Vývoj ADHD dítěte

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
31.12.20 23:14
@Anonymní píše:
Ve školce je ADHD slabý odvar oproti škole. Pro syna to je utrpení od první třídy vydržet sedět několik hodin a soustředit se. Je hlučný, vyrušuje, komentuje, ruší ostatní děti. Je diagnostikovaný i medikovaný. S věkem se to spíš zhoršuje, vrchol je v pubertě. Změnili jsme i školu, kde mají s těmito dětmi větší pochopení, je ve třídě s asistentem. Učí se dobře, ale kdyby tak nevyrušoval. Pro mě je jeho školní docházka stres, škola ve mně po těch letech už vyvolává úzkost, už jenom čekám, co zase bude…a to má teď opravdu fajn školu.

Přesně proto jsem sem psala. Já si tu školu aktuálně vůbec nedovedu představit, ale zase má fakt ještě skoro tři roky než tam půjde. To je hrozně dlouhá doba. Do té doby se může nakrasno zlepšit nebo třeba taky zhoršit. Nebo zůstat nastejno. On se s věkem postupně lepší, sice hrozně pomalu, ale hlavně, že aspoň tak. Teď udělal velký pokrok v porozumění, ale i tak je to pořád náš vzteklej mimoň. Dost spoléhám na předskolni rok, tam už jsou na ty děti alespoň trošku nějaké nároky, tak by se mohlo ukázat, jak to půjde. On má i příšernou grafomotoriku, to by se teda taky mohlo postupně lepšit (ale pravda, poslední dobou se i toto zlepšuje, dnes třeba nakreslil hlavu s očima, dvěma nosy a pusou, to je na něj fakt výkon, doteď nezvládl nic jiného než něco jako slunicko). Tak snad budou ta jeho zlepšení pořád dál a dál, to by bylo super.

• Citovat
  • Upravit
525
31.12.20 23:18
@Anonymní píše:
Ve školce je ADHD slabý odvar oproti škole. Pro syna to je utrpení od první třídy vydržet sedět několik hodin a soustředit se. Je hlučný, vyrušuje, komentuje, ruší ostatní děti. Je diagnostikovaný i medikovaný. S věkem se to spíš zhoršuje, vrchol je v pubertě. Změnili jsme i školu, kde mají s těmito dětmi větší pochopení, je ve třídě s asistentem. Učí se dobře, ale kdyby tak nevyrušoval. Pro mě je jeho školní docházka stres, škola ve mně po těch letech už vyvolává úzkost, už jenom čekám, co zase bude…a to má teď opravdu fajn školu.

