zdravou holčičku ![]()