Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahojky holky!
Potřebovala bych radu, co na proleženiny u téměř 90ti-leté babičky diabetičky.
Babi se před týdnem vrátila z nemocnice a i přes polohování má dekubity na patách a hýždích.
Víte některá nějaký přípravek, který stoprocentně zabere? Klidně to můžou být i bylinky, hlavně, aby se jí to zahojilo. Proleženiny má čisté bez sekrece.
Díky moc.
ahoj, určitě by bylo dobré udělat molitanové botičky, nebo koupit přímo antidekubitární botku(mají v lékárně),babičky praktická lékařka by ti mohla předepsat. a přímo na proleženiny je metoda vlhkého hojení-spousta přípravků různých značek a různých druhů.záleží na konkrétním dekubitu-jaký je, hloubka, jestli je na něm sekrece a tak, zkus mi ty dekubity trošku popsat, nebo třeba i lékařce a podle toho se dá konkrétní přípravek.
Ahoj,
já jsem dávala dědovi hemagel. Je sice dražší, ale stačí malinko a hezky rozetřít. Ten jsem mazala 2× denně. Kůže musí být čistá a suchá než se to aplikuje. Jinak mezi tím jsem ho mazala gelem z Aloe vera od firmy LR. Důležité je omývat každý den proleženiny vodou, aby byly co nejvíce čisté a pak nechat uschnout a pak namazat. Taky jsme pořídili dědovi tzv. dekuby, jsou to speciální podložky, které prohřívají tělo a prokrvují, dělají se z vlny i z umělého vlákna. Jsou různé velikosti. My jsme mu pořídili na celou postel a stála cca 600kč. Dále dělají i přímo pod paty. důležitá je i lehká masáž kolem těch proleženin, aby se kůže prokrvovala a dále se to nešířilo. A hlavní je mazat mazat mazat, protože kůže potřebuje výživu, aby se ještě více neztenčovala. Kdybys měla nějaký dotaz, tak písni, jsem zdravotnice a docela se s tím setkávám často. ![]()
Toto by mohlo pomoct – http://www.hemagel.cz/, konkrétně proleženiny viz http://www.hemagel.cz/chronicke-rany a ve fotogalerii pár fotek případů.
Holky, dekubit na patě byl krásně suchý, v podstatě jen zčervenalá kůže, než šla do nem., ale i přes polohování šla domů s dekubitem černým. Docela mě udivilo, že s ním v nem. nic nedělali.
Teď je dekubit na patě celkem dobrý, vystříhaná nekrotická tkáň, je čistý, suchý, promašťuje se - asi se budete divit - vyškvařeným nesoleným sádlem.
I přes antidekubitní matraci má ale babi dekubit v sakrální oblasti a ten je ve fázi červeného fleku, ze kterého se dnes odtrhla kůžička a rána mokvá, tudíž je tam volný přístup pro infekci. Babi je na plenách, cévku nemá.
Tak to sádlo se doporučuje i na školeních, to je super, na proaštění není nic lepšího, na oplachování doporučuju borovou vodu nebo slabý roztok peroxidu vodíku, nechat oschnout a vyplnit to tím haemagelem, a krýt, ani to nepřevazuj denně, ale třeba obden, přípravky na vlhký hojení udělají takový filtr, kdy špatný odchází do obvazovýho materiálu a tkán granuluje, vzhledem k diabetu, to ale bude běh na delší trať. vždycky je mi tak líto, když to nějaká „kolegyně“ v nemocnici zpacká, tím, že péči o dekubit odbude. No a na ten zadeček by stačilo jen vrstvička haema gelu a i přes všechny protesty babičky polohovat, polohovat polohovat..ať se to místečko uvolní a prokrví..a doporučuje se pít třeba i nutridrinky(myslím že se jmenuje cubitan), moje vyučující dělala práci na vliv těchhle přípravků a měli celkem efekt.
na to sacrum bych v případě mokvání dala tohle
http://www.lekarna.cz/…10x10cm-5ks/#…
v případě jen začervenání a na ty paty bych dala tohle.Jsou to palby,ale my to používáme v práci a fakt to pomáhá,musí to tam ale nějakou dobu vydržet
http://www.lekarna.cz/…0x10-cm-5ks/
Polohovat jen na boky,paty ve výšce-ani ty boty molit. nejsou nic extra.
v první řadě by jsem si u obvodního lékaře zařídila zacévkování. Ono i někdy přes polohování se proleženinám zabránit nedá a tam by jsem se poradila o možnostech napsání přípravků na poukaz. Ránu oplachuj převařenou vodou nebo si kup v lékárně fyziologický roztok- stojí pár kaček. Na to mastný tyl a kratí. Mastný tyl, aby se nová kůže nepřilepila na krytí a mohlo se hojit.
Velmi špatně se to hojí a může to trvat i několik týdnů.
Pod zadek kup obyčejný kruh pro děti a nafoukni ho, ale ne uplně. To jí můžeš nechat, když bude na zádech. A pod paty si taky v lékárně můžeš koupit antidekubitní kolečka. Určitě je tam mít nebudou, ale neměl by být problém je objednat. Nejsou drahé asi 62,–.
Otáčet po dvou hodinách a přes noc se může dát delší pauza. Ten hemagel není špatný.
Nemusí to hned znamenat,že něco zanedbali,ale tyhle pacienti se proleží velmi snadno,stačí nějaký rozvrat vnitř.prostředí + diabetes k tomu a je to hned.Nechci se zastávat a je možné že to zanedbali,ale u nás se taky lidi proleží i když je otáčíme,mají antidekub. matrace nejnovějšího typu.Někdy ani to nestačí ![]()
tak s tím teda nesouhlasím, proleženina je vždycky o zanedbání. Nechci střílet do vlastních řad, ale dekubit se prostě neudělá jen z vnitřních příčin. Ale v nemocnicích holt taková péče jako doma není a být ani nemůže, to by musela fungovat primární péče a na to nejsou ani lidi ani peníze.
Fajn byl i menalind. U těhlech starších lidí je proležnina hned… ![]()
matyskovamamka píše:
tak s tím teda nesouhlasím, proleženina je vždycky o zanedbání. Nechci střílet do vlastních řad, ale dekubit se prostě neudělá jen z vnitřních příčin. Ale v nemocnicích holt taková péče jako doma není a být ani nemůže, to by musela fungovat primární péče a na to nejsou ani lidi ani peníze.
s tím bohužel nesouhlasím zase já.Promiň ![]()
Co se tyka primo pece o dekubity, tak to nevim.
Ale podpora pro lecbu je vyzivovy doplnek Cubitan. Doporucena davka je 1-3ks za den, popijet po cely den a nejlepe vychlazene.
Na vyber jsou 3 prichute - cokolada, vanilka a jahoda. Je fakt, ze jsou dost sladke, ale pokud date denne jednu lahvicku, tak by to diebetes nemelo nijak ovlivnit.
A babicka je na diete, praskach nebo inzulinu?
Asi takhle - já u těchhle lidí taky dělala, ale my jsme měli pacienty s dekubity III. a IV.stupně. Takže s tím bych si rady věděla spíš. Mastnej jsem dneska doporučila tetě taky, aby se nestrhla nová, tvoříci se kůže při převazu.
Já mám mimčo, takže jezdím s bráchou ošetřovat babi jednou týdně, jinak je u babi ošetřovatelka a ta zavedla mytí ran slabým roztokem hypermanganu a maže vše Pytiolem, jinak promašťuje právě tím sádlem.