Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
Zdravím a jdu si pro radu a zkušenosti. Věřím, že spousta maminek asi bude remcat, že blázním. Zkuste mě pochopit, že se tolik bojím o své dítě. Mám 16 měsíčního prcka. Asi měsíc a půl chodí často po špičkách, máme všude parkety nebo lino a tak jsem myslela, že to je tím. Protože u rodičů na koberci to nedělá. Dnes mi doktorka řekla, ať mu teda pořídím bačkůrky. Tak je zítra koupím. Řekla bych, že syn je velmi živý dítě. Je v klidu jen když spí. Neumí si hrát sám a často se nudí. Musím přiznat, že dělat dokola ty samé věci je pro mě někdy už nemožné. I přesto se snažím. Ještě nedávno ho hodně bavilo, když jsem mu třeba řekla aby šel něco vyhodit do koše. Byl rád, že to může udělat a teď když ho o to požádám, tak se začne vztekat a tak je to i s více věcma. Nevím co se to s ním děje. Jako by ztrácel o věci zájem. Jsem z toho smutná. Je to normální období u takto malých prcků? Děkuji za vaše zkušenosti
Je
neboj…mám dva…kluky. Někdy je to na budku
nejradši je, když může dělat věci co dospělí…zapínat pračku, troubu, splachovat zàchod…za 3 měsìce ti skočí tak, vývojově, že budeš koukat
klidně spi
Uplne nevim, v cem shledavas ten problem ![]()
Za me vse ok, neboj. Zkus obcas vypadnou za konickem nebo na chvili do práce
Normálka, nemáš doma stroj, ale malou osobnost s vlastním myšlením. U nás je to teď to samé, malému je 20 měsíců a někdy je to očistec. Praští sebou o zem jen kvůli tomu, že mu odnesou hračku do pokoje. Nedělá vůbec nic, co po něm chci, jen když má vyloženě dobrou náladu. Říká se tomu období prvního vzdoru. A bude jen hůř ![]()
@Aduš8 tak na ten vzdor bych to i možná viděla. Jen jsem myslela, že to přijde později. Děkuji za odpověď
@Anonymní píše:
Zdravím a jdu si pro radu a zkušenosti. Věřím, že spousta maminek asi bude remcat, že blázním. Zkuste mě pochopit, že se tolik bojím o své dítě. Mám 16 měsíčního prcka. Asi měsíc a půl chodí často po špičkách, máme všude parkety nebo lino a tak jsem myslela, že to je tím. Protože u rodičů na koberci to nedělá. Dnes mi doktorka řekla, ať mu teda pořídím bačkůrky. Tak je zítra koupím. Řekla bych, že syn je velmi živý dítě. Je v klidu jen když spí. Neumí si hrát sám a často se nudí. Musím přiznat, že dělat dokola ty samé věci je pro mě někdy už nemožné. I přesto se snažím. Ještě nedávno ho hodně bavilo, když jsem mu třeba řekla aby šel něco vyhodit do koše. Byl rád, že to může udělat a teď když ho o to požádám, tak se začne vztekat a tak je to i s více věcma. Nevím co se to s ním děje. Jako by ztrácel o věci zájem. Jsem z toho smutná. Je to normální období u takto malých prcků? Děkuji za vaše zkušenosti
Špičky jsou běžný a rozhodně bych nedávala backurky!
@Kačus82 ohledně toho, že ztrácí zájem. Třeba ho moc bavily říkanky a teď, když má super náladu, tak to udělá. Ale spis už ne. A fakt je problém, že vůbec neposlouchá a to mu to řeknu milionkrát. Až když zvíšim hlas a to už taky nefunguje. Jinak do práce bych šla a nebo mít čas pro sebe. ALE to u mě nehrozí. ![]()
A co s tím chceš poradit? Ty špičky podle mě jen dělá blbosti, zkouší stabilitu a ten zbytek nějak nechápu, měl by dělat pořád to samé nebo co?
Vztekat se ještě pořádně nezačal, neboj, bude hůř.
Prostě se nudí no. Zkus si třeba na pinterestu prohledat nějaké aktivity pro batolata. Děti většinou zásadně nebaví hračky, ale předměty denní potřeby umí zabavit taky dobře - vršky, kelímky, gumičky, různé kuchyňské potřeby, ruličky od toaleťáku a z toho různé dráhy, teď je teplo tak voda na tisíc způsobů…no a nejlépe celé dny venku, to je jistota. ![]()
@KristynaTita taky jsem si našla pro i proti ohledně bačkůrek. Jen se bojím aby neměl pak do budoucna problém. Můj synovec chodil, taky po špičkách a pak měl dost problémy s chůzí
@prejeta_zaba ohledně hraček to vím moc dobře. Všechno co není hračka je TOP. Nejvíc záchod, z toho si dělá rybníček
. Snažím se co to dá. Přiznám se, že já bohůžel nejsem moc kreativní a tak vymýšlet další a další hry není moje silná stránka.
@Anonymní píše:
No tak v této době se vytváří jeho osobnost uvědomuje si sám sebe a pomalu se od Vás odpoutává je to hraniční období dítě je jako by emočně nestabilní. Přibližuje se k Vám a zase se od Vás vzdaluje mozek k tomto věku vstupuje do další vývojové fáze po 2 roce života se bude afektivita snižovat. Je to asi nejdůležitější období životě klíčové pro další psychický vývoj člověka. Pokud se dítě bude vztekat válet po zemi je to normální nevšímejte si toho. Dávejte mu oporu, když chce, ale nesnažte se ho k sobě poutat.
@Anonymní píše:
@KristynaTita taky jsem si našla pro i proti ohledně bačkůrek. Jen se bojím aby neměl pak do budoucna problém. Můj synovec chodil, taky po špičkách a pak měl dost problémy s chůzí
Jejda nezavírej ho do bačkůrek!
To jsou zastaralý komunistický metody. Jestli to chce dělat, bude to dělat i s bačkůrkama a ještě si u toho zvykne na špatné držení celého těla - bude křivit nožičky. A nebo je to neurologické ho původu a značí to hlubší problémy = to už vůbec nevyřeší utažení do botů. Pravděpodobně jde o nějaký vrtoch, naučil se stabilně chodit, tak zkouší a blbne, hledá stabilitu, zkouší co nožičky dokážou, za měsíc si na to ani nevzpomene. Nech mu nohy dejchat a na doma maximálně ponožky nebo měkké ohebné bačkůrky. Ty taky nechodíš vy lyžácích. ![]()
Příspěvek upraven 23.08.19 v 00:02
@Anonymní píše:
@Aduš8 tak na ten vzdor bych to i možná viděla. Jen jsem myslela, že to přijde později. Děkuji za odpověď
Hele u nás první vzteky s 1.narozeninama. teď čerstvě 15m a
![]()
@hospodki píše:
Hele u nás první vzteky s 1.narozeninama. teď čerstvě 15m a![]()
![]()
No tak to si počkejte až na vás budou za rok vřískat jak vás nemaj rádi, v žádným případě si to tričko nevezmou, je hnusný a nechcou niiiic. Když je oblíknete, do vteřiny jsou schopný se vyslíct a ječet až se stromy zelenají. ![]()
@Josef44 moc děkuji za odpověď. Já už jsem tak že všeho zblblá. Dřív se hodně usmíval a teď se směje jen, když děláme srandičky.