Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Terka R. Nepripoustej si to tak. Ja mela hodnotu Hcg 6,5 a ted mi testy vysli uplne ukazkove. Takze verim tomu, ze je mimi zdravy. Pristi tyden jdu na velkej utz ver 20 tydnu a verim, se buds vsechno presne jak ma byt. ![]()
Dekuju moooc. Ony diskuze jsou fajn vec, ale ani jedna z nas neni doktorka a je to presne o tom, ze kazda vi neco a nebo jinak. Snad jsou doktori pro tyhle veci. A uprimne pokud tady vsem vychazi tak jak ma a jedna hodnota je vyssi a vsechna dalsi vysetreni jsou v poradku, tak proc tu psat koment typu:ale ha slysela o nekom, kdo to mel a ve finale mimi se narodilo s dw. Uprimne BLBOST! Zadny doktor by si nevzal nic takoveho na triko a pikud by mel podezdreni tak by to urcite rekl!!! Navic… pise tu nekdo sam za sebe, ze mel hodnotu hcg vyssi a ma miminko s dw??? Vubec, takze to uz taky o necem snad svedci ne!!!
@Terka R. neboj
bude to v pohodě
jak říkám, pokud vyšel celkový screening negativní, tak se v tom opravdu nepitvat
a zapomenout na to
navíc když už máš po velkém UTZ ve 20.týdnu. a vše je v pohodě
.Já měla hodnotu stejnou a vidíš, malá je naprosto v pořádku ![]()
@Terka R. píše:
Boze…ja se uz zase bojim. Mudr Frisova mi rekla, ze se nemusim bat. Mam za sebou u ni geneticky utz + utz ve 20 tt a znovu mi potvrdila, ze je vse v poradku. Kazdopadne porad myslum na tu vysokou hodnotu hcg(4,3),ktera se mi pak za 14 dni srovnala, ale i tak mam ted strach, ze sem mela teda jit na plodovku, i kdyz ani v gennetu a ani mudr frisova mi nerekli, ze by mi ji doporucovali. Ani zminka!!!
mam to stejny ale este sme nebyloi v 20tt ale ani plodovka neni sto procentni i kdyz reknou ze miminku neco je hodne se stava ze se narodi zdravi deti takze uvidime az po porodu ![]()
Asi mate holky pravdu a opravdu nelamte si hlavicky z nejakych postrehu ostatnich… jedna baba povidala atd:-) pak jsou informace zkresleny… jsme zensky zname to ![]()
@Terka R. - kdyz jsem byla na genetice v hradecky fakultce, tak mi MUDr. rikala, ze zrovna se jim narodilo mimi, co melo DS a na genetickem utz se nic nepoznalo.
Mas pravdu, ano, doktori si to na triko nevezmou, proto vzdy rikaj, ze miminko je na xy procent zdrave, nikdy nereknou, ze na 100%. Upozorni na pravdepodobnost postizeni.
Znam i pripad, kdy prvotrimestralni screening vysel negativne a mimi melo DS, nechci to tu rozebirat, kdyz to neni moje osobni zkusenost. Ale prvotrimestralni screening je spolehlivy tusim na 92%??? Samotny utz na 60%. Takze i kdyz se to zkombinuje, tak 100% to neda. Triply bych mozna do toho ani netahala. Odhali 6 Downu z 10. Takze ta falesna negativita je vysoka. Asi diskutabilni je integrace obou testu ![]()
Zalezi na kazdem, jak velkou jistotu chce mit a podle toho muze podstoupit ruzna vysetreni s ruznymi riziky.
