Vývoj řeči u batolete

Anonymní
6.3.19 12:16

Podle mě to neuspisis. Ale z logopedie mám super radu - nečti dítěti na klíně, ale sed tak, aby viděla na tvou pusu.
Co znamená, že nemluví, ale používá svou řeč? Má vlastní výrazy? Tobě rozumí? Jak spolu komunikujete?
Pokud ji knížky nebaví, tak asi nepomůže koupit jinou. Syn měl rád obrázkové knihy bez textu.
Jinak si myslím, že má času dost.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
9148
6.3.19 12:18

Jaká je dcera jinak, chováním? Vše ok?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6.3.19 12:22
@Tarjei píše:
Jaká je dcera jinak, chováním? Vše ok?

Jojo jinak je uplne normalni. Sama se naji lzickou, ukaze si co chce, ve spolecnosti jinych deti je moc rada, objimaje, hraje si s nima, chape kdyz po ni neco chci, na zavolani taky slysi, kdyz zrovna neni moc zabrana do hrani.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3946
6.3.19 12:24

V tomto věku hlavně aby rozuměla, používala gesta, měla zájem o komunikaci, napodobovala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6.3.19 12:29

@bedrunka01 tak to dela, ale meli jsme neurologicke vysetreni a doktorka mi rekla ze je opozdena ve vyvoji. Ve dvou letech chce malou videt znova a doporucuje nam navstevu detskeho psychloga. Tak me docela vykolejila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30929
6.3.19 12:32

@Kateřina107 Muze se pak rozmluvit skokem. Ja mam 3 deti, dve mluvici geniove (hlavne syn, ten pouzival vety v 16m), treti v 18m neumelo spojit dve slova. Rozmluvila se skokem v podstate rovnou ve vetach prave okolo 21m. Jedina ze vsech deti ovlada plynne svahilsky, stari kdyz neco neumeli rict, tak mlceli, nejmladsi proste cosi vypousti z ust a jeste se divi, ze nerozumim :mrgreen: . Jinak ja detem vzdycky k ruznym cinnostem rikala tematicke basnicky, zpivala tematicke pisnicky.,myslim, ze vsem stejne, a presto se vyvijelo kazde jinym tempem. S knizkama neporadim, mam knihomoly. Ale nejradsi maji/mely ty ruzne detske rymovacky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27659
6.3.19 12:40

syn je stejně starý a taky nemluví, nepospíchej mají ještě čas

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
98
6.3.19 12:43

Třeba jen potřebuje čas, když je v jiných věcech šikovná :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1374
6.3.19 12:58

Dceři je 19 měsíců a nějaké mluvení je jí úplně šumák. Všechny zvířátka jsou afaf nebo ččč, táta je prostě tá, máma je tá, na brášku nadšeně piští… Ale jinak rozumí velmi dobře, knížky si prohlíží nadšeně, je šikovná. Syn taky začal trochu mluvit až po druhém roce. Teď mu jsou 4 a občas bych ocenila, kdyby aspoň chvíli mlčel :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19571
6.3.19 13:25

Prostredni syn se rozmluvil az dlouho po druhem roce. Nijak jsem to neresila. Dneska skoro ve 4 je na mluveni a slovni zasobu velice sikovny. Nejmladsi ma 17 mesicu a umi mozna tata. :mrgreen: par slabik, par zvířátek umi jak delaji. Rozumi naprosto vsemu co se po nem chce, dokaze se vyjadrit co chce on. Takze ja bych byla v klidu. Pokud se spolu domluvite, ono to prijde. Jo a malej jeste umi dokonale NE! :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1557
6.3.19 14:16

@tereza12345 moje 15 mesicni taky paradne ovlada NE! :lol: jinak umi mami, tata, deda, babi, pak je plno veci na B (balon, bota, bebi, atd) je ba, piti, cepice, ponozka, atd je pi, mnamina ji jde krasne, ale skoro neji :) mimi, ciii je kocicka a ha je pejsek, a tak no… jinak taky mele svahilstinou.. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
6.3.19 15:13

Podle mých rodičů jsem nemluvila víc jak do 3 let, měla jsem prý svou řeč, přesně takto to říká mamka. Naučila mě prý mluvit až jedna paní učitelka ve školce, mimochodem, moc hodná paní, kterou si pamatuju do dneška.
Jo a myslím, že jsem normální, vystudovala jsem VŠ a v českém jazyce si libuju :-)
To jsem tě chtěla jen uklidnit, že to třeba nemusí vůbec nic znamenat.
Můj syn se rozmluvil až v 27 měsících.

• Citovat
  • Upravit
Ou
24138
6.3.19 18:12

1. netlačit na ni.
2. netlačit na sebe, neutápět se v perfekcionismu a panice jestli jsi dost dobrá - jsi.
3. věnovat se jí a mluvit na ni tak nějak adekvátně. Nenechávat ji obrazovkám a reprodukovanému slovu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
371
20.4.22 14:20

Obnovuji diskuzi. Jak na to byli vaše děti s řečí po druhém roce? Já vím, ono se pořád říká hlavně NESROVNÁVAT ale musím říct že to někdy opravdu hlodá. Mám dceru, v prosinci měla dva roky. A umí cca kolem 100 slůvek. Spojí maximálně mami pojď, nebo táta spinká. Snad se to bude zlepšovat.. No a máme okolo sebe dvě holčičky o pár měsíců starší než my a ty už hezky povídají 🙆. Je pravda ale že pokroky nějaké sou vidět, a nová slůvka přibývají.. Nedávno mi třeba začala říkat hezky :maminko. A to už je tříslabičné slovo 😃. A ještě vidím jak slova upravuje a snaží se říkat ne líp. Má bráchu Dominika a říkala mu Dáda. Teď už hezky řekne Domi. To donedávna vůbec neuměla dát k sobě jiné slabiky. Říkala jen stejné. Např. tata, máma, bába, gaga, atd..Tak doufám že to rozmluvení přijde 😊

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí