Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Billi píše:
Logopedická péče je sice založená na práci doma, ale stejně je potřeba mít kvalitní vedení.
My chodili 1× za 3 měsíce na 10 minut. Za rok a půl této „péče“ překvapivě neudělal žádný pokrok.
Teď chodíme 1× za 14 dní, ale dodnes jsme se s ní nedostali na nápravu hlásek, protože pořád řeší slovní zásobu. Syn u ní nemluví a ona mi nevěří, že mluví. Takže babička sehnala kamarádku, co jí poradila, jak na to a doma dřeme sami. Logopedka vždy jen prohlásí, že je šikovný a říká to dobře.
tak slovni zasobu neresime tu ma nadprumernou ![]()
@Marki1985 píše:
tak slovni zasobu neresime tu ma nadprumernou
Syn ji má taky nadprůměrnou, ale u ní mluví jednoslovně a omezeně. Tím jsem chtěla říct, že to chce najít kvalitní logopedku, která bude řešit to, co je nejvíc potřeba.
@Marki1985 píše:
zadnou techniku nezminovala
To mi přijde divné, už s druhou dcerou chodíme k logopedce a vždy vysvětlila jak to písmeno správne vytvořit. A to pak trénujeme.
V tom případě procvičujte L, na D se teď vůbec nesoustredte. Nyní procvicujete souhláskové shluky s L. Až budete mít perfektně zvládnuté L, pravděpodobně se začne s hláskou D, pak začnou sykavky a R, Ř a to už jde rychle 🙂..držím palce…a D-T teď nemusíte řešit, cvičí se vždy jen jedna hláška, je to pro děti hodně náročné 🙂 nebojte všechno půjde
Mam mnohaletou zkusenost s logopedy. Prvni, na kterou jsme narazili, nemela zadne vysledky. Porad jen chvalila, zadny posun. Dostali jsme doporuceni na jinou, nastesti u nas v dure. Ta nam napravila 3 deti. Slovni zasobu neresila, do sešitu vzdycky nakreslila polohu jazyka, tu s ditetem trenovala. Zadala pisemne slova, pozdeji vety, basnicky. A doma jsme frceli. Ale vedeli jsme, co mame delat. Kontrola tak jednou za mesic. Logoped ma zkonrolovat, nacvicit novinku, zadat trenink. Hlavni tiha napravy reci lezi na domaci priprave, ale musite vedet, co mate delat.
@Terka3345 zeptám se, to je ustálené pořadí v nápravě hlásek? My začínali sykavky. Resp. u logopedky jsme nikdy nic nedělali, vše doma a to je synovi 6. Pořád ještě dohání slovní zásobu (logopedka, syn na tom je dobře). Ale když jsme k ní přišli, tak říkala, že dozeneme slovní zásobu a půjdeme na sykavky.
Slovní zásobu jsme (podle ní) zatím nedohnali, ale syn už umí vše kromě R a Ř.
@Billi píše:
Syn ji má taky nadprůměrnou, ale u ní mluví jednoslovně a omezeně. Tím jsem chtěla říct, že to chce najít kvalitní logopedku, která bude řešit to, co je nejvíc potřeba.
no jo jenze kde vzit a nekrast?😂 😂 😂
@Terka3345 píše:
V tom případě procvičujte L, na D se teď vůbec nesoustredte. Nyní procvicujete souhláskové shluky s L. Až budete mít perfektně zvládnuté L, pravděpodobně se začne s hláskou D, pak začnou sykavky a R, Ř a to už jde rychle 🙂..držím palce…a D-T teď nemusíte řešit, cvičí se vždy jen jedna hláška, je to pro děti hodně náročné 🙂 nebojte všechno půjde
to ze po L naskocí R to vim ale treba ty sykavky pry trvaji dlouho uz mi z toho šibe
![]()
@Billi přesně tak, je určite pořadí v nápravě hlásek. Některé hlasky předpokládají zvládnutou výslovnost jiné hlasky. Slovní zásoba a jine související oblasti by se měly procvičovat zároveň s nápravou hlásek (pokud nejde vyloženě o diagnózy vývojová dysfazie např). R a Ř už jdou paradoxně většinou rychle 🙂 někdy naskočí i samo, fyziologicky Ř až kolem šesti let. Držím palce!
@Terka3345 synovi je 6, má dysfazii a ty sykavky jsme mu napravili sami doma, L taky. Ale sama logopedka řekla, že až bude mít lepší slovní zásobu, tak začneme se sykavkama. To mu bylo 5.
Na r to moc nevypadá, ale i u staršího to bylo víc jak rok.
Slovní zásobu má nadstandardní. Ale u logopedky používá jen to, co má zopakovat a sám nevytvoří větu o 2 slovech… ![]()
@Billi tak to jste šikovní! Vždycky se pozná, kdo doma maká ![]()