Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj byla jsem na 3D ultrazvuku,kde mě pan doktor vyděsil,když miminko přeměřoval a vyděsil mě,že máme malou hlavičku a když jsem se ho zeptala,co to znamená,tak mi řekl,že si mě budou víc hlídat a něco o zastavení vývoje,prosím nemáte někdo zkušenost a poradíte mi? Naše měření BPD 64mm a jsme úplně mimo křivku HC 250mm, TCD 31mm,AC 232mm,FL 50,7mm HC/AC 1,08 BPD/FL 1?26 a váhový odhad je 1052g centil 12,5 závěr zprávy Boimetrie minus 2týdny.Když jsem se znovu ptala,pan doktor šel na chodbu s porodní asistentkou a už se nevrátil,ani se nerozloučil,takže se bojím a kontola je 7.11.jenže nervy pracují a já se bojím o mimčo.
Zkušenost nemám-ale naprosto chápu tvé obavy.A myslím,že v této situaci by měl být lékař lidský a vysvětlit co se děje.Třeba to,že se s tím setkává častěji a bývá to OK,nebo zda radši nezajistit další vyšetření…
ahoj, mne zase rekli na ultz ve 32.tydnu, ze je mala mensi a je o dva tydny pozadu a ted ve stredu mame jit na kontrolu, jestli pribira.Tak uvidime a modlim se, aby pribirala holka, jinak by si me tam pry nechali. Neboj, vypada to podobne jako u nas. Ve 20.tydnu byla o tyden pozadu, to ale nikdo neresil. Taky se stresuju, ale to nam nepomuze. Hlavne, ze jsou zdravy miminka a to ze budou mensi nam nemusi vadit
Nase je teda symetricky mensi. Kazdopadne preju hodne stesti a drzim palce na listopad ![]()
Ahoj, naprosto chápu, jak se cítíš. Říká se tomu růstová retardace a mimi se hlídá, pokud je rozdíl větší než 2 týdny. Nám se mimi velikostně zaseklo na 27tt. Ve 28tt jsem byla hospitalizovaná, po dvou týdnech se na ko zjistilo, že mimi vůbec nepřibralo. Bylo špatně vyživované a muselo ven. Porodila jsem ve 31tt chlapečka vážícího jen 990g. Nervy to byly strašné, ale teď mám doma naprosto zdravého raracha, do kterého by nikdo neřekl, že před 9ti měsíci byl takhle maličký. Hlavu vzhůru maminko, pokud se jedná jen o velikost a žádný jiný problém na orgánech samotných, miminko to po porodu naprosto bravurně dožene ![]()
Děkuju moc holky,já to nevydržela a zajistila si na pondělí kontrolu u jiného pana doktora,který na nás koukne,každopádně k Podolí už důvěru nemám,ač tam mám svého gynekologa,tak teď jsem od 20.týdne už v poradně a tam je pokaždý jiný doktor a to se mi moc nelíbí i screening dělá pokaždý někdo jiný,přesto že jsem tam zaregistrovaná i k porodu,budu o tom ještě přemýšlet,po tomto zážitku opravdu důvěru nemám.
bojím se,když řekl že se může zastavit vývoj a pořád se vracel k té hlavičce,kterou přeměřoval 3× a pak odešel.Snad bude malá v pořádku a mozek se bude vyvýjet.
Soni věř tomu, že vše bude v pořádku. Každopádně ko po tak krátké době Ti stejně moc nepřinese, pač se za tak krátkou dobu nedá posoudit přírustek na váze. Byla jsi na prvním a druhém screeningu? Bylo tam vše v pořádku? Pokud ano, nejvíce pravděpodobné je, že mimi nemá dostatek živin pro růst. Kontrolovali Ti průtoky pupečníkem? Tady na stránkách je spousta holek, které měly v bříšku mimi s různýma nepoměrama a nakonec vše dopadlo dobře a nic to neznamenalo. Řekla bych, že to není až tak neobvyklé
Chce to trpělivost a silné nervy. Držím pěsti!
právě,že na těch předešlých screenigách bylo vše v pořádku,ale průtoky mi ještě nekontorolovali,taky se uklidňuji tím,že kdyby to bylo hodně vážné,tak by si mě v Podolí rovnou nechali,nebo udělali testy hned a nečekali by až do 7.11. ale je to pro mě malá útěcha a ke všemu jsem takový poděs,žě potřebuju vše hned vědět.V pondělí jdeme na nové měření a hlavně nám prý zkontrolují,co je v hlavičce a jestli mozek funuje a vyvýjí se a velikost prý není důležitá,já mám taky malou hlavu a tak mě tentopan doktor trochu na tenhle pro mě hrozně dlouhý víkend trochu uklidnil,protože jsem po tom zážitku celou noc koukla na DVD ze 3D a nespala a zkoumala malou a plakala a stejně jsem nic nevyzkoumala.
