Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj,
je mi 32 let, snažíme se cca od října o první dítě. V rámci gennet akce jsem si nechala změřit AMH a manžel spermiogram. Spermio dopadlo dobře, moje AMH 6,1. Dost mě to zarazilo, čekala jsem spíše nízké AMH vzhledem k věku. Přijde mi to docela dost, mám to nějak řešit s mojí lékařkou?
Děkuji za všechny rady
Ahojka. Nechala sis změřit jen samotné AMH? Většinou se to dela v kombinaci s hormonálním profilem HP+AMH. Bez HP je totiž samotné Amh málo vypovídající.
Ja mam zkušenost spise s nízkým Amh a co vim, tak vysoké Amh mají třeba ženy s PCOS. Zkus si nechat udelat jeste ten HP a nechej si ty výsledky vysvětlit od lékaře. Případny Pcos se da resit s OG, na endokrinologii nebo v Caru. Mohou ti nasadit správnou kombinaci léků na otěhotněni ![]()
@Kóča1992 píše: Více
A v jakych jednotkach? Vsak je to bud optimalni hladina, nebo nizka, dle teto tabulky
@Janee19 ng/ml. To máš teda zvláštní tabulku, všude jinde se píše že nad 6 ng/ml je velmi vysoká.
@Kóča1992 no mas pravdu, ze kazdy zdroj to ma jinak. Ale 6 byva ta hranice normal/zvysena, porad lepsi, nez abys mela hladinu nizkou. Ja mam okolo 15 a to uz je ponekud problem
@Kóča1992 nene, sokud mi to nerekli, tak jsem vubec jerusila. Teda vlastne dlouhe a neprsvidelne cykly. No a nemoznost otehotnet samozrejme…
Vyšší AMH může znamenat vyšší ovariální rezervu, ale taky může souviset s PCO syndromem. Pokud máš pravidelnou ovulaci a cyklus, nemusí to být problém, ale určitě bych to konzultovala s gynekoložkou. Může ti udělat další testy a zjistit, jestli to má nějaký vliv na snažení.
@Kóča1992
Stahovat si tabulky z internetu je zbytečné. Proc ti vlastně ten vysledek nevysvětlili tam, kde ti dělali odběr???
No a pockej, platila jsi to Amh? Tak to uz je mi jasne, ve spoustě Caru se treba odber Amh a spermiogram plati, takže akorat z vas dostali penize.
Samotné Amh vazne nema cenu resit, dokud k tomu nebudes mit hormonální profil, je to komplexní vysetreni a tezko se to posuzuje jedno bez druhého, zvlášť v případě abnormálnich výsledků. Zkus se poradit s lekari o dalším vysetreni, neni co resit, nic dalšího a lepšího nevymyslíš ![]()
@Mandarinka104 Bylo to zdarma v rámci Valentýnské akce ![]()
Moje gynekoložka mi napsala, že to je super výsledek, čím vyšší, tím lepší
takže z toho mám pocit, že řešit se jí to moc nechce.
Pravidelné cykly víceméně mám, ale někdy mám prostě výkyv, zvlášť v nějakém stresovém období atd. Tak nevím no. ![]()
@Kóča1992
Tyjo holka, tak ale ve vsi upřímnosti, pak opravdu nechapu, proc s tímto, co jsi mi ted napsala zakládáš diskuzi?
Ty se ptas v nadpisu co s tim? A jestli to mas nejak resit se svoji lékařkou? Pokladas dve otazky. A když ti napíšeme, ze ano, že to mas resit s lékařkou a nejlíp jit na další vyšetřeni, tak napíšeš-moje gynekoložka mi napsala, že je to super vysledek a řešit se ji to moc nechce ![]()
ty kráso… škoda mluvit a dal radit, bohužel ani vysoký ani nízký vysledek v pořádku není, ale dělej se svoji gynekoložkou jak chceš… az se budeš rok snažit marně, tak ji pak požádej o další vyšetřeni ![]()
@Mandarinka104 napsala jsem jen fakta, tak moc nechápu Tvůj příspěvek. Doktorce jsem psala dnes ráno, jestli to není moc vyské a jestli by se to nemělo řešit a napsala mi tohle. Co jsem teda udělala blbě podle Tebe?
@Kóča1992 přijde mi, že si neumis dat veci do souvislostí… ptas se doktorky a zaroven laiků na internetu, ale mozna by stacilo jedno z toho ne ![]()
Pojdme si shrnout ta fakta a dat je do souvislostí- snazite se od rijna, ted je brezen, tj kolik měsíců?
Tj 6 měsíců… dle veku mate cas, pod 35 se muzes snazit klidne rok, kdybys mela pres 35 uz by ti doktorka doporučila naklusat do Caru… ale jenom proto ze jsi pod 35, tak to neřeší… ale ty ji nemusíš poslechnout, muzes se rozhodnout sama, co budes delat, ty chces dite ne? Doktori to resi jen dle cisel a ve skutečnosti je to jinak moc nezajíma, dalsi pacoš-další kus ![]()
Takze znovu, jt tvoje vec, klidne se snaž jak dlouho budes chtit, az to rok nepůjde, zkus to zas s gynekolozkou řešit-tj standardní postup, ktery tva gynekoložka očividně chce dodržet… za me ztracený cas, ale je to tvuj cas a tvuj problém ne muj ![]()