Souhlasim, na spravnem vyberu skoly zalezi strasne moc. Prave proto si myslim, ze takovym detem svedci skoly soukrome s malym poctem deti ve tridach a individualnim pristupem, aby dite stihlo dozrat a srovnat se v klidnem prostredi bez buzerace ze strany spoluzaku a ucitelky, ktera na nej ten cas navic proste nema. Asistentky jsou kolikrat jedna na tridu, aby se usetrilo, a deti na asistenci je ve tride 3-4. To se proste neda :nevim: Pak to vsechno musi vykryvat maminka doma po vecerech, s ditetem, ktere uz je totalne utahane.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
525
31.12.20 23:26
@Anonymní píše:
Přesně proto jsem sem psala. Já si tu školu aktuálně vůbec nedovedu představit, ale zase má fakt ještě skoro tři roky než tam půjde. To je hrozně dlouhá doba. Do té doby se může nakrasno zlepšit nebo třeba taky zhoršit. Nebo zůstat nastejno. On se s věkem postupně lepší, sice hrozně pomalu, ale hlavně, že aspoň tak. Teď udělal velký pokrok v porozumění, ale i tak je to pořád náš vzteklej mimoň. Dost spoléhám na předskolni rok, tam už jsou na ty děti alespoň trošku nějaké nároky, tak by se mohlo ukázat, jak to půjde. On má i příšernou grafomotoriku, to by se teda taky mohlo postupně lepšit (ale pravda, poslední dobou se i toto zlepšuje, dnes třeba nakreslil hlavu s očima, dvěma nosy a pusou, to je na něj fakt výkon, doteď nezvládl nic jiného než něco jako slunicko). Tak snad budou ta jeho zlepšení pořád dál a dál, to by bylo super.
:mrgreen: Ten muj se za 2 roky pred skolou vylepsil i v tom kresleni. Slunicko ve 4 ani nezvladl, v 6ti uz kreslil krasne obrazky kazdy den a vsichni ve skolce zasli, ze je vytvarne nadany :lol: Vazne. Pokud je u vas, stejne jako u nas, nejvetsim kamenem urazu to porozumeni a vyjadrovani, pak je hodne velka pravdepodobnost, ze s vyvojem komunikace ten kluk se zacne zklidnovat vic. Nebude z nej sice laboratorni mys, ale uz ani ten tasmansky cert ;) Zkratka moc drzim palce!
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
31.12.20 23:51
@Anonymní píše:
Přesně proto jsem sem psala. Já si tu školu aktuálně vůbec nedovedu představit, ale zase má fakt ještě skoro tři roky než tam půjde. To je hrozně dlouhá doba. Do té doby se může nakrasno zlepšit nebo třeba taky zhoršit. Nebo zůstat nastejno. On se s věkem postupně lepší, sice hrozně pomalu, ale hlavně, že aspoň tak. Teď udělal velký pokrok v porozumění, ale i tak je to pořád náš vzteklej mimoň. Dost spoléhám na předskolni rok, tam už jsou na ty děti alespoň trošku nějaké nároky, tak by se mohlo ukázat, jak to půjde. On má i příšernou grafomotoriku, to by se teda taky mohlo postupně lepšit (ale pravda, poslední dobou se i toto zlepšuje, dnes třeba nakreslil hlavu s očima, dvěma nosy a pusou, to je na něj fakt výkon, doteď nezvládl nic jiného než něco jako slunicko). Tak snad budou ta jeho zlepšení pořád dál a dál, to by bylo super.

Váš syn je ještě fakt malý na nějaké závěry, ale chápu, že se bojíte, jak to bude dál. Uvidíte v první nebo druhé třídě, kde se to teprve nějak projeví. Dobře vybírejte školu, fakt je to důležité. Zjistěte si, jestli tam s těmito dětmi umí pracovat a nepovažují je za předem ztracené případy. Jinak synovi prospěl odklad, zlepšil si grafomotoriku, vyzrál.

• Citovat
  • Upravit
525
1.1.21 00:10

Stastny novy rok nam vsem! :srdce: :dance:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
1.1.21 00:13
@Anonymní píše:
Váš syn je ještě fakt malý na nějaké závěry, ale chápu, že se bojíte, jak to bude dál. Uvidíte v první nebo druhé třídě, kde se to teprve nějak projeví. Dobře vybírejte školu, fakt je to důležité. Zjistěte si, jestli tam s těmito dětmi umí pracovat a nepovažují je za předem ztracené případy. Jinak synovi prospěl odklad, zlepšil si grafomotoriku, vyzrál.

On je rijnovej, takže do školy půjde až v skoro 7 letech, další odklad bych nerada, ale samozřejmě pokud by byl potřeba, tak ho dáme. Na školu půjde příští rok starší syn, tak to tam aspoň všechno obhlídku a zjistím a kdyžtak budeme řešit dál. Máme tu i specku, ale na tu je asi moc „normalni“, když to tak blbě řeknu. Soukromá tu žádná není. No uvidíme, čas i zatím fakt dost.
@Sharmel komunikace se dost zlepšuje, on má největší problém tu řeč zaregistrovat, dekódovat, co se mu říká a pak se tím řídit, to je pro něj nadlidský úkol. Ale i to na tom pracujeme, mám na něj své metody.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
1.1.21 08:02

Mám dceru adhd a vývojová dysfazie, má 5 let, jde v roce 2022, jdem z toho na nervy, trochu se zklidňuje, ale vrtí s sebou, na gauči furt skáče, nevydrží sedět, soustředit se. Navíc má 5 a mluví jak 3 léta, špatně vyslovuje, není ji rozumět, věty dává 3 slovně, neskloňuje, nezopakuje příběh, nezapamatuje si neprerika jednoduchou básničku, intelekt má ale nadprůměrný, jsem z toho ve stresu..u logopeda nespolupracuje, nevydrží víc jak 10 min a nechce dělat motoriku pusy, je to s ní těžký. JinaK je hrozně chytrá..tak mě to mrzí, pře nám běží čas..

