Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Zdavím všechny Maminky,
ve středu jsem byla na odběru plodové vody kvůli věku 1 screening vyšel dobře, ale bylo mi doporučeno kvůli věku 39let jít na odběr plodové vody. Trochu mě znepokujuje, že čtu příspěvky, že někdy vyjdou výsledky že z 20% tam hrozí riziko nějaké mentalní retardace jak se máte pak rozhodnout myslela jsem, že plodovka vyjde 100% je postižené nebo je zdravé… a taky čtu že i když vyjde špatně tak to nemusí být pravda…
Děkuji za reakce kdo tím prošel…
Ráda si zde přečtu odpovědi. Také mi byla doporučována amniocentéza pouze kvůli věku. V den porodu 35 let. Odběr jsem prozatím odmítla, jelikož první screening byl negativní.
@yvonečka píše:
Ráda si zde přečtu odpovědi. Také mi byla doporučována amniocentéza pouze kvůli věku. V den porodu 35 let. Odběr jsem prozatím odmítla, jelikož první screening byl negativní.
Já čekala své třetí dítě těsně před 44. narozeninami. Prvotrimestrální screening dopadl výborně, tak jsem vůbec neřešila odběr plodové vody kvůli věku. Narodila se mi zdravá holčička ![]()
Já měla taky negativní po 24hodinách mi řekli první výsledky na ty 3 nejběžnější vady to mám v pořádku, ale bojím se těch za 14 dní co tam vše je za vady jestli je to přesné, přijde mi jít ve 20tt těhotentství na ukončení hrozné a jeslti ty výsledky jsou 100%
@Rea 001 no, mě to přišlo až trošičku zvláštní, že přesto, že mi paní doktorka řekla, že mám lepší výsledky než mají kolikrát dvacetileté ženy, ale kvůli tomu věku by ten odběr doporučila…
tak to pro mě opravdu nebyl argument. Gratuluji ke zdravé princezně!
![]()
Mně to bylo doporučeno genetičkou, že plodová voda odhalí i jiné vady než se dá poznat ze screeningu, že je to prostě pořád nejlepší vyšetření… byla jsem na Gennetu v Ústí nad Labem
@LuciBart a jak ti vyšel screening? Nebo z jakého důvodu tedy si podstoupila odběr? Mě přijde, že ten gennet je na to vyloženě ujetej, mě tam právě taky pořád honí na odběr.
Ale argument žádný.
nestresuj se, pokud máš screening negativní, bude s největší pravděpodobností vše v pořádku. ![]()
@yvonečka píše:
@Rea 001 no, mě to přišlo až trošičku zvláštní, že přesto, že mi paní doktorka řekla, že mám lepší výsledky než mají kolikrát dvacetileté ženy, ale kvůli tomu věku by ten odběr doporučila…tak to pro mě opravdu nebyl argument. Gratuluji ke zdravé princezně!
![]()
Mně vyšel výsledek taky úplně perfektně. Vůbec nechtěli věřit, kolik mi je let. A měla jsem skvělého doktora na ultrazvuku. Věděla jsem, že pokud on mě na odběr nepošle, můžu si být téměř 100% jistá, že je miminko v pořádku. Měla jsem ho už v druhém těhotenství a při malé jsem si ho vyloženě vyžádala. A děkuji za gratulaci ![]()
@LuciBart plodovka je 100 pro.. Já měla jít taky kvůli věku a nešla jsem ![]()
@yvonečka píše:
Taky jsem odmítla, je mi 38.. Nechápu, proč to preventivně riskovat. Maly je ok
Riziko výskytu všech možných i nemožných chorob trvá až do smrti a po narození se ještě zvětšuje, takže jsem na žádný takovýto screening nešla a měla jsem klid. Nechala jsem si udelat pouze ultrazvukový a pokud bude ještě nějaké další tehotenstvi, budu postupovat zrovna tak.
Genetické vady odhalené ambiocentézou jsou stoprocentní. Není pravda, že by mohla být falešně pozitivní, i když se najde dost dementů, kteří to tvrdí. Co se týká té pravděpodobnosti mentální retardace, tak to je u vad, které mají takzvanou mozaiku. To znamená, že vada vznikla až při dělení embrya a postižení genomu není ve všech buňkách, ale pouze v části. Míra postižení se pak vyčísluje podle počtu postižených buňek. To ale opravdu vzácné.
Také si zde ráda přečtu odpovědi. I mně byl nabídnut odběr plodové vody pouze a základě věku (v době porodu 39). Byla jsem v Gennetu v Praze, paní genetička to zhodnotila slovy, že sice screening je negativní, v rodině žádnou genetickou zátěž nemáme, ale přeci jen plodovku doporučuje, protože odhalí to co ultrazvuk ne. Tak váhám, zda na odběr jít nebo ne.
Vynechala jsem 1. screening úplně, v době porodu mi bude 38, a mám to bez stresu. Nevidím žádný důvod, běhat na odběr plodovky při negativním screeningu. Pokud si to žena z nějakého důvodu sama přeje, pak je to samozřejmě v pořádku, ale tlačit do toho preventivně každou, mi nepřijde rozumné.
On se ten odber plodovky doporucuje skoro vsem nad 35 let. Mne prijde ujety nechat si zaplatit ten prvotrimestralni screenig a pak jeste zenskou automaticky posilat na plodovku kvuli veku. ![]()