Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Pred rokem a kus jsem se seznamila se stejne starym klukem (34). Byla jsem vuci tomu skepticka, protoze bydlel s mamou a jejim pritelem, nemel zadne vztahove zkusenosti. Ja jsme zivotem protrela a mam malou dceru (4). Brzy se opravdu zaclo poodhalovat, ze mame rozdilne zivotni zkusenosti. Na druhou stranu se mi libilo, ze ma vztah s ditetem (hral si s ni rad), byl spolehlivy a absolvoval s nami ruzne vylety atp. Co me jen zarazelo byl casto rozhozeny z meho pihledu banalnich veci bezneho zivota - trefit z bodu a do bodu b (celkove cestovani, hledani neceho, orientace), ze mu neco upadlo, neco udelal spatne a jeste mel tendenci to zbytecne resit. No jako za mne takova padavka a nechlap, ale ja po cetnych zkusenostech jsem se na nem holt snazila najit si to dobre. Dotlacila jsem ho odstehovat se (ikdyz to nepromyslel) a obcas jsme u neho i s dcerou prespaly. Vse do ceho jsem ho zainvolvovaöa byly pouze volnocasove aktivity, ktere jsem sama naplanovala, zadne veci co se tyka domacnosti nebo povinnosti se ho netykaly, s malou si jen hral a jinak jen ridil. Samozrejme jsem ho do niceho nenutila, kdyz neco nechtel nemusel, par veci jsem se na nem snazila upravit (treba aby nehulil v aute a v byte) jinak jsem mu v podstate nic nevytykala. Nemyslim si, ze by to byla laska az za hrob, ale krom te vystresovanosti z beznych temat mi proste prisel takovy rovny a slusny. V nedeli jsme u neho prespavaly a mala mela jit druhy den do skolky. Nechtelo se ji spat, byla nevrla a plactiva, ja ji cetla pohadku a zpivala. Tu situaci s ni on uz i zazil a kdyz jsme denne spolu spali na dovolene vsimla jsem si, ze ma se spankem opravdu problemy. Najednou vybehl z vedlejsiho pokoje a jako by mu proste bouchly saze - zacal nadavat co mu tady zpivame, ze nemuze spat, ze to v JEHO byte nebude trpet, byl uplne nepricetny. V zivote jsem ho takhle nezazila, jen jsem proste zminila, ze tohle je s detmi normalni a ze je preci bezne klidne dite a ze by se spankem mel vazne neco delat, protoze jini vychvavaji dite v garsonce a daji to. Na druhy den mi uz jen prisla zprava, ze v tomto vztahu neni stastny a konci. Odpoved jsem z neho moc nevydolovala, jen ze jako spousta veci mu asi vadila ackoli to nikdy nezminil - coz je uplne bezne a peo nej je to vse chaos a starosti co predtim nemel. A ze vlastne premysli, ze zadnou zenskou ani dite nikdy nechce. Pritom jak rikam, on nebyl vystaven zadnemu stresu, krom toho, ze mel nekde zaplatit parkovaci listek. Rikal, ze me i malou ma rad? Dnes rano uz jsem mela jen pred dvermi vysazene svoje veci a blokace na telefonu.
Jako je to proste v dnesni dobe tak, ze ti chlapi jsou takove padavky? Ja uz delsi dobu proste nikoho soudnyho na vztah nemuzu najit, on byl vlastne jediny co nejak stal o souhru i se bavil o spolecnem bydleni, ale ani tech par noci co jsme u neho byli se nejak necitil. Ja nevim co byste snad me doporucili zlepsit na chovani, uz se mi to stalo jednou, ze byl chlap normal a najednou vybuch a 1000% stupnu. Hlavne to vsem rikam, ze se vse se da resit a nesnasim tohle nepredvidatelne chovani. V cem tohle vezi? ![]()
Buď ráda, že to vyřešil za tebe. S něčím takovým být a vychovávat dítě nechceš. To není dospělý chlap.
Vždyť byl nepoužitelný od začátku. Možná příště víc přemýšlej hlavou. A po roce vztahu bych teprve začala uvažovat nad seznámením s dítětem pokud bych si byla jistá, že ten vztah někam vede.
