Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Zdravím, kamarádka je těhotná a má problém.
Nyní je na přelomu 28. a 29. týdne a její miminko je prý moc malé. Lékaři ji straší, ale ráda bych jí pomohla a řekla, že se nemá čeho bát, aby nebyla zbytečně ve stresu. Posledně u doktora mělo 875g a mělo by mít už kilo. Nějaké zkušenosti s tím, když plod neroste tak jak má? ![]()
Každý dítě roste jinak. Naše dcera byla podle „tabulek“ na netu menší celé těhotenství. Narodila se normálně, dva dny přenášená a měla 3kg. Na velkém utz byla o týden a půl menší, doktor mi jen řekl že ok, že prostě jen bude menší po mně (mám 153cm), takže tak. Ale musí vědět asi spíš její doktor jak moc neodpovídá a jestli je vše ostatní v pořádku.
Tak ono zalezi, jen z hmotnosti nelze moc rict…Navic tu jen odhaduji, lepsi by bylo zmerit (meri ruzne casti tela, velikosti hlavicky, briska atd). Meli by ji zkontrolovat prutoky, zda je dobre vyzivovane atd. Muze byt proste mensi (jak velka je ona a manzel?), nebo to muze znamenat dost zasadni problem.
Zkusenost mam pouze zprostredkovanou (z rodiny), sestrenka mela obe deti hodne male, ale sama je drobna.
Pokud vím dobře je tam odchylka cca 300g. Takže mi to přijde úplně zbytečný strašení.
Tak pokud by to měl být problém tak by jistě lékař patral po příčině..já měla špatné prutoky v pupecniku, proto moje miminko nerostlo.
No, ta váha je jen odhad a 125 gramů se klidně seknout mohli. To dožene.
@waneru To byla i moje nejmenší- nerostla téměř už tak od 33 tt, narodila se ve 38 tt a měla 2,4 kg- teď je to už pořádnej buřt 4,5 měsíce
a má 6 kg
![]()
@waneru Moje dite odpovidalo „tabulkam“ do 37tt, v porodnici najednou zjistili v tom 37tt ze jim odhad vychazi na 2600g. Narodila se ve 40+0 s 2380g… Dulezite jsou prutoky, plodovka, placenta..