Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj,
mám půl roku po císaři a jizvu mám hodně vystouplou a dost tuhou, červenou a jakoby trochu rozjetou.
Přiznávám, že jsem se o ni moc nestarala (každodenně). Sem tam ji masíruji - tlakové masáže, kroužky apod.(ale není mi to moc příjemné). Přijde mi, že je to snad teď horší než před 3 měsíci. Trochu mě i pobolívá.
Je tu někdo s podobným problémem? A co s tím děláte?
Nejvíc mi asi vadí to vystoupnutí a pobolívání. Že je červená ani neřeším..
ahoj.já jsem se o jizvu nestarala vůbec.a taky mám trošku jednu část červenou a takovou jinou než tu druhou část.pobolívala mě málokdy až ted co jsem těhu mě občas zabolí.Zeptala bych se na to doktora.Opravdu nevím co ti poradit. ![]()
Jizvu mám asi dobrou, ale na jedné straně mě taky trošku pobolívá. Spíš teda už mimo ni. A občas mě svědí nebo tlačí v kalhotech. Jsem 5 měsíců po.
mám víc jak rok po a až teprv poslední dobou na ní zapomínám
Myslím tím, že už často nebolí. Jen změny počasí, ale to se dá. Červená - tak mně to začalo světlat nedávno a ještě kousek červený mám. Na některých místech není skoro vůbec vidět ![]()
ALE - celou dobu se o ní pečlivě starám, masíruji, stlačuji, několikrát denně mažu(i po tom roce). Ze začátku to nebylo vůbec příjemný, ale má to výsledky
Jen v jednom místě je tužší, jinak měkká.
To vystoupnutí - keloidní - jizvy. Je to způsob, jakým se jizvy hojí. Některým lidem se tak hojí přirozeně, jiným proto, že je zanedbali ![]()
Keloid jsem měla po prvním císaři, při druhém mi ho vyřízli a druhá jizva vypadá výrazně lépe, i se mi orgány v břiše líp usadily; pobolívalo/pobolívá to v obou případech. Pečovala jsem o jizvu podruhé dokonce trochu méně - říkala jsem si, když jsem nestíhala, že stejně z toho zas bude keloid. Souvislost u sebe spíš vidím v tom, že druhý císař byl narozdíl od prvního plánovaný a bez komplikací.
jsem skoro 6 měsíců po. A tak zhruba před měsícem a něco mi taky jizva vystoupla,zarudla a jakoby se roztáhla (ale 1/3 jizvy je nádherná)a začla šíleně svědit.Ze začátku po jsem ji masírovala a pak jsem usoudila,že už je to dobrý,ani mě to nebolelo,tak jsem přestala,no asi zase začnu,jestl je to ještě k něčemu dobré ![]()
PeBa píše:
mám víc jak rok po a až teprv poslední dobou na ní zapomínámMyslím tím, že už často nebolí. Jen změny počasí, ale to se dá. Červená - tak mně to začalo světlat nedávno a ještě kousek červený mám. Na některých místech není skoro vůbec vidět
ALE - celou dobu se o ní pečlivě starám, masíruji, stlačuji, několikrát denně mažu(i po tom roce). Ze začátku to nebylo vůbec příjemný, ale má to výsledkyJen v jednom místě je tužší, jinak měkká.
To vystoupnutí - keloidní - jizvy. Je to způsob, jakým se jizvy hojí. Některým lidem se tak hojí přirozeně, jiným proto, že je zanedbali
a můžu se zeptat čím mažeš?
zkusím teda dále vytrvat v těch masážích, ublížit si tím snad nemůžu, ne (když mám tu keloidní jizvu)?
Když bolela, tak jsem mazala obyčejnou kostivalovou mastí 1-2× denně = hned na stehy a pak ještě pár týdnů. Pak contractubex gelem - ty jsem spotřebovala dva s frekvencí mazání 2× denně za půl roku. A pak jsem začala mazat cytovitalem 2× denně. A večer po mytí bubchen wundschutz dětským krémem - po něm mi začala světlat a být hodně vláčná a jemná. Měla jsem vzoreček z balíčku, co se dostával v porodnici a pořád tam ještě půlka je
.
V rámci možností (délka, hloubka) jsem s jejím vzhledem už docela „spokojená“.
Mám ještě jednu 15let starou jizvu dlouhou tak 5cm pod pupíkem(z laparky), o kterou jsem se nestarala a ta je keloidní žížala. Jenže po tolika letech jí nevnímám, nějak tak splynula ![]()
eivlis, já mám taky takovou jizvu, jsem téměř 9 měsíců po operaci a pořád mažu a masíruju. Taky jsem si chodila pravidelně na laser - ten hodně pomohl. Pokud máš možnost, tak bych ti doporučovala hodně masírovat čímkoliv mastným, nejlépe nesoleným sádlem a aplikaci laseru minimálně 8× po sobě, nejlépe 10×. Měla jsem to horší, teď bych řekla, že po tom laseru je jizva světlejší a užší, mažu každý den a masíruju v rámci možností každý večer před spaním, když neusnu vyčerpáním
Každopádně je to možná u mě geneticky dané, že jsem náchylná k takovým jizvám (keloidní jizvy), tak to už neřeším. Udělala jsem pro to maximum a teď uvidím. Jizva pracuje ještě rok po operaci, tak máš ještě čas něco s tím udělat, pokud tě to trápí. Citlivou jí budeš mít asi pořád… ![]()
lisacek píše:
eivlis, já mám taky takovou jizvu, jsem téměř 9 měsíců po operaci a pořád mažu a masíruju. Taky jsem si chodila pravidelně na laser - ten hodně pomohl. Pokud máš možnost, tak bych ti doporučovala hodně masírovat čímkoliv mastným, nejlépe nesoleným sádlem a aplikaci laseru minimálně 8× po sobě, nejlépe 10×. Měla jsem to horší, teď bych řekla, že po tom laseru je jizva světlejší a užší, mažu každý den a masíruju v rámci možností každý večer před spaním, když neusnu vyčerpánímKaždopádně je to možná u mě geneticky dané, že jsem náchylná k takovým jizvám (keloidní jizvy), tak to už neřeším. Udělala jsem pro to maximum a teď uvidím. Jizva pracuje ještě rok po operaci, tak máš ještě čas něco s tím udělat, pokud tě to trápí. Citlivou jí budeš mít asi pořád…
díky, masíruju teď taky vždy před spaním a uvidíme.
o laseru jsem taky slyšela. ale nechám to asi na později - chceme ještě druhé dítě a to půjde možná zase císařem.. ![]()