Vězí to v tobě. Já bych s tebou být taky nemohla. Považuješ se za životem protřelou, proč? Když jste oba stejně staří, tak on má taky životní zkušenosti, jen jiné než ty. Vnímala jsi ho jako padavku, nechlapa, který je rozhozený z banalit. Dotlačila jsi ho k přestěhování, k tomu aby přestal kouřit v autě a bytě a určitě i k dalším menším věcem. Ta tvoje povýšenost, že víš všechno líp a snaha ho předělat by časem štvala každého.
@Serpentini tak presne takhle jsem se prave snazila nechovat a nemam pocit, ze bych se tak chovala. Kourit v aute nepovazuju za omezovani, ale jako respekt k spolucestujicim. Jakoze dotlacila, mozna prehnanyn vyraz, ale ja jsem mu proste dala najevo, ze jestli ma zajem o vztah se mnou i vseobecne, mel by se osamostatnit a ne bydlet v 2+1 s mamou a cizim chlapem. Na seovani zivotem protrela a jeho styl zivota, ktery byl jen jizda do prace z prace a pocitac si teda celkem troufam, porad jsem to ale nevidela jako prekazku. Projevilo se to uz tim, ze pro mne bezne situace - jizda mhd, dite, placeni neceho, nevyspani se u nehi projevily stresem? No promin.
Potřeboval spát, nemohl, a tys mu místo pochopení uspořádala přednášku, čemu na tom nerozumíš?
Je to nedozrálý kluk a už tím, žes ho tlačila do osamostatnění se (i když jsi měla pocit, že ho netlačíš, ale jen motivuješ) pro něj bylo moc a takový život pro něj není. Kdyby ano, vybral by si ho sám. Vůbec rozchodu nelituj. On potřebuje své pohodlíčko, ze kterého nebude slevovat. Jinak by měl asi dávno babu, vlastní bydlení a možná i děti. Kašli na něj, takových je hodně. Pak to chlapci přepálí a zůstanou sami u rodičů navěky. A životem moc protřelá nejsi, když sis nabrnkla neschopu a ochotně mu dělala maminku. Kdybys měla pod čepicí, tak o takového loosera nezavadíš. Ale ok, jen mě pobavilo, cos napsala. Nevím, proč bys ve svých letech měla být „životem protřelá“. Hodně štěstí a tohle uzavři.
Neznám tě, ale tak nějak usuzuji, že budeš asi hodně asertivní, možná upovídaná, argumentačně schopná, kurážná a tak trochu velitelka. Jestli se fatálně mýlím, tak sorry
![]()
Pokud na tom něco je, tak pokračuji: možná je důsledkem toho všeho to, že umíš s věcmi a lidmi manipulovat- a i když jednáš přímo, vše vysvětlíš a dáš na výběr- efekt je takový, že si vše prosadíš, a pak se člověk s tebou necítí dobře, nikdy nemá pravdu, vždy zůstane za blbečka, když ty řekneš.
Možná si totiž pasivně agresivní, nebo tak jednáš, nebo si tak vnímaná.
víc neporadím, zkus se zamyslet..
Měla jsi dát na svou původní skepsi a do toho vztahu vůbec nejít, třicátník bydlící s maminkou nezní jako partie roku. Určitě je rád, že se vrátil ke svému pohodlnému způsobu života. A ty můžeš být ráda, že se nemusíš starat o další „dítě“.
@Lissima „zivotem protrela“ jsem nemyslela jako, ze bych byla nejaka vychytrala nebinumela si na veci zajit, ale ze mam proste siroke spektrum zkusenosti (vztahovy, ruzne prace, zahranici), ktere treba i vrstevnik co od ucnaku dela v jedne praci, necestuje, nema pratele a zije s maminkou proste nema a mit nemuze a zjevne o ne ani nestoji. Nicmene ja si tu spis stezuji na ten ukvapeny progres. Jakoze vzdyt mi kdykoli mohl neco rict, on vlastne jen delal to co se mejak ocekavalo a asi potlacoval svoje emoce nebo jak si to mam vysvetlit? On by na vlastni bydleni, partnerku i deti urcite mel tak jak jsem ho predtim poznala. Prav eproto jsem do toho vkladala nadeje, ja jsem jen nepochopila tu pripos***. ![]()
@MongolskaRyba píše: Více
To jsou všechno tvoje slova. Včetně toho dotlačení. Já je jen zopakovala, takže očividně ses tak chovala
Absolutně nechápu proč si s ním teda byla, když byl podle tebe tak neschopný a nesamostatný. Na mě to celé působí tak, že ses ho snažila úplně změnit a ten člověk se v tom vůbec necítil dobře.