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
1.1.21 08:13
@Anonymní píše:
Mám dceru adhd a vývojová dysfazie, má 5 let, jde v roce 2022, jdem z toho na nervy, trochu se zklidňuje, ale vrtí s sebou, na gauči furt skáče, nevydrží sedět, soustředit se. Navíc má 5 a mluví jak 3 léta, špatně vyslovuje, není ji rozumět, věty dává 3 slovně, neskloňuje, nezopakuje příběh, nezapamatuje si neprerika jednoduchou básničku, intelekt má ale nadprůměrný, jsem z toho ve stresu..u logopeda nespolupracuje, nevydrží víc jak 10 min a nechce dělat motoriku pusy, je to s ní těžký. JinaK je hrozně chytrá..tak mě to mrzí, pře nám běží čas..

Syn s řeči jako takovou problém nemá, umí spoustu písniček a basnicek, příběh teda taky neřekne, výslovnost má silenou, sklonovani vtipné, na logo spolupracuje tak 3 minuty, pak si nasadí roušku a otočí se k logopedce zady… v nějakém tom dětském testu inteligence vyšel o rok pozadu (V cerstvych 4 letech na 3 roky a mesic), ale prý mu to. hodne dělá ta jeho velmi špatná grafomotorika. Nám naštěstí ten čas zatím neběží. V podstatě na něj zatím nikdo nemá žádné nároky, tak jsem zvědavá, jaké to bude až bude třeba ve školce v predskolacich muset dělat ty pracovní listy atp. Jestli to pochopí, zvládne, dokončí…

• Citovat
  • Upravit
22412
1.1.21 09:43
@Anonymní píše:
Syn s řeči jako takovou problém nemá, umí spoustu písniček a basnicek, příběh teda taky neřekne, výslovnost má silenou, sklonovani vtipné, na logo spolupracuje tak 3 minuty, pak si nasadí roušku a otočí se k logopedce zady… v nějakém tom dětském testu inteligence vyšel o rok pozadu (V cerstvych 4 letech na 3 roky a mesic), ale prý mu to. hodne dělá ta jeho velmi špatná grafomotorika. Nám naštěstí ten čas zatím neběží. V podstatě na něj zatím nikdo nemá žádné nároky, tak jsem zvědavá, jaké to bude až bude třeba ve školce v predskolacich muset dělat ty pracovní listy atp. Jestli to pochopí, zvládne, dokončí…

Muzete na tom uz zacit pracovat ted. Intenzivneji makat jsme zacali v tech 4 letech. Rozhodne nespoleham jen na skolku. Jinak muzu rict, ze jsem celkove videla velky posun, kdyz mel 5 let. Cas vam bezi. Ja mam zarijoveho, takze bude mit taky prirozeny odklad a budu rada, kdyz to stihnem(ma tech 5 a kus). Stejne asi asistentka bude potreba, ale v te skole uz to nebude tak jednoduche. Medikaci bych se rada vyhla, kdyz to pujde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
525
1.1.21 11:01
@Oriseka píše:
Muzete na tom uz zacit pracovat ted. Intenzivneji makat jsme zacali v tech 4 letech. Rozhodne nespoleham jen na skolku. Jinak muzu rict, ze jsem celkove videla velky posun, kdyz mel 5 let. Cas vam bezi. Ja mam zarijoveho, takze bude mit taky prirozeny odklad a budu rada, kdyz to stihnem(ma tech 5 a kus). Stejne asi asistentka bude potreba, ale v te skole uz to nebude tak jednoduche. Medikaci bych se rada vyhla, kdyz to pujde.

