Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Pokud ti vyšel screening negativní, nic dalšího neřeš, vypichovat jednu hodnotu je ptákovina, hodnotí se celek. Měl to tu kdekdo, já také.
@Ivetka25 zřejmě ti chtějí udělat integrovaný test, který víceméně potvrdí, že to předtím nebyla jen laboratorní chyba. Měla jsem něco podobného a vysvětlení se mi dostalo až teď nedávno, když už je malá dávno na světě
Bohužel jsme tehdy měli smůlu na špatného doktora, který nám nic nevysvětlil.
Teď nám k tomu genetička řekla jen to, že v tomto případě se indikuje odběr plodové vody pro vyloučení případné vvv. Sice se tento test má brát jako celek jak píše @Poison Ivy, ale snížené hodnoty nebo naopak zvýšené v krvi ale mohou poukazovat na to, že něco není v pořádku, i když na utz není nic vidět. My jsme tehdy odběr odmítli, malá se narodila bez vvv. Najdi si doktora, který ti k tomu řekne něco víc.. ale - nestresovala bych se, je to ta lepší varianta, když vyjde hůř krev než kdyby vyšel špatně utz.. určitě to bude dobré
![]()
@Ivetka25 : Vysoké fbHCG bývá častější u plodů s Downovým syndromem. Ale: Jestli jsi měla výsledek ultrazvuku (zejména hodnotu NT) zcela v pořádku, stejně tak PAPP-A bylo v normě, tak se tím nestresuj. Invazivní diagnostika je samozřejmě možnost, ale záleží, jak moc je pro Tebe akceptovatelná (riziko potratu zdravého plodu vs. riziko porodu plodu s VVV). Na Tvém místě bych si ale vyžádala výsledky screeningu do ruky, pokud je nemáš a probrala bych to s nezávislým odborníkem, případně si zaplatila tzv. second opinion ultrazvuk na nějakém opravdu renomovaném pracovišti. Pokud jsi z Prahy, tak na odhalování VVV je výborná dr. Frisová z Profemy. Myslím, že už odvrátila spoustu zbytečných amniocentéz (včetně té naší). Držím palce. Izolovaná vychýlená hodnota opravdu nic neznamená. Pokud se Ti na triplech HCG srovná, tak bych to neřešila vůbec.
Měla jsem to samé, fB HCG cca 3,5 MoM, na triplech zase vysoké, tak jsem šla na amniocentézu (byl k tomu ještě další důvod), i když jsem se jí hodně bránila. Mám zdravé dítě. Jinak je to jak píšou holky. Neboj se, určitě to bude dobré ![]()
Mockrát děkuju za názory. Odběru plodové vody se právě strašně bojím, jen kvůli jedné hodnotě. Rizika mi totiž vyšla hodně dobře, na downa nějak 1 :18000 a na 13 a 18 více než 1:20 000. Můj gynekolog má teď právě 14 dní dovolenou, tak nevím, ale hodně mě to znervózňuje. Hodnotu PAAP-a jsem naopak měla kolem 1,3 MoM.
Ještě mě napadlo, jestli to nemohlo být právě tím odběrem. Sestřička se mnou bojovala, 4 vpichy, žádná krev a nakonec se podařilo odebrat jiné sestře ze hřbetu ruky, ovšem říkaly, že je to tak 2 ml a bály se, zda to bude vůbec stačit. Tomu všemu předcházelo 10 minutové nahřívání dlaní, aby se mi ukázala pořádně žíla.
Ivetka25: jak to dopadlo? mam taky vysoke hodnoty beta hct, tak hledam pozitivni zkusenosti..
@fikuska01 píše:
Ivetka25: jak to dopadlo? mam taky vysoke hodnoty beta hct, tak hledam pozitivni zkusenosti..
U nás dobře.
Holky já mam free beta HCG 6,76…cekaji me triple testy, integrace a geneticky utz, popripade plodovka…je mi 23 ![]()
@malabrusinka: a kde ti to nt delali? me ted moje dr uklidnovala, ze ji v posledni dobe chodi same zvysene bfhcg - takze mi pred mesicem pri rozhodovani, jestli triply nebo nt, doporucila jasne triply, coz oproti prvnimu tehotenstvi byla zmena, tenkrat hajila nt. tvrdi, ze se z toho stal byznys, ze geneticka konzultace je velmi vysoko cenena „hodina“ (spis par minut), takze k tomu takhle moje dr i pristupuje. vysledky mych triplu jsou negativni, ja jsem genetickou konzultaci zrusila..
Fikusko v brne v prentalu…ale jako ta hladina 6,76 mi prijde silene vysoka, na netu jsem videla hodnoty jen max kolem 4
No me zas seci rikali ze ty triply vychazeji falesne pozitivne…to myslim bdou jeste pekne nervy
Jo, me to u prvniho tehotenstvi moje dr rikala taky (ze je nt presnejsi a triply spis zatracovala). ted otocila, pac ma prave s brnenskym prenatalem spatne zkusenosti. mas pravdu, ze ta hodnota je vyssi, ale zalezi i na hodnote papp (cim vyssi tim lepsi) a na spouste dalsich okolnosti (treba i na cistote laboratore) - otehotnela jsi presne 14 dni po menstruaci? pokud ne, je tato hodnota velmi zkreslena, protoze kazdym dnem skokove klesa.. drzim ti palce, at si uz brzy oddychnes. a pokud se budes moct objednat ke konkretnimu dr, pak chtej vlasina, pry je to kapacita..
Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda nemáte některá z maminek zkušenost s negativními testy z 1. screeningu, ale přesto tam vyšla vysoká hodnota Freee beta hcg. Lékařka mi k tomu nic nevysvětlila, čím by to mohlo být (moje hodnota 3,65 MoM). Dala mi pouze doporučení na méně přesné triply, které mi kvůli tak vysoké hodnotě vyjdou určitě pozitivně. Nevíte jaká je v tomto případě hrozba, co může tak vysoké fbhcg způsobit? Mockrát děkuji.