@Serpentini Pod tim „kdybych se ho snazila zmenit“ si predstavuji treba zakaz koureni pc her a nuceni do neceho co on nema rad. To se preci vubec nedelo. Do stehovani jsem ho taky nenutila, byla to proste moje zasada a argument jak se posunout a on do toho sel. Bylo videt, ze to byl pro neho byl velky skok a na spoustu veci si musel zajit. Ja nikde netvrdim, ani si nemyslim, ze by byl neschopny a byla jaem s nim orave proto, ze byl hodny a ochotny a videla jsem v tom potencial äro rodinu. Mne jen prekvapovalo, ze byl rozhozeny z uplne beznych veci, pak je jasne, ze muj pestrejsi zivot jeste sama s ditetem na neho musi pusobit jak divoky chaos. Jestli se v tom necitil dobre, mel to rict. Takhle to pusobilo, ze mu to vyhovuje a proto nechapu ty saze. Myslim, ze budu mit i dost k vysvetlovani s ditetem. On pritom furt mel nutkani „patrit do rodiny“ - fotit se s nami, staral se o jeji potreby a vypravel o ni. Ja se tu neptam na to souziti, ale spis na ty nepochopitelne saze, proste co to je za povahu a co to zapricinuje. ![]()
@jasperka2 tohle je konecne asi schopna odpoved, kterou jsem chtela slyset. Asertivni ano, mam rada prime jednani, uprimnost a autenticitu a taky na vsech randech zduraznuju, ze by si mi libilo kdyby tak lidi jednali se mnou (ok pak jsou nekteri co to umi i prehnat). Velitelka si ale myslim nejsem, vzdy zalezelo jak to je ve vztahu k tem lidem kompatibilni. Ja si prave spis myslim, ze jsem velmi prizpusobiva, kdyz se domlouvam treba s kamaradkami predevsim matkami spis se divim vuci cemu jsou haklive a rovnou se jim prizpusobim (nekam dojet, lokal atp.). Jenze tohle byl spis clovek, ktery ten svuj nazor a napad nemel vubec a proto se mu hodilo se proste vozit.
Treba to co se tyce toho bytu ja jsem mu navrhla lokalitu a poslala inzerat - treba neco v tomhle smyslu. On se tma byl podivat a rekl, ze mu to vyhovuje a berete. Nepremyslel nejak kritivky nad tim jak by se dalo bydlet jinde chapete. Proste tady na tu moji udicku byl asi dobra obet aniz bych to mela v umyslu. Co se tyce nejakych debat a dohadu. Jak pisu, ja mam proste rada primost a transparentnost. Nemam rada nejake okecavani neceho a chozeni kolem horke kase. Treba mne vytoci kdyz se lidi na neco zeptam kde staci ano/ne a oni celou dobu melou o necem jinem - ztrata casu. A je fakt, ze tohle proste chlapi casto neumi a priste ghostnou. Nejaky spor byl treba stylem, ze si na dovolene nezkontroloval uctenku a preplatil. Ja jsem mu rekla, ze to je chyba, par prikladu a pro priste to vi. On tam neco zacal, ze ja bych zas nevedela neco u auta - jo nevedela, ale o tom se prece nebavime - tohle jsi proste udelal spatne a hotovo. V ten moment jsem zas videla jak je rozhozeny, urazeny
a cerveny. O nic neslo, asi prave chtel ten prostor pro hadky?
Tak ja nevim tohle je ta pasivni agresivita?
Tak jestli hulí, nemůžeš se různým „sazím“ divit, tito lidé fungují poněkud nestandardně. S tvou panovačností to moc dohromady nepůjde.
@Karamba2020 ja taky kourim a asi bych h toho umela byt i nervni, ale nikdy ne tak abych tim obtezovala ostatni lidi.
kdyz si nekdo smrdi v aute at to k memu nepochopeni dela, ale proc by z toho auta nemohl vylizt, kdyz mne a dite chce vizt? takze v tom tu panovacnost nevidim ![]()