Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Daniela132 mala ma bryle od 8 mesicu. Ony ty deti dokazi zaostrit hodne, ale boli je pak hlava… moje si zvykla az v roce a pul. Dle me pochopi rychle, ze s nimi vidi lepe. Ale musi se mu libit ![]()
@Daniela132 Sestra má takto vysoké dioptrie a k tomu ještě navíc astigmatismus. To, že tvůj syn rozeznává předměty, není divné, sestra to měla taky tak, mladé tělo umí svůj hendikep dobře kompenzovat. Což samozřejmě neznamená, že by měl bez brýlí zůstat, ale děti si umí dobře poradit, zvlášť, když neví, jaké to je vidět správně. Ale je to pro ně namáhavé, zaostřování pak může způsobit bolesti hlavy a únavu, děti se taky často nepřirozeně šklebí. Jak si sestra zvykala na brýle si už nepamatuju, je už dospělá, ale určitě to bude mít tvé dítě jednodušší. Dneska už existují flexibilní lehoučké obroučky a odlehčená skla, to tehdy nebylo, sestra měla brýle jak popelníky.
A panice nepropadej, nic hrozného to není, dá se s tím žít úplně normální, plnohodnotný život. Sestra si někdy během střední pořídila čočky a brýle nosí minimálně, sportuje, dokonce několik let dělala modelku. Hendikep to je pro ni v podstatě jen finanční.
Dítě dokáže zaostřit a opravdu to člověk nepozná, že nevidí..
Příspěvek upraven 18.01.19 v 18:03
Dvě starší děti to takto mají. Dlouho jsme si mysleli, že vidí dobře. Brýle přijali okamžitě a bez problémů, protože najednou zjistili, že s nimi vidí mnohem líp.
Všem moc děkuji, trochu jsem se bála, že nás vlastně syn nikdy neviděl
ještě otázka, synovi jsem nechala brýle sužit, aby to neměl jak popelníky, ale ne úplně celkové sužení stojí 10500,i takto jsem zaplatila 7000 i s obručemi 5500 skla.
Stim, že příspěvek od pojišťovny je 1000 korun.
Přece jenom 6000 tisíc není zrovna malá částka, nevíte když zajdu na pojišťovnu jestli nám ještě něco přispějí? ![]()
@Daniela132 já bych se na tvém místě z toho nehroutila. Naopak to přijmi pozitivně, pak brýle přijme pozitivně i dítě. Vyberte spolu hezjé brýle, které budou dobře sedět a budou pohodlné. Záleží také na tom, jaký druh vady dítě má. U některých vad se dioptrie s postupujícím věkem snižují. U nás máme brýle já, manžel i dcera. Ona měla diagnostikovánu tupozrakost, a to dost pozdě. Začínala na jednom oku se 6 dioptriemi v 5 letech, aktuálně má necelé 3 dioptrie a 12 let.
@nozu Ja se nehroutím, jen mě to mrzí.
Jsou horší věci
Už máme vybráno, synovi se líbili příští týden by je měl mít hotove
Neříkali jen, že vidí hodně špatně na blízko a na dálku též. Ve zprávě se moc nevyznám, přece jenom brýle má jako první ![]()
Aha, tak děkuju aspoň vím, že tam ani nemusím chodit ![]()
Dceri byl zjisten ve 4 letech astigmatismus a dioptrie +4,5 -1,5 a +6 -1,0 asi, nevim to z hlavy presne. Jsou to necele 3 mesice, na bryle si zvykla prakticky okamzite! Ale doktorka ji nedala najednou vsechny dioptrie, ze by to byl pro ni velky sok. Takze ty plusove ma o 2 dioptrie mensi a na konci ledna jdeme na kontrolu kde dostane uz vsechny dioptrie. Taky pry nejake cviceni. Nejake dioptrie by se pry mely s vekem stahnout tak uvidime. Uplne si vybavuju ty svoje pocity, kdyz to na mne doktorka sypala. Co jsem to za matku, ze jsem 4 roky nepoznala, ze holka blbe vidi
Ale dcera to fakt vzala naprosto samozrejme, ja mam bryle na dalku a nosim je porad takze je jako maminka ![]()
synovi ve 4 a půl letech zjištěno 5,5 a 6 dioptrií, v brýlích má 4 a 4,5 (u dětí se prý dává o 1,5 dioptrií míň). Zvyknul si na ně cca za 14 dní. Taky nás do té doby ani ve snu nenapadlo, že tak špatně vidí
@Daniela132 píše:
Všem moc děkuji, trochu jsem se bála, že nás vlastně syn nikdy nevidělještě otázka, synovi jsem nechala brýle sužit, aby to neměl jak popelníky, ale ne úplně celkové sužení stojí 10500,i takto jsem zaplatila 7000 i s obručemi 5500 skla.
Stim, že příspěvek od pojišťovny je 1000 korun.
Přece jenom 6000 tisíc není zrovna malá částka, nevíte když zajdu na pojišťovnu jestli nám ještě něco přispějí?
tak 7tis za brýle pro dítě… vždyt bude mít pravděpodobně za půl roku jiné…
Dcera, nyní 8 let, má brýle od 5 let. Vždycky všechno viděla, korálky ve školce navlíkala, viděla letadlo na obloze. Doktorka říkala, že dětské oko si umí s handicapem dočasně poradit, ale za cenu přidružených obtíží - bolest hlavy, únava. Od první minuty, co dcerka brýle nasadila, neměla nikdy tendenci je nechtít. Asi opravdu cítí, že jí pomáhají. Začínala na 7 a 8 dioptriích a okluzi, teď má už rok 6 dioptrií bez okluze. Je zajímavé, že když se jí letos v září rozbily brýle ( neměli jsme náhradní), byla nucena chodit do školy bez nich ( než se opraví) a zvládala číst i psát. Oči ale měla zarudlé a pod nimi kruhy, byla dost unavená.
Já tedy do brýlí investuju pokud možno minimální částku - jen ty nejnutnější úpravy a mé hodné dítě si chválabohu oblíbilo ty nejobyčejnější obroučky - už jsme skla 2× měnili, nejsem Rottschild… ![]()
Jo, to je fakt,bze ze začátku měla dcera co půl roku nová skla. A jak rostla, tak i nové obroučky. Teď máme jedná skla i náhradní, jen musíme vybrat obroučky a udělat i náhradní brýle. V optice měli nějakou akci na druhá skla v základu zdarma, no neberte to. Ale dioptrie ji uz cca rok a půl stojí na jedné hodnotě.
Ze zacatku se dioptrie relativne rychle meni, tak bych neutracela za draha skla. Zaroven, pokud se skla skrabnou tak, ze to nelze vylestit, je treba rovnez menit. Dcera nosi bryle dva roky a skla menime co pul roku. Na bryle si zvykla hned a je na ne i opatrna. Bohuzel kamaradka ji je jednou poskrabala hrackou tak, ze jsem byla stastna, ze mela chvili pred vymenou.
Brýle máme od včera a nevím syn, si je chce pořád sundavat jinak dostal normálně 7,5 dioptrie.
Co se týče ceny, tak za obroučky jsme dávali „jen“ 1500.
Dráha byla skla, takže to není tak, že bych mu je vybrala schválně drahé.
Teď začal říkat, že je zlomí, mrzí mě to.
Snažím se mu vysvětlovat, že brýle opravdu nosit musí, že líp uvidí a tak.
Sundavá si je co 15 minut. ![]()
Nevím třeba mu tam vadí ta šňůrka :/ Já se z toho zblaznim.