Ja mam akorat osobni zkusenost, ze u prvni dcery screening v 1. trimestru a integrovany test negativni a narodila se zdrava holcicka. Ted prvotrim. screening negativni, hcg podle Mudr. Frisove vyssi, 1,7 (pritom uvadi se, he do 2 je to ok, tak nevim), integrovany screening pozitivni, DS 1:170, hcg pres 3, ostatni hodnoty se vesly do limitu. Podle genetickeho utz a utz ve 20.tt druha holcicka v poradku. Chtela jsem mit vetsi jistotu, tak jsem sla na test fetalni DNA, kde vyslo riziko minimalni. Z toho duvodu, uz jsem nepodstoupila plodovku. Verime tedy ve zdrave mimi.
Jasne, samotne vyssi hcg nic nerika. Jen se vi, ze u postizenych plodu maji matky vyssi hcg. Samozrejme, pokud ostatni vysetreni vyjdou v poradku, tak je vetsi pravdepodobnost, ze mimi je zdrave nez opak.
A paní doktorka Frisová ti rovnou doporučila invazivní či neinvazivní vyšetření? Mě neřekla ani slov a pořád říkala, že holčička se má dobře a že moje výsledky utz jsou naprosto v pořádku!!! proto jsem neřešila ani plodovku a ani odběr krve za 16000. Kdyby mi jen naznačila slůvkem raději bych vyšetření udělala, tak do toho jdu, ale vůbec nic
Jo a ještě jen informace-píšeš, že první testy negativní, ale integrovaný test pozitivní(což je dohromady výsledky krve + utz I. screeningu a zkombinují se s druhým odběrem krve v 16 tt) Píšeš, že ti tyhle kombinované testy vyšly pozitivní, ale v tom případě mi nesedí, že by si měla jen HCG zvýšené. Já měla HCG zvýšené právě u prvního odběru a pak se mi vše zkombinovalo-integrovaný test a naopak mi stouplo riziko z 1/280 na 1/3300. Takže podle mě ti tam muselo vyjít ještě něco jiného špatně.
@Terka R. píše:
a naopak mi stouplo riziko z 1/280 na 1/3300. Takže podle mě ti tam muselo vyjít ještě něco jiného špatně.
V tom pripade riziko kleslo.
Dostala jsi od ni mail s vysledky utz? Tam jsou varianty. Doporucila mi utz, na me zvazeni invaz. nebo neinvaz. vysetreni, s tim, ze upozornuje, ze utz s kombinaci neinvaz.vys. nenahrazuje plodovku, tj. nedokaze zcela vyloucit vady.
Papp byl spis nizsi, ale v norme. Hcg u prvniho odberu v norme, ale kdyz se to zkombinovalo s vyssim hcg v 2. odberu, tak to hodilo tyhle cisla.
Dostala jem od ní zprávu a mám tam napsáno, že postižení plodu DW je velmi málo pravděpodobné, a že moje celkové riziko je v tuto chvíli 1/25000. Doporučuje pouze podrobný utz ve 20týdnu pro potvrzení výsledku. Ten jsem měla teď v úterý a řekla mi to samé, že miminko se má dobře, že vše je tak jak má být. Ukázala mi graf, kde říkala, že je vše naprosto v normě a usmála se a říká: platí to co jsem Vám řekla na při prvním gentickém utz a já odešla s úsměvem na tváři.
@Terka R. - tak vidis, neni tedy duvod se stresovat, riziko je minimalni
Já vim, ale bylo mi právě divné, že ty jsi na tu krev a mě paní doktorka neřekla vůbec nic. Kdyby něco naznačila, ale celé si to přemílám teď dokola a dokola a prostě vůbec. Napsala jsem jí teď raději e-mail. Tu krev mi můžou odebrat kdykoliv ne? a plodovku do 24 týdne?
Holky ja jsem byla na integraci testu me to vyslo negativni doporucily me jen ten UZ ve 20tt ale to HCG porad vyssi. Tak ja teda budu verit doktorum. A na UZ jdu za 14 dni tak jsme zvedavy. A moc se tesime.
Aaaaa stejny pripad jako ja temer:-) taky si rikam ver doktorum… pokud by bylo jen podezdreni, tak by hnali hned na plodovku. Neboj utz budes mit v poradku!!!