No vidíš. Nemusí to vůbec nic znamenat
navíc rozdíl 2 týdny není nijak velký. Drž se a snaž se nestresovat sebe ani berušku. Akorát teda musím podotknout, že doktor byl pěknej hulvát. Já se taky setkala s nelidským přístupem doktorky a z nervů jsem druhý den porodila. Ještě dnes se mi to vrací. Ale vše dobře dopadlo a u Tebe to bude taky tak! ![]()
Moc děkuju,jsi zlatá,moc moc děkuji za podporu,ono je to moje těhotenství vůbec záhadné,poslední menstruace byla 7.3. a 2.5. jsem šla na kontrolu a nic nebylo vidět na Uz a tak mi pan doktor píchnul vyvolávačku na menstruaci a po deseti dnech,když se nic nedělo jsem šla na kontrolu znovu a už jsem byla šest týdnů těhotná a tak mám obavy,aby na to ta injekce neměla vliv,překvapilo mě,že mě neposlal na krev a rovnou to píchnul.Každopádně dle menstruace bych měla rodit 12.12. a dle UZ 13.1. a drží se tohoto termínu,takže bůhví,jak já jsem vlastně dlouho těhotná?
Přesně,takže může být vše naprosto v normě
.Ale ono se snad pozná pravé stáří plodu v tom 12.týdnu.no bud v klidu,opravdu dva týdny není nic hrozného.on tom venku všechno dožene neboj
.jo a injekce malému nemohla ublížit,neboj.
Ahoj,
již v jiné tvé diskusi jsem odpovídala, tak jen doplním ohledně těch termínů. Já jsem otěhotněla někdy ´úplně na konci periody … celý začátek těhu jsem si prožila strachem, že to je mimoděložní, protože hormony jsem měla, ale malý nikde dlouho nebyl vidět na UZ …
Přestože jsem to dr říkala, tak se furt paličatě držel termínu dle poslední MS, což byla blbost. A ještě v porodnici jsem se jim snažila vysvětlit, že vývoj mínus dva týdny je naprosto pochopitelnej, když jsem neotěhotněla uprostřed cyklu, ale až na konci, takže VE SKUTEČNOSTI jsem v jiným týdnu těhotenství než podle poslední ms
marný marný marný … ignorace, stále si jeli termín podle poslední MS a k tomu to všechno porovnávali.
Dodnes jsem přesvědčená, že kdyby mi porod nevyvolávali v 37.tt - ve skutečnosti vlastně v 35.tt, tak bych porodila někdy třeba oficiálně až ve 42.tt (vyvolaně-přenášeně), ale hlavně o nemíň měsíc pozdějc a syn mohl bejt uplně normální vypasený miminko ![]()
Já i muj táta (jsem hodně po něm) jsme se narodili jako relativně droboučký miminka … ale normálně v termínu … tehdy prostě nějaký UZ ve 30tt neexistovaly, mamka/babička donosily těhu až do normálního spontánního porodu a nikdo jim v 37.tt násilím netahal dítě z těla (jen btw - tělu se fakt rodit nechtělo a trvalo to 3 dni vyvolávání a stahů dělohy, než se malej narodil
). Je fakt, že sjme asi to IGUR resp. SGA syndrom já i táta měli, protože dnes máme ty udávané „následky“ … ale to bychom měli třeba i tak, nevím.
Já jsem sama nedonošená a měla jsem 2,45kg a 47 cm a manžel je sice donošený,ale míry měl taky 2,45kg a 50cm,tak obra mít nebudeme to je asi geneticky daný,ale vyděsil mě,že se bojím,aby nebyla nějak postižená,to ale ultrazvuk neukáže ne? nebo by se na to přišlo už při genetických testech a screeningu?