Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky.. I když si moc často nestěžuji a ani to nemám ráda, tentokrát to ze mě musí ven. Mám 10ti měsíčního chlapečka a je to od narození taková orchidejka (resp. vysoce citlivé dítko). Od narození nedokáže spát beze mě, všechny denní spánky trávím s ním. Cca od 3 měsíců bojujeme s bojkotem kojení. V zoufalství jsem chtěla přejít na UM, ale nevzal mi ani jednu láhev a ani jedno UM, a že jsem jich zkusila a takto bych mohla pokračovat.. Ale proč hlavně píšu, od narození nemá rád kočárek ani autosedačku, teď se to však dostává do mega extrému a já už ze všeho začínám být zoufalá a v depresi. Dostali jsme se do takového stadia, že ho nedokážu do kočárku a autosedačky ani posadit a připoutat. Začne strašně vyvádět, řvát prohýbat se jak luk a otáčet, no horor. Nevím si rady. Připadám si jako špatná máma. Mateřství si zatím vůbec neužívám a je mi to moc líto. Jsme proto většinou zavření doma jak ve vězení a už mi to začíná lézt na mozek. Teď navíc takové peklíčko začal dělat i v jídelní zidličce. Holky pomozte.. Poraďte.. Cokoliv 🙏 Vím, že můžu být ráda, že mám krásného zdravého kluka a ano jsem a miluju ho nejvíc na světě, ale někdy je to sakra těžké.. ![]()
A v nositku ti taky vriska? Mladšího jsem taky hodně nosila, kočár neměl rád. Ta autosedačka je horší, ale tam bych mu neustupovala, to se nedá nic dělat, do auta na strop a sedačky bych pridelala nějaké hračky a zrcátka - věčně to období trvat nebude.
Občas jsem krmila v lehatku, když mrčeli v zidlicce
V kočárku nepoutat? Na kolena do lehu?
Zkusila bych krmit někde jinde na gauči, křesle, židli. Řekla bych, že mu vadí upoutání musí se v židličce vázat? Nebo sundat stoleček jestli židlička a a zkusit dát ke stolu? S autosedačkou nevím?
Co uplatky, na vnuka to funguje. Dostane do ruky krupku a necha se poosadit do kocarku.
Co nosítko nebo krosna? Kočár máte sporťák? Otočený po nebo proti směru? A sedačku jaký typ? Možnost jít na zahradu/blízké hřiště kde by mohl lézt i teď (v nepromokavém/softshell. overalu) není? By mi hráblo asi být furt doma - stačí mi to s chrchlajici školkovou a školákem který nejde nechat lítat po venku když je kvůli práci potřebuju dát co nejdřív dokupy… To jdu aspoň sama se projít když je doma táta, to ty nemůžeš? Ale oni i ty mimina potřebujou na vzduch… Být zavřený doma není moc zdravý pro něj ani pro tebe, pak vylezete a budete hned marod… Co uplatit do kočáru nějakou tou krupkou, hračkou, kapsickou, nezkouselas?
@Tichošlápek nosítko nám fungovalo, když byl mladší. Byla to naše záchrana. Teď už ani to ne.. Bohužel. Ta autosedačka to je fakt průšvih, zkoušíme všechno možné, jezdíme s ním vzadu a snažíme se ho celou cestu zabavovat, aby se neubrečel. Ale teď je problém ho tam fakt i dostat, je už docela silný, úplně se spolu pereme🙄 lehátko už by vůbec neprošlo, je pořád v pohybu, nevydrží chvíli v klidu. Ale dekuji ![]()
Do kocaru mu dej ksiry, takze tam bude moci klecet/sedet/stat/viset jak chce.
Do autosedacky ho proste musis preprat, no.
@Micilin potřebuje cítit bezpečí, spoustu věcí řeší a má s nima problém.. Nevím, jestli jste si někdy něco četla o vysoce citlivých lidech/dětech??
@Ester2902 jestli je porad v pohybu, tak ho krm průběžně během hraní, než se trochu zklidní. Ono to fakt přejde, jak začne pořádně chodit spousta věcí se zmeni a vyřeší sama.
S tím zabavovanim v sedačce bych to neprehanela, co když budeš muset jezdit sama a on bude vyšilovat, ze tam s ním najednou nikdo není.
@Ester2902 píše:
@Micilin potřebuje cítit bezpečí, spoustu věcí řeší a má s nima problém.. Nevím, jestli jste si někdy něco četla o vysoce citlivých lidech/dětech??
Ne, právě že nečetla.
A nemůže mu vadit něco vyloženě v tom sedu? Netlačí ho kalhoty nebo plenka třeba?
@Atisia děkuju za tipy. Ta židlička mě trápí nejmíň a ano zkoušíme to různě možně, nakonec ho nějak nakrmim. Myslím, že v tom upoutaní je zakopaný pes, jenže on je hrozný akčňák hned chce odevšad utěkat.
Třeba to bude vysloveně chodící dítě.
žádnej kočár, žádný skládání, přemýšlení kam se s tím dostanu.
@Ester2902 píše:
@Atisia děkuju za tipy. Ta židlička mě trápí nejmíň a ano zkoušíme to různě možně, nakonec ho nějak nakrmim. Myslím, že v tom upoutaní je zakopaný pes, jenže on je hrozný akčňák hned chce odevšad utěkat.
To dělá i můj partner. Je schopný 3× odejít od jídla. Bych ho pleskla
![]()