S tim “cas utika” a “intenzivne makaz” uplne nesouhlasim. My jsme chodili na logopedii, ale ke sve hanbe se priznam, ze jsme nestihali delat domaci ukoly (duvody na to byly). Nicmene na kazdem dalsim sezeni byl logopedkou nesmirne chvalen, jaky je sikovny a jaky udelal pokrok od predchoziho setkani. Tim nechci rict, ze na cviceni se ma vykaslat, ale vic nez “intenzivni makani” pomaha nechavat dite v klidu vyvijet se. Urcite logipedie a urcite psychologie. Kolikrat vidim matky, ktere stresuji sebe i dite tim cvicenim, nuti je skrze slzy, pres odpor, nadavaji, vyhrozuji tresty (sebranim hracek, pohadek atd.), vydiraji, davaji odmeny. Psychika ditete tim strasne trpi. I psycholozka nam nekolikrat rekla, ze syn se snazi a dela, co muze, takze nechat ho byt a nestresovat zbytecne. Takze vseho s mirou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22412
1.1.21 14:53
@Sharmel píše:
S tim “cas utika” a “intenzivne makaz” uplne nesouhlasim. My jsme chodili na logopedii, ale ke sve hanbe se priznam, ze jsme nestihali delat domaci ukoly (duvody na to byly). Nicmene na kazdem dalsim sezeni byl logopedkou nesmirne chvalen, jaky je sikovny a jaky udelal pokrok od predchoziho setkani. Tim nechci rict, ze na cviceni se ma vykaslat, ale vic nez “intenzivni makani” pomaha nechavat dite v klidu vyvijet se. Urcite logipedie a urcite psychologie. Kolikrat vidim matky, ktere stresuji sebe i dite tim cvicenim, nuti je skrze slzy, pres odpor, nadavaji, vyhrozuji tresty (sebranim hracek, pohadek atd.), vydiraji, davaji odmeny. Psychika ditete tim strasne trpi. I psycholozka nam nekolikrat rekla, ze syn se snazi a dela, co muze, takze nechat ho byt a nestresovat zbytecne. Takze vseho s mirou.

Tak jsou na to ruzne nazory. Kazde dite je na tom taky uplne jinak. Je bezva, ze u vas se to vse upravilo bez nejakeho velkeho usili, ale to neznamena, ze je to tak vsude. Ja teda taky nemluvim o cviceni vyslovnosti. To ted syna moc nebavi, takze to nejak taky nehrotim a u nej jsou problemy hlavne jinde. My delame treba rozvoj zrakoveho vnimani a sluchovou analyzu-jako prevenci dys poruch. Rozvoj jemne motoriky-ruzne vytvarky, zabavne aktivity, co mu pripravim. Chodime pravidelne na terapii k psycholozce. Treba jsem ho rozkreslila (napr.: malovani do mouky, plasticke omalovanky, kridy atd.), coz mi prijde taky dulezite (grafomotorika) a je to bezva cinnost, kterou pote sam zacal vyhledavat a zklidni se u toho. Ruzne hry, ktere rozvijeji pozornost, trpelivost, socialni dovednosti, pamet atd. Tematicke basnicky na rozvoj pameti. A ano je to docela intenzivni makani, ale neverim, ze by bez toho byl tam, kde je. Deti se v tomto veku uci nejvic napodobou, kterou on nema moc rozvinutou. Nechat dite prirozene se vyvijet je sice pekne, ale mluvime o detech s urcitym specifickymi vyvojovymi poruchami(ADHD), ktere potrebuji specialni zachazeni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
1.1.21 15:06

@Oriseka spoustu ze zmíněného děláme. V kreslení teď taky udělal pokrok, mame vsechno, cim se da kreslit, poridili jsme dokonce skrin s tabulovym povrchem, prave na tom se nejvic naucil. Hry zatím moc nechápe, takze v tom nic delat nemuzeme, ale i to se lepší postuone, uz zacina pobirat domino, tak hrajeme apson to a chci mu vyrobit nějaké, ktere ho i neco nauci. Treba s ruznymi pravidly, dennimi rituály apod. Na logo chodíme, ale delame jen cviky na rozhýbání jazyka a posílení svalů pusy, takze se na sebe xichtime a to ho baví. Když logopedka zkoušela cviky na výslovnost nějakého písmena, tak to nebyl schopen zopakovat, nechápal to, takže na to zatím jdeme hodně od lesa.

• Citovat
  • Upravit
22412
1.1.21 17:47
@Anonymní píše:
@Oriseka spoustu ze zmíněného děláme. V kreslení teď taky udělal pokrok, mame vsechno, cim se da kreslit, poridili jsme dokonce skrin s tabulovym povrchem, prave na tom se nejvic naucil. Hry zatím moc nechápe, takze v tom nic delat nemuzeme, ale i to se lepší postuone, uz zacina pobirat domino, tak hrajeme apson to a chci mu vyrobit nějaké, ktere ho i neco nauci. Treba s ruznymi pravidly, dennimi rituály apod. Na logo chodíme, ale delame jen cviky na rozhýbání jazyka a posílení svalů pusy, takze se na sebe xichtime a to ho baví. Když logopedka zkoušela cviky na výslovnost nějakého písmena, tak to nebyl schopen zopakovat, nechápal to, takže na to zatím jdeme hodně od lesa.

