Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Holky já mám takový vztek
.
Dnes syn donesl vysvědčení…je žákem 7. třídy.
Bohužel druhé pololetí, byl syn v nemocnici a doma skoro 3 měsíce, vážná operace srdíčka. Je logické, že syn hodně zameškal, ale opravdu se snažil, doma se učil, měl individuální plán a když byl doma, docházela jsem s ním do školy, kde ho učitelé vždy přezkoušeli.
Dnes donesl z ČJ známku za 4, přitom, v žákovské knížce má 1,1,3,2,1,3. Bohužel se jim měnila paní učitelka, která je nechvalně známá, že neuznává nějaké průměry známek, stále předhazuje žákům, jak vyučuje na vysoké škole, chce vědomostí dětí nad rámec toho co by měli umět! ![]()
Syn si toho zažil kvůli srdíčka hodně, ale takhle jsem ho ještě dnes neviděla i když je to už chlapák, plakal jako hrom, že si tu známku nezasloužil, že ho to nebaví, že se opravdu snažil atd
.
Samozřejmě, že jsem ho uklidňovala, že je to jen známka, ale je fakt, že tohle nadzvedlo i ze židle mě, jak mám proboha kluka motivovat, když se snaží a přesto mu dá paní učitelka za 4. Řešila by to některá z Vás? Nebo se mám na to vykašlat a počkat na nový školní rok
![]()
Řešila bych. Pokud má v žákajdě to co píšeš, tak to na čtyřku vůbec není.
Chtěla bych vědět jak k té známce došla.
Taky bych to resila. Sla bych za pani ucitelkou se zeptat co ji vedlo k takove znamce, kdyz ho v prubehu roku hodnotila tak jak ho hodnotila - co jako najednou zpusobilo ten prevrat??
Co mel ve 3/4 jako navrh na znamku? Tos musela podepisovat, ne? Ted uz budes tezko neco honit
, ale do skoly bych se zeptat urcite sla.
Můžete podat rozpor k řediteli školy, kluka by pak čekala komisionální zkouška, pravděpodobně koncem prázdnin. Nevím, jak moc je kluk ambiciózní, jestli mu hodně záleží na známkách nebo jestli je to jenom momentální splín. Pokud by se mu chtělo učit o prázdninách, proč ne
Pokud byste nesouhlasili ani s výsledkem komisionální zkoušky, můžete potom podat rozpor ke zřizovateli - krajský úřad.
Upřímně je to těžké, určitě je to nespravedlivé a nejraději bych si šla stěžovat, ale bála bych se, že si na něj zasedne příští rok
Synovi bych zkusila vysvětlit, že se kvůli známce svět nezboří a motivovala bych ho na příští rok, že už to bude lepší
Každopádně je mi ho líto, a učitelka je fakt kráva ![]()
@macinda zkontrolovat si školní řád a jít hned rovnou za vedením školy. potřebuje mít odhodlání do 8. a 9. třídy, takže aby mu učitelka trošku nevzala elán.
Moje dite ma v zakovske tak polovinu znamek, tak treba to ma tvuj syn taky tak.
Tohle bych řešila. Už kvůli budoucí motivaci syna. Jak mu pak máš vysvětlit, že se má snažit, aby měl hezký známky, když je má a výsledek je takovej.
Požadovala bych vysvětlení, jak se k známce došlo. Klidně od ředitele, když si zaměstnává takový experty.
@macinda jo resila bych to. Presne z toho duvodu co pises. Je to demotivacni ![]()
Pokud ma prumer lepsi nez dve a pani uc mu z toho vyrobi na vysvedceni za 4 presto ze ho prakticky nevidela mi i kdyz odhlednu od lidske stranky veci (tedy od jeho nemoci) prijde znacne nespravedlive a trvala bych minimalne na vysvetleni dane pedagozky. ![]()
@Loll píše:
Co mel ve 3/4 jako navrh na znamku? Tos musela podepisovat, ne? Ted uz budes tezko neco honit, ale do skoly bych se zeptat urcite sla.
my teda ve ctvrtleti nic nepodepisujeme a od druheho stupne nemame klasickou Zakovskou knizku, ale elektronickou zakajdu, kde si kazdy doma muze denne zkontrolovat znamky.
Tady bych nabehla na reditele se stiznosti na ucitelku a poukazanim na zdravotni absence.
Pokud by se klukovi chtelo se ucit, tak pozadat o komisionalni prezkouseni na konci prazdnin.
Kazdopadne bych mu koupila neco, co si preje - aspon za snahu plus po vyzu s nim zajit do pizzerie, do cukrarny nebo akvaparku, proste ho trochu rozptylit.
@macinda nemáte elektronickou kontrolu známek? třeba SAS nebo Bakaláře? abys to zkontrolovala s žákovskou
Osobně bych ale kluka netlačila do opravné zkoušky, koneckonců do dalšího ročníku postoupil, má toho za sebou dost, tak ať si užije hezké prázdniny ![]()
@Loll
Může mít u sebe max. tak 2 známky, jak jsem psala vzhledem k jeho vysoké absenci dohánět všechno jak se dalo a tato paní učitelka přišla až ke konci ![]()
A do školy na přezkoušení jsem chodila s ním a vždy jsem věděla co z čeho dostal přímo od učitelů ![]()
Chudák malej
Já dostala 4 z češtiny u matury, do té doby jsem měla na vysvědčení jen jedničky, hlásila jsem se na Karlovku a jak jsem se styděla, tak jsem tam ani nejela. Dodnes se za to hrozně stydím a beru to jako velkou křivdu. Takže syna maximálně chápu a paní učitelku bych minimálně kontaktovala. Ale asi s tím už nic neuděláte
Protože bych měla strach, že bude-li ho na konci prázdnin zkoušet ona, tak s ním vyběhne
To mě štve i za kluka ![]()