Výsledky z prvního screeningu

28
5.2.24 19:41

výsledky z prvního screeningu

Ahoj holky,

mám za sebou první screening v těhotenství a jsem z toho špatná. Paní doktorka mi řekla, že výsledky Trizomie 21 nevyšly pozitivně a poslala mě na genetiku, kam jdu za 14 dnů na odběry. Celý den jsem mimo, hodně jsem probrečela a myslím na nejčernější scénáře.

výsledky z testu mi vyšly:
T21 populační riziko 1/968, upravené riziko 1/668
T18 1z2533, T13 7989
nosní kost přítomná, trojcípá chlopeň Doppler normální
lebka, páteř, ruce, břicho atd je vidět nebo zdá se v normálu

Příspěvek upraven 05.02.24 v 19:53

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
28
5.2.24 19:46

Výsledky screeningu a preeklampsie negativní. Při ultrazvuku řekla, že je vše v pořádku a dítě se vyvýji dobře, že je to kluk a potom nás posadí na zadek s tím, že výsledky krve na T21 je špatný. Na genetiku jdu až za 14 dnů a mám pcoit, že se brzo zhroutím. Ve zprávě píše o dalším vyyšetření fetální DNA nebo možnost odběr plodové vody, myslíte že jsou výsledky tak špatné? Od rána nedělám nic než vyhledám a pročítám diskuze. Do těch 14 dnů + další čekání na výsledky to s manželem nezvládneme, ten fetální DNA test se myslí ty Prenascan/Panorama? Vyplatí se to?

NT 1,93
volný beta hCG 102
PAPP A 5,370
srdeční frekvence 154 úderů

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Val6
5.2.24 20:09

Tak 1:668 není zase tak hrozné, ale jestli nemáte problém s penězi, tak bych se hned zítra objednala na ten nipt test a budete mít klid. Ty výsledky jsou docela rychlé myslím 10 dnu mi trvala panorama.

• Citovat
  • Upravit
11825
5.2.24 20:28

Tvé výsledky jsou řekla bych šedá zóna…jako pozitivní je myslím brán výsledek pod 100… Jestliže byl utz vporadku je pravděpodobnější že dítě bude zdravé. Pokud máte dost peněz objednejte se na ten placený odběr krve. 100% jistotu dá odběr plodové vody který lze ale až od 16tt…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28
5.2.24 20:46

Na 19.2 jsem objednaná na další odběry s tím že si zavolám pro výsledek 21.2. Momentálně jsem dle CRL 13 týdnů + 6 dnů. Jaký test mi budou toho 19 dělat? Nebo to budou zase odběry krve? Na Genetice jsem zašla se zprávou od pí. doktory a tam mi jen řekli, že se mám dostavit toho 19. na odběr.

a na ten odběr prosím zajít nejlépe kam? Gennart nebo Profema - jsem z Prahy? Někde píšou o panorama, někde zase o prenascana a já jsem už trochu zmatená, ale asi se jedná o ten samej test.

ten volný beta hCG 102 IU/I ekvivalent k 2,198 MoM
PaPP ekvivalent k 0,895 MoM

doporučení : vzhledem k biochemii a vyššímu upravenému riziku pro T21 než je populační ad genetická konzultace
Jedná se o moje první těhotenství a je mi 25, nečekala jsem takové výsledky. :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3377
5.2.24 21:26

Myslím, že tvoje výsledky jsou v šedé zóně. Moje zkušenost u první dcery : 19 let, v podstatě zdravá, jen teda před těhotenstvím jsem kouřila.
Ultrazvuk naprosto v pořádku, krev špatné výsledky = riziko Downa bylo hodně vysoké, mám dojem, že to bylo snad i méně než 1:50, ale to už si přesně nevybavuju). Konzultace na genetice, ihned odběr z placenty, druhý den výsledky = zdravá holčička. Spát a krev mi vyšla i u druhého těhotenství 🤷‍♀️
V tvém případě chápu tvůj strach, ale podle mě to bude v pořádku :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Val6
5.2.24 21:40

@Tancez možná odběr plodové vody?
Jinak já byla v profema v praze doktorka Frisová je vyhlášená co se týká vyhledání vrozených vad. A před panorama testem dělá sama ještě ultrazvuk. Akorát je to asi trošku dražší než jinde. Ale dívala jsem se na ten druhý co zmiňuješ a vypadá to dost podobně.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
5.2.24 21:40

Já jsem asi natvrdlá, ale co je na výsledku 1:668 špatného? Vždyť je to obrovský rozptyl?
Jinak pro zakladatelku - ty krevní testy bych si v tvém případě nedělala. Zbytečně vyhodíš 20 tis. a výsledek bude zase jen zápis pravděpodobnosti. Pokud chceš mít 99,9 jistotu, pak jedině odběr plodové vody. Pokud se z nějakého důvodu pohybuješ v šedé zóně, což vůbec nechápu, pak ten krevní test ti může vyjít obdobně. I když ten krevní test stojí 20 tis., tak ti nedá výsledek ano, ne, ale tu pravděpodobnost.

• Citovat
  • Upravit
Val6
5.2.24 21:42

Je tam vlastně rozdíl v tom, že u těch panorama atd se bere jen krev takže není riziko pro plod, u plodovky je nějaké riziko asi 1% potratu, ale zase je o něco spolehlivější než ten krevní test.

• Citovat
  • Upravit
17
5.2.24 21:45

@Val6 to není pravda, ta krev nikdy není tak průkazná jako plodovka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Val6
5.2.24 21:46

@aldís však píšu, že plodovka je o něco spolehlivější.

• Citovat
  • Upravit
Johynka
5.2.24 21:56

Ahoj, mne na prvním screeningu vyšlo tohle :( byla jsem na panorama testu kvůli ty trisomii 18 a to mi potvrzené nebylo a malý se narodil úplně v poradku, preeklamsii jsem taky neměla

• Citovat
  • Upravit
28
5.2.24 22:06

@Johynka

Ja to mam takhle, chci jit na ty krevni testy. Omlouvam se za ten spimavej papir(obraz), ale z toho soku a place se mi spustila krev z nosu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28
5.2.24 22:09

Pokud to chápu správně, i z různých diskuzí, tak je moje šance na downův sice střední, ale na riskování plodové vody to „nestojí“?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Val6
5.2.24 22:18

@Tancez to je jakože na vašem zvážení jestli to riziko považujete za velké nebo malé na to riskovat to 1% potratu při plodovce za cenu jistoty. Ale při tomto nálezu je 667 plodů zdravých a jeden nemocný. Mě osobně by za to asi plodovka nestála, pokud by ultrazvuk byl jinak úplně v pořádku, šla bych na ten nipt a pak se rozhodla co dál podle výsledku.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí

Babylove Prsní vložky