V tech 4 letech jsme hodne moc hrali pexeso. Zacinali jsme na 8ks a postupne pridavali. Ted hrajeme spis nesoutezni hry, protoze to zacal chapat, co to znamena, ze prohral a strasne se vzteka. Takze jen treba divadelka/casove posloupnosti a tak, aby nikdo neprohral a snad se nauci casem i prohravat a mit radost i ze samotne hry. Taky mam pocit, ze mu zrovna ta vyslovnost naskakuje tak nejak sama i bez nejakeho intenzivniho cviceni, ale ta vyslovnost neni zadna katastrofa. Uz mu chybi jen R a Ř. Mame logopedii hlavne kvuli porozumeni. Ono neco clovek ovlivni a neco ne a lamat to pres koleno stejne nejde. Kdybych se treba vyflakla na rozvoj te jemne motoriky, tak se snad do ted nenauci sam oblekat. Na prirozeny vyvoj jsem teda cekat nechtela. Mam jeste zdrave dite a to se vse uci prakticky samo prirozene.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
1.1.21 18:51

@Oriseka pexesa zatím nechápe. Jakože zkouší najít stejný obrázky, ale poněkud jinými způsoby. Navíc si vůbec nepamatuje, kde co je. Zvládá to jen u dvou obrázků, někdy u tří. Tak si hrajeme jen tak s obrázky, trénujeme tím snad paměť, slovní zásobu atp. Ve výslovnosti mu chybí jen L, R a Ř, ale celkově mluví hůř, některá písmena ve slovech neříká i když v jiných slovech je umí, něco komoli, špatně skloňuje a hlavně má problém se vyjádřit. Nenachází slova, tak právě se snažíme rozšířit slovní zásobu. Jemná motorika je jedna velká katastrofa, ale to taky pilně cvicime. Já ho vlastně pořád jen cíleně a složité učím věci, které se starší zdravý syn naučil úplně sám tak nějak mimochodem…

• Citovat
  • Upravit
22412
1.1.21 19:07
@Anonymní píše:
@Oriseka spoustu ze zmíněného děláme. V kreslení teď taky udělal pokrok, mame vsechno, cim se da kreslit, poridili jsme dokonce skrin s tabulovym povrchem, prave na tom se nejvic naucil. Hry zatím moc nechápe, takze v tom nic delat nemuzeme, ale i to se lepší postuone, uz zacina pobirat domino, tak hrajeme apson to a chci mu vyrobit nějaké, ktere ho i neco nauci. Treba s ruznymi pravidly, dennimi rituály apod. Na logo chodíme, ale delame jen cviky na rozhýbání jazyka a posílení svalů pusy, takze se na sebe xichtime a to ho baví. Když logopedka zkoušela cviky na výslovnost nějakého písmena, tak to nebyl schopen zopakovat, nechápal to, takže na to zatím jdeme hodně od lesa.

V tech 4 letech jsme hodne moc hrali pexeso. Zacinali jsme na 8ks a postupne pridavali. Ted hrajeme spis nesoutezni hry, protoze to zacal chapat, co to znamena, ze prohral a strasne se vzteka. Takze jen treba divadelka/casove posloupnosti a tak, aby nikdo neprohral a snad se nauci casem i prohravat a mit radost i ze samotne hry. Taky mam pocit, ze mu zrovna ta vyslovnost naskakuje tak nejak sama i bez nejakeho intenzivniho cviceni, ale ta vyslovnost neni zadna katastrofa. Uz mu chybi jen R a Ř. Mame logopedii hlavne kvuli porozumeni. Ono neco clovek ovlivni a neco ne a lamat to pres koleno stejne nejde. Kdybych se treba vyflakla na rozvoj te jemne motoriky, tak se snad do ted nenauci sam oblekat. Na prirozeny vyvoj jsem teda cekat nechtela. Mam jeste zdrave dite a to se vse uci prakticky samo prirozene.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí