Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Alena27 píše:
Dobrý den, omlouvám se za sloh ale je třeba vědět okolnosti.
Takže. Máme doma předškoláka, má vývojovou dysfázii řeči ale už hodně lehkého stupně. Čeká nás test školní zralosti a názor odborníků je samozřejmě důležitý.
Ovšem s manželem jsme měli debatu na téma dát či nedát odklad. Znalosti má ale ta řeč ještě není 100% (je tak na 90%). Kromě řeči ho nic nebrzdí (nemá žádnou jinou diagnozu), sociálně je vyzrálý, rozumí, chytrý, znalosti má.
Bydlíme na vesnici a je tu jedna MŠ (1.třída 2-3letí, 2.třída 4-7letí) a jedna ZŠ (škola je spádová pro naši vesnici ale i pro další 3 vesnice), obě jsou klasické.
Kdyby syn dostal odklad tak by šel do logo třídy ve školce která je ale ve městě, takže by šel do jiného prostředí, jiné učitelky, jiné děti. Kontakt s dětma co má teď by ztratil, stejně jako kamarády se kterýma se vidí jen ve mš (bydlíme tak bokem centra vesnice).
Manžel je názoru že kdyby syn měl odklad a šel do této školky tak by ostatní děti (které jsou tady u nás), které jsou o rok mladší ale znají ho když chodí teď do stejné třídy, pak v ZŠ věděli že byl někde jinde a měli by ho za exota.
Já si zase myslím že za rok zapomenou a Ondráškovi spíš prospěje když bude někde jinde a do 1.třídy bude nastupovat s čistým listem.
Jinak jsem tak 50/50. Pro odklad jsem protože by mu to snad prospělo v dohnání té řeči, na druhé straně zase nechci odklad protože má opravdu hodně znalostí a za rok by se naučil další a v první třídě by se nudil což by byl problém a navíc s ním budou nastupovat kamarádi a děti které zná.
Jaký máte názor a zkušenosti vy? Děkuji
tak pokud už teď v lednu je s řečí na 90% tak bych odklad nedávala, pokud vše ostatní je ok. Máš ještě víc jak půl roku a kolikrát se dítka „r/ř“ učí až za pochodu v první třídě. Aby se ten další rok ve školce spíš nenudil.....
Já bych odklad nedávala. Řeč se mu spraví v průběhu školy a co mám zkušenosti z okolí, tak je to velice rychlý posun. Nebála bych se toho a odklad nedala ![]()
@Alena27 podle popisu bych ho do školy klidně dala. Jak je na tom s grafomotorikou? Rozezná písmena ve slovech? Vytleská slabiky? Proč by musel do školky do města, když je na tom už dobře? Třeba by nějaký kamarád ze školky zůstal ve školce s ním také kvůli odkladu a šli by spolu o rok později.
U nás se to řeší přípravkou na ZŠ. Takový nultý ročník ZŠ.
Já bych ho asi dala do školy, ač si taky myslím, že by mu rok odkladu hodně prospěl. Tady bych asi upřednostnila ty vztahy s kamarády.
Vy ho znáte nejlépe. Co pro něj bude horší problém? Kamarádi jinde nebo první třída s řečí na 90%…
Není u vás v okolí škola s logopedickou třídou? Známá dávala do logo třídy své dítě, kromě standardních předmětu měli ještě přidané hodiny logopedie a dítěti to prospělo. A hlavně nebyl ve třídě sám, kdo měl problém s řečí. Zkuste se po tom poohlédnout.
Nechala bych si poradit v PPP. Pokud je problém jen v řeči, naklonila bych se spíše k tomu, do školy ho dát, ale jak říkám, já bych dala na PPP (musím ale dodat, že u nás je PPP na perfektní úrovni, což také není všude…) ![]()
@meduzza Při poslední kontrole u logopedky nám říkala že má např. zrakovou paměť nadprůměrnou
grafomotorika dobrá, vytleskání slov zvládá a určení počet tlesknul také, Zatím jsme zkoušeli jen rozeznat první písmeno ve slově a taky bez problémů.
@Bebuše Přípravná třída u nás na ZŠ není. Přípravná třída je také ve městě a to se neví jestli se otevře, letošní školní rok se neotevřela pro nedostatek dětí.
@bjitka123 Bohužel přímo logopedická škola u nás není, to už jsem zjišťovala. Je ve městě ZŠ (klasická) která má 1.-2. třídu logopedickou ale pak 3.třída a víš jsou už klasické. Takže děti buď přecházejí na své spádové ZŠ nebo pokračují v téhle škole ale jsou smícháni s dětmi co chodili do klasické 1.-2. třídy na této škole.
@Alena27 píše:
@meduzza Při poslední kontrole u logopedky nám říkala že má např. zrakovou paměť nadprůměrnougrafomotorika dobrá, vytleskání slov zvládá a určení počet tlesknul také, Zatím jsme zkoušeli jen rozeznat první písmeno ve slově a taky bez problémů.
Já bych ho v tom případě dala. Ono nudit se ve škole také není dobré. A půjde s kamarády. Do září je ještě spousta času, řeč se také ještě do nástupu vylepší. Hlavně když je na tom dobře po všech ostatních stránkách a pilujete už jenom řeč.
@Alena27 píše:
@bjitka123 Bohužel přímo logopedická škola u nás není, to už jsem zjišťovala. Je ve městě ZŠ (klasická) která má 1.-2. třídu logopedickou ale pak 3.třída a víš jsou už klasické. Takže děti buď přecházejí na své spádové ZŠ nebo pokračují v téhle škole ale jsou smícháni s dětmi co chodili do klasické 1.-2. třídy na této škole.
Také jsem se synem chodila na logopedii a paní mi řekla, že během učení písmenek, jak čtením tak psaním, si to děti hodně ujasní a řeč se jim o hodně zlepší. Ta písmenka začnou být pro ně konkrétnější a lépe je od sebe rozlišují. A je pravda, že jsme během druhého pololetí první třídy dokonce mohli logopedii ukončit. Takže pokud je syn jinak šikovný, tak by odklad byl opravdu zbytečný. Navíc máte ještě půl roku před sebou, děti umí překvapit a udělat za tu dobu velké pokroky.