Vysoký cholesterol v těhotenství

3739
20.5.11 10:57

Vysoký cholesterol v těhotenství

Ahoj holky,

dneska jsem zjistila, že mám vysoký cholesterol (hodnota něco přes 9). Podle obvodní lékařky je to strašně vysoká hodnota a musím s tím začít něco dělat. Na netu jsem ale zjistila, že v těhotenství bývá cholesterol vyšší a nic moc se s tím dělat nedá. Po porodu se hladina zase upraví. O sebe strach nemám, ale o mimi :-( (jsem 26. tt). Máte s tím také některá zkušenosti? Držíte dietu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
693
20.5.11 11:05

Ahoj, hladina cholesterolu je opravdu zvýšená v těhotenství, a to nejvíce v třetím trimestru. Hodnota 9 je ale opravdu příliš veliká… doktorka by ti měla sama poradit, a dietu dle mne určitě držet, tím nic nezkazíš.

Běžná hladina celkového cholesterolu by měla být pod 2. V těhotenství prý může vyšplhat až o 50 procent. Ženy, které měly potíže s vysokým cholesterolem před těhotenstvím se mohou ocitnout až k 5. Takže 9 je opravdu hodně - dělali ti testy někdy před těhotenstvím? Jaký je tvůj běžný jídelníček? Máš potíže s nadváhou?…

Bohužel nevím, zda jsou nějaká rizika pro miminko, ale myslím, že ne, neboť hladina cholesterolu se v těhotenství běžně vůbec nehlídá, pro těhotenství je nepodstatná. Takže asi tak.

Potom je také důležité rozdělení na dobrý a špatný cholesterol - kolik máš kterého… :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3085
20.5.11 11:31

Ahoj,
také mám v těhu zvýšený cholesterol. Jsem sledovaná na interně, tak mi pravidelně berou krev, jinak bych nato ani nepřišla. Mám cholesterol 5,9, norma je do 5,2. LDL (špatný cholesterol) by měl být do 2,5 - já mám 3,11, HDL (dobrý cholesterol) by měl být nad 1,6 - mám 1,71. Dr. řekl, že to budeme řešit po porodu kontrolou, žeto ted nic neznamená, že v těhu se cholesterol zvyšuje. A to musím podotknout, že celé těhu držím žlučníkovou a bezlepkovou dietu, takže téměř bez tuku, bez uzenin, vajec atd. takže fakt nevím z čeho. Asi to bude tím těhotenstvím. Tak pokud máš 9 a jíš normálně všechno, tak myslím, že je to v poho.Na netu jsem četla,že měly holky i 11 a tak. Tak pro klid duše bych omezila tučné, uzeniny, prsotě ty věci, které v těhu stejně žádoucí nejsou. A po porodu si to nechala zkontrolovat :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1653
20.5.11 11:43

mas dost pohybu? nekdy se stane ,ze i pohyb ovlivnuje holesterol :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3085
20.5.11 12:51

tak u mě by to sedlo, od 17. týdne mám nařízen klidový režim, takže většinu dne proležím už tři měsíce. Tak věřím, že se to pak po porodu upraví samo, se dvěma dětma to bude mazec.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1587
20.5.11 12:56

Mně to naopak odmítli z krve dělat, že v těhu je automaticky vyšší a nemá význam se tím zabývat=slova internisty! Být tebou, tak se na to vykašlu…nestresuj se a v klidu jez s mírou vše, na co máš chuť :palec: :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3739
20.5.11 16:44

Díky holky za příspěvky. Bohužel nevím, jaký cholesterol jsem měla těsně před těhotenstvím, nebyla jsem dlouho u doktora. Ale před tím to byla asi OK, protože mě na to nikdy neupozornili. Je fakt, že jsem hodně před těhotenstvím přibrala (asi 15 kg za rok a půl), ale teď v těhu zatím jen 4 kg, takže mám při výšce 170 cm asi 77 kg. No a s tím pohybem to není taky žádná sláva, v práci sedím u počítače, takže pohyb je tak cesta z práce domů a naopak. Dělám ale vše zatím, jak před těhu, nemám jinak žádné problémy, takže se neomezuju skoro v ničem. A jím docela zdravě (až na to sladké), žádné smažené věci, olej mám doma jen olivový, hodně ovoce a zeleniny…no ale taky si občas dám chleba s anglickou nebo šunkou…ale že bych byla jen z toho živá, tak to zase nee. No uvidím, co mi řekne v úterý doktorka. Každopádně se teď budu vyhýbat všemu mastnému, tučnému a sladkému :-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
411
20.5.11 17:52

Ahoj já mám vysoký cholesterol od mala.Brala jsem na to prášky před otěhotněním jsem je vysadila tři měsíce před s tím,že se vtěhotenství žádná dieta držet nemá,to mi řekl doktor ke kterému docházím kvůli tomu vysokému cholesterolu.Po porodu jsem měla hodnotu asi 11 dostala jsem prášky a dál mě budou sledovat.V těhotenství mi ani kontrolu na cholesterol nikdo nedělal,jen mi to uvedli v propouštěcí zprávě když jsem měla hematom a musela jsem zůstat pár dní v nemocnici.Jenom mi pak odebírali krev po porodu a někam to posílali jestli je to dědičný a zda to bude mít i dcera.U dětí se to stejně zjišťuje až kolem pátýho roku dřív to nikdo zkoumat nebude protože malé dítě dietu držet nesmí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
693
20.5.11 19:03

On je asi i rozdíl v tom, co si představuje každý pod pojmem „dieta“… pro někoho, kdo nejí zrovna zdravě, to může být už i to, že nebude jíst 2× denně maso…
Každopádně bych dávala pozor na jídelníček a zavedla více ovoce a zeleniny atp., vyhla se tučným jídlům. Tím se nikdy nic nezkazí.
Navíc si myslím, že je důležité naučit naše děti správně se stravovat - neboť generace od generace jíme čím dál hůř… dle mého názoru by to měl být i jeden z předmětů ve škole. Čím dál víc lidí má potíže s cholesterolem a kvůli naší „PC éře“ se to nejspíše o moc nezlepší.

Omlouvám se trošku za OT.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
čakino
14.7.12 07:25

zvýšený cholesterol

Vyhledejte zvýšenýcholesterol a homocystein

• Citovat
  • Upravit
LeninkaK
17.5.13 14:05

jj, jsem na tom stejně

Ahoj,

jsem na tom stejně, doktorka mi řekla, že v těhotenství je to celkem častá hodnota a nemám se tím stresovat. Pro kontrolu pár měsíců po porodu provedeme kontrolní testy, abych byla kdyžtak v klidu:-)

• Citovat
  • Upravit
6819
18.10.13 22:13

Ahoj holky, moc vás zdravím. Na vyšetření do těhotenské průkazky od obvodního doktora mi brali krev. Zjistilo se, že mám cholesterol vysoký 9, doktor řekl, že nemá cenu to řešit, že se má zastavit po ukončení kojení, na nové odběry a popřípadě, aby jsme to nějak pořešili. Dnes jsem byla na odběru a sestra mi řekla, že to těhotenstvím mohlo být, ale taky nemuselo. Po konci kojení jsem chtěla shodit, tak se snažím opravdu jíst nějak zdravě a už nejíst věci s hodně cholesterolem. Jen jsem se chtěla zeptat, jestli některé z vás, co ho v těhotenství měla vysoký, tak klesl na normální hodnoty. Jinak obézní nejsem, nikdy jsem nebyla a na tučné jídlo jsem si taky nikdy nepotrpěla. Děkuju Tereza

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
18.10.13 23:38

Samotne se mi to nestalo, ale pry se to stava. Neboj :hug:

• Citovat
  • Upravit
2889
19.10.13 07:47

Mně v těhotenství cholesterol neměřili, protože moje dr. řekla, že to nemá smysl a mám se stavit, až přestanu kojit. Takže počítám, že se to v těhotenství neřeší. Krom toho to je dlouhodobá záležitost, ne? Takže asi pár měsíců, kdy je to „jinak“, nemá asi velký význam.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1987
7.11.14 13:01

Ahoj, taky teď řeším hodně vysoký cholesterol. Od puberty ho mám v rozmezí 7-8. Jednu dobu jsem brala i léky, ale nesedli mi. Teď jsem těhotná a léčím se s hodně zvýšenou funkcí štítné žlázy, která mi co se týče cholesterolu pomohla - jen mírně zvýšená, naposledy 5,7. Se štítnou žlázou jsem otěhotněla a měla jsem šílené výsledky první měsíc (ještě jsem nevěděla, že čekáme miminko) a teď jsem dost hlídaná. Pomocí vyšších dávek léků se nám s lékařkou podařilo snížit funkci štítné žlázy do přijatelnějších hodnot. Teď mi ale vyšel cholesterol 11,8, což je docela dost. Já jsem ani nevěděla, že to lze mít nad 10. Existuje vůbec nějaký maximum? Moje srdce dostává zabrat posledních půl roku…ze štítné žlázy jsem měla tachykardii (brala jsem Egilok)a teď mám cévy plné cholesterolu a mám i MTHFR (můžou být trombózy)…Nemůžu být adept na preeklampsii?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí